CUM SĂ ALEGI PRODUSELE DE ÎNGRIJIRE PENTRU CAL

Cum să alegi produsele de îngrijire pentru cal

PENTRU ÎNTREȚINEREA ROBEI DESCURCAREA PĂRULUI ÎNGRIJIREA COPITELOR

Îngrijirea calului (sau pansajul) este indispensabilă pentru a îi asigura calului tău o buna igiena corporala. Astfel, poți menține calul în stare fizică și psihică bună, verificând în același timp dacă are răni sau paraziți. Îngrijirea calului trebuie sa faca parte din rutina zilnica, fiind un pas obligatoriu atat inainte cat si dupa fiecare antrenament iar toți călăreții consideră că este o ocazie bună de a petrece timp cu calul. Pentru a fi completă, îngrijirea trebuie să țină cont de: păr (coamă și coadă), roba și de copite. Așadar, procesul de îngrijire necesită și utilizarea unor produse specifice.

CUM SĂ ALEGI PRODUSELE DE ÎNGRIJIRE PENTRU CAL

Pentru întreținerea robei

Etapă indispensabilă, tesalatul si perierea asigură eliminarea noroiului, a prafului, pielii moarte și transpirației, de pe cal. Este și o ocazie bună de a verifica prezența rănilor sau a paraziților. In prima faza se realizează cu ajutorul unei țesale, pe părțile imbracate in musculatura (grumaz, spate, abdomen, crupă). Există tipuri diferite de țesale. Tipul „american” este un articol compus din cercuri tangente din oțel. Este recomandat mai degrabă cailor netunși, care sunt ținuți pe pajiște sau la padoc. Pentru ceilalți, folosește o țesală finlandeză. Rotundă și cu dinți de plastic, similara unei perii, aceasta va asigura eliminarea murdăriei uscare si in straturi mai groase (de exemplu noroi). Pentru a oferi pe langa curatare și un masaj calului, alege o țesală din cauciuc, cu dinți flexibili. Este un mijloc excelent de activare a circulației sangvine și de tonifiere a musculaturii, nu numai de dislocare a prafului si a pielii moarte din roba calului tau. NU folosi niciodata tesala pe zonele unde pielea sta direct peste oase (picioare, solduri, artiulatii sau greaban)

Pentru următoarea etapă, se folosește o perie. Peria din păr sintetic sau natural, se foloseste similar cu tesala, dar este mai eficienta in a scoate praful din roba calului si a-i curata zonele unde oasele sunt imediat sub piele. Pentru caii cu pielea sensibilă sau pentru mânji, optează pentru modele din păr natural, mai moi, care se pot folosi și pentru lustruire. Lustruitul face părul să strălucească, eliminând ultimele impurități. Acest proces se poate realiza si cu o perie moale, cu peri sintetici. La finalul pansajului, pentru un plus de lustru, se poate trece peste roba cu o cârpă specială, din microfibră, ce se poate spăla automat. O altă alternativă este mănușa din lână, produs natural, ce este recunoscut pentru finețe la atingere și pentru strălucirea pe care o oferă părului.

CUM SĂ ALEGI PRODUSELE DE ÎNGRIJIRE PENTRU CAL

Descurcarea părului

A doua parte a pansajului este mai rapidă, pentru că se axează doar pe coamă și coadă. Aceasta constă în descurcarea părului, eliminarea prafului, noroiului și a altor reziduuri. Necesită mai puține materiale de îngrijire. O perie speciala pentru coama si coada sau un pieptene lat si cu dintii rari pot fi suficiente, dar este bine să folosești și un balsam pentru descurcare. Acesta va ușura procesul de periere și va înfrumuseța părul, creand in acelasi timp si o bariera impotriva muradriei viitoare. Poate fi aplicat pe toata roba, pentru mai multă strălucire. NU aplicati niciodata balsamul de coama/coada/stralucire pe zona seii – aceasta va deveni mai alunecoasa si va face ca saua sa migreze, indiferent cat de stransa va fi chinga!

CUM SĂ ALEGI PRODUSELE DE ÎNGRIJIRE PENTRU CAL

Îngrijirea copitelor

În ultima parte a acestui proces de curățare, trebuie să se acorde atenție copitelor, pentru a se elimina pietrele care pot jena calul sau noroiul și bălegarul, care se pot afecta o copita sanatoasa. Pentru acest proces, trebuie să te echipezi cu un scobitor care să înlăture corpurile străine. Pentru eficiență mai mare, începi cu furcuța, de la călcâi spre vârf.

Pentru finalizarea operațiunii, se utilizează o perie. Printre altele, aceasta te ajuta sa te asiguri ca nimic nu a mai ramas in copita. Dacă sunt prea uscate, va trebui să le hidratezi. Dacă se deformeaza, asta înseamnă că trebuie să o gudronezi, pentru a îi reda rezistența și aspectul obișnuit.

În concluzie, pentru îngrijirea unui cal este nevoie de cel puțin o țesală, o perie și un tratament pentru copite. Este recomandat să alegi și alte produse, precum balsamul pentru descurcarea părului. Alegerea unui set de îngrijire este o soluție economică și practică, pentru că îți asigură echipamentul necesar și o opțiune simplă de depozitare.