TIR CU ARCUL

Cum să alegi săgețile pentru tir cu arcul

Determinarea tipului de săgeți de care ai nevoie este un proces simplu, care necesită doar anumite norme și cunoștințe de bază.

Există atât de multe mărimi diferite de săgeți, create din materiale atât de variate, încât alegerea lor poate părea dificilă. Dar această alegere este foarte importantă, pentru că o săgeată neadaptată arcului sau nivelului tău de practică ar avea ca rezultat lipsa ta de precizie, cu riscul de a da drumul prea rapid coardei. 

TIR CU ARCUL

Determină distanța întinderii

Dacă ești începător în tirul cu arcul, este posibil să nu cunoști vocabularul acestei discipline. Așadar, atunci când vei fi rugat să „determini întinderea”, este posibil ca această expresie să te lase perplex. Află că întinderea este, pur și simplu, distanța dintre mânerul arcului și punctul de crestătură al săgeții, pe coardă. Pentru a măsura această distanță, ai nevoie de o săgeată etalon gradată. Așază-te în poziția de tragere și cere unei alte persoane să traseze un semn pe săgeată, cu 2, 5 cm în fața axului butonului berger (piesă a arcului care amortizează săgeata la propulsie). Apoi, echipează-te cu un Peson, care este un cântar de arc (fiecare club de tir cu arcul deține cel puțin unul) și determină, astfel, care este puterea tragerii. Odată notate aceste informații, consultă tabelul furnizat de fabricantul arcului, pentru a determina ce tip de săgeți ți se potrivesc cel mai bine.

TIR CU ARCUL

Alege săgețile în funcție de tipul arcului

În primul rând, este important să achiziționezi săgeți adaptate tipului tău de arc. Arcul tău poate fi cu scripete, long bow sau clasic și necesită utilizarea unor săgeți specifice. Apoi, în funcție de puterea ta de tragere și de bugetul tău, vei alege materialul din care sunt fabricate săgețile.

TIR CU ARCUL

Care este compoziția unei săgeți

O săgeată, indiferent de tipul său, marca fabricantului sau mărime, va fi întotdeauna compusă dintr-un tub, un vârf din oțel, o crestătură și trei pene. Trebuie să cunoști foarte bine tirul cu arcul ca să știi cum să alegi vârful bun, tipul penei sau crestătura adaptată nivelului tău, și să știi cum să le selecționezi, în funcție de disciplina practicată. Nu ezita să ceri sfatul antrenorului tău de la clubul de tir cu arcul, pentru ca acesta să te ghideze în alegerea ta.

TIR CU ARCUL

Cum să alegi materialul tubului săgeții  

Există patru materiale diferite de tuburi de săgeți: lemn, carbon, aluminiu și carbon, aluminiu.

Tuburile din lemn sunt destinate săgeților pentru arcuri long bow. Există astfel de săgeți și pentru arcuri recurbate (sau clasice), special concepute pentru vânătoare. Fiind create din material natural, săgețile din lemn au o rezistență în timp mai mică decât cele din materiale metalice. Tuburile din carbon sunt cele mai ușoare. Acestea sunt foarte solide, capabile să parcurgă distanțe lungi fără să se deformeze. Săgețile cu tub din carbon sunt o investiție excelentă pe termen lung. Săgețile care au tuburi mixte, compuse dintr-un strat de aluminiu și un strat din carbon, au marele avantaj de a deține cele mai bune caracteristici ale acestor două materiale: sunt solide, ușoare și au capacitatea de a parcurge distanțe lungi. Acestea sunt ușoare și ușor de manevrat de către începători. Sunt perfecte pentru lansări pe distanțe scurte sau medii.
Există atât de multe mărimi diferite de săgeți, create din materiale atât de variate, încât alegerea lor poate părea dificilă. Dar această alegere este foarte importantă, pentru că o săgeată neadaptată arcului sau nivelului tău de practică ar avea ca rezultat lipsa ta de precizie.
CUM SĂ ALEGI SĂGEȚILE PENTRU TIR CU ARCUL

O săgeată, indiferent de tipul său, marca fabricantului sau mărime, va fi întotdeauna compusă dintr-un tub, un vârf din oțel, o crestătură și trei pene.