CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU COPII ?

Cum să alegi schiurile potrivite pentru copii

Descoperă cum să alegi schiurile potrivite pentru copii, pe baza sfaturilor puse la dispoziție de Decathlon.ro! Alege produsele potrivite pentru experiența celui mic!

Să îi înveți pe cei mici să schieze poate fi o activitate foarte plăcută de a petrece timp împreună cu cei dragi. Dar cum se alege corect o pereche de schiuri pentru copii? Iată recomandările noastre.

1. De ce este important să alegi schiurile potrivite pentru copii

Ia o decizie inspirată și comandă online de pe Decathlon.ro prima pereche de schiuri pentru copilul tău. Făcând această alegere pe baza criteriilor despre care vorbim puțin mai jos, beneficiile de care se va bucura cel mic sunt variate.

Schiurile potrivite îi permit să practice schiatul la nivelul de experiență pe care acesta îl are. Un produs potrivit pentru nivelul său poate susține eforturile micuțului de a:

-învăța mișcările de bază, odată ce a ajuns pentru prima dată pe pârtie
-face progrese legate de învățarea virajelor, opririlor bruște, schiatului paralel
-stăpâni un nivel avansat tehnicile schiatului, ce îi permit o autonomie excelentă.

Cu cât schiurile celui mic sunt mai scurte, cu atât acestea sunt mai ușor de manevrat. Așadar, alegerea corectă a dimensiunilor schiurilor se leagă tot de nivelul de experiență al copilului. Avansații pot opta pentru schiuri cu o lungime mai mare. Alegerea unui model cât mai rigid este importantă pentru practica începătorilor.

Niște schiuri potrivite pentru stilului celui mic de schiat îi oferă șansa de a testa mișcări diferite, pe suprafețe variate. Schiurile de pârtie diferă de cele pentru freeride sau freestyle. Reține că stilul preferat poate fi pus în practică doar cu produse care se pliază pe specificul tehnicii respective.

Alegerea unor clăpari de schiuri pe măsura piticului îi garantează acestuia confort și libertate de mișcare. Modelul perfect pentru forma și dimensiunile piciorușelor sale reduc riscul producerii senzației de durere, atât în zona degetelor, cât și a tibiei.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU COPII ?

2. Criterii esențiale pentru alegerea schiurilor de copii

Alegerea schiurilor pentru copii se realizează în funcție de 3 criterii: nivelul de practică, forma schiurilor și mărimea acestora. 

2.1. Alegerea schiurilor în funcție de nivelul de practică

-Nivel începător. Copilul face primii pași pe pârtie.
-Nivel mediu. Copilul este în plin progres, știe să se oprească, stăpânește virajele și începe să schieze paralel.
-Nivel avansat. Copilul stăpânește virajul paralel și știe să își găsească puncte de sprijin, pentru a tăia virajele la viteză mare. 

2.2. Forma schiurilor
Micul schior poate să aleagă între diferite forme de schi sau lățimi, dar alegerea nu este simplă.

Pentru un începător forma schiurilor nu este foarte importantă.  Apoi, odată devenit regele pârtiilor, cel mic va avea timp să își aleagă modelul preferat.

-Schiuri cu rocker dublu. Este vorba despre schiurile care permit o ridicare mult mai rapidă a vârfului și cozii de pe sol, comparativ cu schiurile clasice. Această tehnologie le permite copiilor să deprindă mult mai repede elementele de bază ale schiatului, însă nu garantează progrese foarte mari, pe termen lung.  

-Schiuri cu rocker în vârf. Sunt acele schiuri al căror vârf se ridică mai rapid de pe sol, decât în cazul unor schiuri clasice. Acestea asigură un plus de manevrabilitate în viraje, dar și stabilitate optimă. Le permit celor mici să facă progrese pe termen mediu și lung.

2.3. Alegerea schiurilor în funcție de înălțimea copilului

-Pentru copiii începători: Poți alege o pereche de schiuri cu o lungime de 5-15 cm sub înălțimea copilului. Cu cât schiurile sunt mai scurte, cu atât acestea sunt mai ușor de manevrat și copilul se va simți mai încrezător pe pârtie. De asemenea, alege schiuri flexibile, pentru un plus de manevrabilitate.

-Pentru copiii de nivel mediu și avansat: Poți alege o pereche de schiuri de aceeași lungime cu înălțimea lui sau cu o lungime cu 5 cm sub aceasta.

