CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU TINE

Cum să alegi schiurile potrivite pentru tine

Ce stiluri de schiat poti sa abordezi ▶ Ce niveluri de experienta poti atinge ▶ Cum alegi dimensiunea schiurilor in functie de stilul tau

Stațiunile montane sunt locuri în care te bucuri de senzații unice, în timp ce ai parte de aer curat și îți îmbunătățești condiția fizică. Indiferent de frecvența vizitelor tale pe pârtie, există ceva mai important decât simpla plăcere de a aluneca pe zăpadă. Ai nevoie ca performanța să îți fie susținută de echipamente sigure, iar dintre acestea, perechea de schiuri are o importanță capitală, pentru că reprezintă singura ta legătură cu suprafața pârtiei. Tipul, lungimea și flexibilitatea schiurilor vor avea un impact imediat asupra progresului pe care îl vei înregistra pe termen lung. Viitoarea ta pereche de schiuri trebuie să îți ofere un control deplin asupra traiectoriilor și o ergonomie exemplară. În ciuda așteptărilor tale, va fi foarte ușor să o alegi, odată ce îți sunt clare toate criteriile.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU TINE

Ce stiluri de schiat poți să abordezi

La prima vedere, schiorii alunecă de-a lungul pârtiei, pur și simplu, dar pe măsură ce vei avansa din punctul de vedere al îndemânării, vei descoperi moduri noi de a practica acest sport. Printre stilurile pe care le poți aborda, în funcție de tipul schiurilor tale, se numără:

Schi pe pârtie

Iubești să faci viraje frumoase pe pârtie? În acest caz, cele mai recomandate pentru tine sunt schiurile de pârtie. Destul de înguste, acestea asigură un plus de reactivitate între viraje, precum și stabilitate bună.

Schi Freeride

Preferi zăpada pulvăr? În acest caz, ai nevoie fără nicio îndoială de o pereche de schiuri Freeride. Mai late (peste 85 mm în mijloc) și prevăzute cu rocker în față și/sau spate, acestea asigură flotabilitate pe zăpadă pulvăr și sunt ușor manevrabile.

Schi Freestyle

Dacă preferi snowpark-urile, săriturile și îți dorești să încerci noi module, alege o pereche de schiuri Freestyle. Prevăzute cu două vârfuri, ușoare și rezistente, acestea asigură o manevrabilitate optimă.

Schi de tură

Îți dorești să descoperi într-un altfel de mod muntele, să eviți aglomerația de pe pârtie și să te bucuri de momente plăcute împreună cu prietenii? Alege o pereche de schiuri de tură, prevăzute cu piei de focă pentru urcare.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU TINE

 Ce niveluri de experiență poți atinge

Se spune că experiența nu se măsoară în ani, iar schiul nu este o excepție, din acest punct de vedere. Cu cât vei parcurge de mai multe ori pârtiile și cu cât acestea vor fi tot mai variate, te vei surprinde realizând cu ușurință manevre tot mai complexe.

Nivel 1: începător

Îți dorești să înveți să schiezi și să progresezi, fără a te aventura pe pante dificile și abrupte.

Nivel 2: mediu

Schiezi cu ușurință pe pistele verzi-roșii, în majoritatea tipurilor de pantă și de zăpadă. Stăpânești virajele derapate și îți dorești să progresezi în tehnica virajelor tăiate și manevrarea schiurilor în zăpadă pulvăr.

Nivel 3: avansat

Schiezi cu viteză pe toate tipurile de zăpadă și pe orice tip de pantă. Știi să variezi foarte bine virajele (rază scurtă, viraje lungi, viraje tăiate, derapate).

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU TINE

Cum alegi dimensiunea schiurilor în funcție de stilul tău

Cu cât schiurile sunt mai scurte, cu atât sunt mai ușor de manevrat. Din acest motiv, este recomandat ca practicanții de nivel începător să aleagă schiuri mai scurte, cu un grad mai mare de rigiditate, în timp ce schiorii de nivel avansat pot alege schiuri mai lungi.
Schiuri de pârtie

Dacă preferi schiatul simplu, indiferent că ești sau nu începător, ai nevoie de schiuri a căror lungime să varieze cu o distanță cuprinsă între 5 și 15 cm față de înălțimea ta.
Schiuri freeride

Acest tipuri de schiuri vor avea o lungime cu 5-10 cm peste înălțime ta, pentru a-ți permite o mai bună manevrabilitate.
Schiuri freestyle

Săriturile tale vor fi reușite de fiecare dată, cu ajutorul acestor schiuri, a căror lungime este mai mare cu 10 cm, comparativ cu înălțimea pe care tu o ai.
Schiuri de tură

La fel ca schiurile de Freeride, acestea îți vor oferi siguranță și performanțe corecte, câtă vreme au o diferență de 5-10 cm, raportată la înălțimea ta.

Cum alegi schiurile în funcție de greutatea ta

Greutatea practicantului influențează capacitatea de manevrabilitate a schiurilor. De exemplu, unui schior cu o greutate redusă îi va fi mai dificil să controleze niște schiuri rigide. În acest caz, orientează-te spre o pereche de schiuri ușoare, cu flexibilitate medie, iar dacă ai o greutate mai mare, alege o pereche de schiuri cu rigiditate medie. Schiurile rigide sunt destinate schiorilor de nivel avansat.

Reglarea corectă a legăturilor de schi

După ce ai ales perechea de schiuri care ți se potrivește, este important să reglezi bine legăturile. Schiul este un sport foarte plăcut, indiferent de nivelul de practică, dar este primordial să îl practici în siguranță. O pereche de legături reglate incorect prezintă riscuri de accidentare.

În articolul de mai jos pot fi descoperite câteva sfaturi și informații utile cu privire la reglarea și alegerea corectă a legăturilor de schi.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU TINE

Acum știi care sunt cele mai importante criterii după care trebuie să îți alegi schiurile. Tot ce îți mai trebuie acum este un weekend cu vreme bună și o pârtie care să îți ofere condiții optime.