Pentru a avea trăgători bine echilibrate, inversează-le de fiecare dată când îți ungi șaua, pentru că cea care este situată pe partea de urcare este solicitată mai mult.

Saua este una din puntile de comunicare dintre cal si calaret, iar acesta este motivul pentru care ea trebuie sa se potriveasca perfect amandurora.
DISCIPLINA PRACTICATĂ,MATERIALUL: PIELE SAU SINTETIC?,ALEGEREA MĂRIMII POTRIVITE A ȘEII DE ECHITAȚIE
Sunt cele mai importante criterii în alegerea șeii.
Incepi sa practici echitatia pe ponei
Șeile bardette sunt destinate inițierii copiilor in echitatia pe ponei. Sunt ideale pentru nivel începător, pentru că sunt late, confortabile și dispun de o curelusa pentru siguranța tinerilor călăreți. Este recomandată utilizarea acestei șei pentru ponei tip Shetland și pentru ponei de până la 1,20 m masurat la greabăn. Pentru a asigura stabilitatea pe spatele poneiului și pentru a evita ca șaua să cadă, poți adăuga un sistem de prindere suplimentar, cum ar fi un codar.
Practici echitația într-un mod polivalent și nu ești fixat pe o anumită disciplină
O șa polivalentă este potrivită pentru toate tipurile de echitație. Datorită șezutului său semi-adanc și destul de lat, este potrivita pentru plimbări pe teren fără denivelări, iar pulpanele croite usor spre înainte oferă sprijin la sariturile peste obstacole.
Este o șa cu utilizare „mixtă”, care asigură poziție bună, chiar și pentru antrenamentele pe teren fără denivelări. Este ideală pentru practica la club.
Pentru sărituri de obstacole
Pulpanele sunt orientate spre față, ceea ce permite calaretului să își scurteze scărițele, fără ca genunchiul să depășească pulpana și să poată urca astfel în echilibru. Dispune de “banane” (profile mai proeminente), în fața genunchiului și in spatele gambei, care mențin pozitia piciorului fixa in timpul sariturii. Șezutul este în general plat sau semi-adanc, pentru a asigura libertate optimă de mișcare.
Pentru dresaj
În dresaj, călărețul sta cu piciorul aproape la verticală și trăgătorile devin astfel optic mai lungi. Șaua de dresaj este croita cu pulpane alungite, pentru a asigura asezarea optimă a piciorului. Chingile sunt scurte (chinga se fixează la baza pulpanelor și nu pe pulpane), pentru un contact mai bun între călăreț și calul său. Șezutul este curbat și adânc, asigurând o poziție stabilă și confortabilă.,Piele: O șa din piele reprezintă garanția de durată a unui stil clasic și elegant. Este important de stiut ca pielea necesită întreținere în mod frecvent (de fiecare data dupa utilizare ea trebuie curatata cu sapun cu glicerina, iar o data pe saptamana trebuie curatata in profunzime si hranita cu unsoare sau ulei). Dacă practici echitația la nivel intensiv și dacă incaleci pe cai diferiți în timpul zilei, îți recomandăm acest material care limitează încălzirea.
Material sintetic: Șeile sintetice au avantajul de a fi mai ușoare (foarte practice pentru copii și pentru femei) și mai ușor de întreținut (se pot șterge cu un burete umed). Se pot utiliza în toate condițiile climatice, datorită caracteristicii lor de a se usca rapid. Dacă optezi pentru un model sintetic, vei avea o șa confortabilă și tehnică, la un preț rezonabil.

Șei bardette = potrivite pentru copii mai mici de 8 ani
Mărimea 15” = potrivită pentru copiii cu greutate mică, de aproximativ 8/10 ani
Mărimea 16”5 = Adolescent sau persoană mică de înălțime (mai puțin de 1.55)
Mărime 18” = Persoană înaltă sau de talie medie, mai corpolentă

Dimensiunea seilor poate fi determinata cu usurinta si de lungimea femurului calaretului ce urmeaza sa o utilizeze. Astfel, aseaza-te pe un scaun si masoara distanta de la incheietura soldului si pana la rotula. Transformata in inchi (toli), aceea este dimensiunea seii pentru tine!

Forma greabănului calului reprezintă un alt criteriu important în alegerea șeii. Dacă majoritatea șeilor se potrivesc pentru 95% din cai, anumiți cai cu greabăn proeminent sau ponei cu greabănul ingropat au nevoie de șei speciale. Cu cât calul are un greabăn mai proeminent și subțire, cu atât va avea nevoie de un oblânc mai inalt. Dimpotrivă, un cal cu greabăn ingropat și spate lat va avea nevoie de un oblânc mai lat.
Este posibil să testezi șaua pe spatele calului tău, înainte de achiziționare, pentru a verifica dacă i se potrivește. Pentru modalitățile de testare, apelați la serviciile din magazinele Decathlon.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (13 voturi, medie: 4,31 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020