OBSERVAȚII:

-Pentru copiii între 2-3 ani: Alege schiuri special concepute pentru micuții cu vârsta între 2-4 ani, astfel încât copilul să poată „merge” cu ele. Acestea îi vor permite să descopere primele senzații de alunecare. Se recomandă utilizarea lor doar pe teren plat.

-Pentru copiii începând cu vârsta de 4 ani: poți alege schiuri dedicate juniorilor.

-Dacă cel mic are o înălțime de aproximativ 1,50 m, o greutatea de 45 kg și practică schi la nivel mediu, te poți orienta spre o pereche de schiuri pentru adulți.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU COPII ?
CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU COPII ?

3. Echipament de schi recomandat pentru copii

Un echipament de schi este alcătuit dintr-o serie de elemente ce asigură copilului: siguranță pe pârtie, confort pentru o zi întreagă de mișcare, mobilitate în executarea corectă a manevrelor, echipare completă cu cele mai potrivite soluții pentru vârsta și experiența lui.  

Pe lângă schiuri, echipamentul ideal pentru pârtie mai este compus din:

3.1. Clăpari de schi pentru copii
Clăparii de schi asigură confort, stabilitate și siguranță, în timpul oricărei sesiuni de schi. Aceștia se aleg în funcție de forma schiurilor și nivelul de experiență al copilului tău.

Spre deosebire de boots, clăparii pentru schi contribuie la direcționarea acestora, în timpul realizării virajelor, unghiul lor natural permite găsirea punctul ideal de sprijin, ce oferă un pilotaj precis.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU COPII ?

3.2. Îmbrăcăminte de schi pentru copii
Regula celor trei straturi se aplică și în cazul îmbrăcămintei pentru schi, dedicate micuților. Nu se recomandă alegerea hainelor groase de iarnă, ca singură soluție pentru practicarea acestui sport, deoarece inhibă libertatea de mișcare și pot produce un real disconfort termic.

Stratul de bază: Se află în contact direct cu pielea. Se recomandă o bluză din fleece cu rol termoactiv, ce permite eliminarea eficientă a transpirației, astfel încât pielea să rămână cât mai uscată, indiferent de efortul depus.

Stratul intermediar. Se poartă peste stratul de bază. Este compus, de obicei, dintr-un polar ce permite o termoreglare corporală foarte bună. Atunci când este foarte cald, se poate renunța la stratul intermediar, pentru un confort termic sporit.

Stratul exterior. Protejează celelalte haine și pielea schiorului de vânt și averse. Cea mai bună soluție vestimentară, în acest sens, este o jachetă impermeabilă softshell și pantaloni de schi, ce asigură un nivel ridicat de rezistență împotriva uzurii. Se recomandă alegerea unor produse în culori intense, pentru ca cel mic să poată fi sesizat cu ușurință pe pârtie.

Șosetele de schi reprezintă un accesoriu vestimentar important dintr-un echipament de schi pentru copii. Acestea trebuie să fie lungi până la genunchi, realizate dintr-o țesătură ce asigură confort termic și elimină transpirația piciorului.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU COPII ?

3.3. Echipament de protecție
Principalele elemente de protectie dintr-un echipament de schi sunt:

Casca de protecție - reduce pierderile de căldură corporală în zona capului și asigură siguranță sporită, în cazul unor accidentări nedorite.

Cagulă de schi - protejează fața și gâtul copilului împotriva vântului și precipitațiilor, dar poate asigura și un anumit nivel de siguranță, în cazul unei căzături pe o suprafață acoperită cu zăpadă înghețată.

Ochelari de schi - asigură o vizibilitate foarte bună pe pârtie și reduc foarte mult riscul de expunere a ochilor împotriva razelor soarelui, reflectate foarte puternic de zăpadă.

Mănuși de schi - se recomandă alegerea unui model de mănuși impermeabile, cu straturi ce absorb foarte bine șocurile resimțite la nivelul mâinilor, în urma căzăturilor.

CUM SĂ ALEGI SCHIURILE POTRIVITE PENTRU COPII ?

3.4. Bețe de schi pentru copii
Utilizarea unor bețe de schi cu o lungime potrivită pentru înălțimea unui copil îi permite să execute corect mișcările pe pârtie. În caz contrar, poziția normală pe schiuri poate fi una greșită, fapt ce poate determina accidentări nedorite.

Acestea sunt cele mai importante informații de care trebuie să ții cont, atunci când comanzi schiurile celui mic, alături de alte piese din echipamentul dedicate acestui sport de iarnă. Ține cont de criteriile privind alegerea lor, precum și de recomandările asociate celorlalte elemente de schi, pentru ca micuțul să se bucure la maximum de experiența schiatului.