Cum alegi racheta de tenis pentru copilul tău

Pasiunea pentru performanță apare încă din copilărie, iar plăcerea de a face sport depinde de ușurință de care are parte jucătorul în a folosi echipamentul. Dacă vrei ca juniorul tău să aibă o evoluție corectă, nu doar îmbrăcămintea care să-i confere lejeritate este importantă. Racheta de tenis potrivită pentru nivelul de practică la care cel mic se află poate face diferența dintre a juca tenis și a spera la o carieră în acest sport. Criteriile esențiale în alegerea rachetei de tenis pentru copilul tău sunt: mărimea rachetei în raport cu înălțimea juniorului și nivelul de practică al acestuia. În rândurile de mai jos, facem o trecere în revistă a factorilor datorită cărora o rachetă de tenis poate fi considerată o achiziție inteligentă. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de Rachete tenis pentru copii

 

Cum alegi mărimea rachetei după înălțimea copilului

La fel ca în cazul unei biciclete, dimensiunea corectă a rachetei de tenis este strâns legată de înălțimea celui mic. Înainte de a comanda sau de a te deplasa la magazin, este util să afli cum stă copilul tău la acest capitol. 

  • racheta de 17 inch este recomandată copiilor cu înălțimea între 80 – 100 cm și vârsta între 2-4 ani;
  • rachetele de 19 si 21 inch se recomandă copiilor cu înălțimea între 101 – 115 cm și vârsta între 4-6 ani;
  • racheta de 23 inch este indicată în cazul copiilor cu înălțimea între 116 – 125 cm și vârsta între 6-8 ani;
  • racheta de 25 inch este potrivită pentru copiii cu înălțimea între 126 – 140 cm și vârsta între 8-10 ani;
  • racheta de 26 inch se recomandă copiilor cu înălțimea între 141 – 165 cm și vârsta între 10-12 ani.

Vezi categoria noastră de  ▶ Imbracaminte tenis pentru copii

Ce rachetă se potrivește nivelului de practică

Nu toți copiii sunt viitori campioni, dar nimeni nu poate ajunge campion fără a beneficia de echipament croit pe rutina individuală de antrenament. Pe lângă dimensiunile corecte ale rachetei de tenis, este important și materialul din care aceasta este fabricată. Diferența dintre o rachetă destinată celor care joacă de plăcere și una potrivită celor care au ambiții competiționale este dată de efectul pe care aceasta îl are asupra loviturilor. 

Practică ocazională

În cazul în care tu și copilul tău obișnuiți să mergeți la terenul de tenis fără o frecvență anume, cel mic va avea nevoie de o rachetă ușoară, realizată din aluminiu. Mânerul acesteia are în componență poliuretan și polipropilenă, ceea ce-i poate conferi chiar și o greutate de doar 160 de grame. Aceasta îi va oferi o bună manevrabilitate, pentru ca micul tenismen să se poată bucura de primele lecții de tenis fără să simtă vreun disconfort pe parcursul loviturilor cu o singură mână, de pe partea dreaptă. Mai mult, în funcție de model, racheta poate avea inscripționate pe mâner semne care să-i indice poziția corectă pentru execuția corespunzătoare a unui forehand, a unui rever sau a serviciului.

Practică intensivă și consecventă 

Pe măsură ce numărul antrenamentelor este mai des de unul pe săptămână, copilul tău va avea nevoie de o rachetă care să fie performantă, nu doar confortabilă. Realizată pe un cadru din materiale precum grafit, fibră de carbon, epoxy și aluminiu, cu un cordaj din poliamidă și cu un mâner din poliuretan, aceasta are o caracteristică aparte. Racheta este concepută astfel încât punctul de echilibru să fie direcționat spre partea superioară a acesteia. Folosind această soluție, cel mic își va folosi din plin rezervele de putere, pe parcursul loviturii, iar traiectoriile mingii vor avea efectul dorit. Greutatea unei astfel de rachete depășește rareori valoarea de 225 de grame, iar cadrul lat și rezistent previne erorile de lovire. 

Vezi categoria noastră de 👉Accesorii tenis

Care sunt criteriile secundare

Designul unei rachete de tenis nu este nici pe departe o chestiune de interes, decât în măsura în care forma și textura suprafețelor acesteia favorizează obținerea unor performanțe cât mai bune. Astfel, vom ignora aspecte precum culoarea cordajului sau grafica aplicată pe ramă, respectiv pe mâner, pentru a ne concentra pe aspectele cu influență directă asupra performanței: 

  • tipul ramei: dacă aceasta este dreptunghiulară, este clar că avem de-a face cu o rachetă grea, așa că este recomandat să te orientezi către o rachetă cu ramă eliptică sau aerodinamică;
  • swing-ul: acest parametru se referă la amplitudinea pe care o pot avea mișcările brațului, în momentul lovirii mingii. Pentru copii, acesta trebuie să fie cât mai mic, pentru ca forța solicitată să fie una ușor de susținut în timpul antrenamentului;
  • balansul: dacă vrei, pentru cel mic, o rachetă care să ofere o manevrabilitate bună, dar care să fie și ușoară, alege una cu un balans a cărui valoare să fie cât mai mică, exprimată în mm. Aceasta va favoriza ușurința mișcărilor, nu forța loviturii;
  • suprafața capului: în funcție de valoarea acesteia, micul tenismen va putea avea un control mai bun asupra mingii. Este indicată o rachetă cu suprafață mică, ce oferă un impact mai slab, dar mult mai multă precizie în manevrare;
  • numărul și tensionarea corzilor: de regulă, corzile au un număr maxim de 20, pe orizontală, respectiv unul de 18, pe verticală. Cu cât vor fi mai multe corzi, cu atât racheta va fi mai rigidă, deci mai ușor de controlat. Tensionate la maximum, însă, acestea vor reduce mult puterea de a lovi, așa că, pentru cel mic, se recomandă o tensiune moderată. 

Cu ponturile de mai sus, nu ai garanția că vei crește un campion, dar ai toate șansele să-i insufli celui mic dorința de a deveni unul. Acordă atenție criteriilor, ține cont de preferințele celui mic și vei alege racheta potrivită. 

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020