Placa de snowboard este cel mai important element din echipamentul tău, iar pentru a te bucura de un sezon memorabil, practicând acest frumos sport de iarnă, ar trebui să te asiguri că o alegi pe cea potrivită.
Pentru că sutele de produse disponibile pe piață te-ar putea debusola și pune în situația în care să nu știi ce placă este mai potrivită pentru tine, în cele ce urmează îți vom oferi un ghid util, în care îți vom prezenta toate criteriile de care să ții cont atunci când faci această alegere:
În funcție de stilul de practicare a snowboardului
Plăcile de snowboard au particularități diferite, în funcție de stilul de practicare a acestui sport, dar și de tipul de pârtie pe care te dai. Din acest punct de vedere, plăcile de snowboard se împart în două mari categorii: Freestyle și All Mountain.
Freestyle
Dacă ești practicant de Freestyle, adică îți place să mergi în snowparkuri pentru a face salturi și a încerca rotații, vei avea nevoie de un snowboard „Twin Tip”. Acesta are fața și spatele simetrice, iar dispozitivele de fixare sunt centrate pe planșă, pentru a fi mai comode.
All Mountain
Dacă ești amator al stilului All Mountain, adică îți place să faci viraje strânse pe pârtiile de schi, să ai o aderență mai bună și să plutești deasupra zăpezii, vei avea nevoie de un snowboard direcțional. Acesta are în față un capăt ridicat mai lung, iar în spate, unul mai scurt.
Vezi AICI categoria noastra de ⏩PLACI DE SNOWBOARD
În funcție de experiența ta de snowboarder
Pentru a determina ce tip de placă este mai potrivit pentru tine, ar trebui să te evaluezi și să stabilești cât de experimentat ești pe pârtie. În funcție de capacitățile tale, poți fi considerat începător, avansat sau expert, după cum urmează:
Ești începător dacă poți să cobori pe o pârtie verde, destinată persoanelor fără experiență sau albastră, destinată începătorilor cu câteva coborâri la activ, înclinându-te în viraje fără a cădea. În acest caz, vei avea nevoie de o placă mai suplă.
Ai un nivel avansat dacă faci viraje tăiate pe toate pârtiile de schi, viraje în switch și reușești să faci salturi de 180 de grade. Atunci vei avea nevoie de o placă medie.
Dacă ești expert, iar snowboardul nu mai are niciun secret pentru tine, poți să te orientezi spre o placă rigidă, în special dacă obișnuiești să practici acest sport pe zăpadă bătătorită.
AICI gasesti oferta noastra de ⏩ECHIPAMENT DE SNOWBOARD
În funcție de înălțimea ta și de modul de utilizare
Un alt criteriu important după care ar trebui să alegi placa de snowboard este înălțimea ta. Totuși, atunci când te raportezi la acest detaliu, este important să iei în calcul și stilul de snowboarding pe care urmează să-l experimentezi pe pârtie.
Pentru Freestyle, este nevoie să alegi o planșă mai scurtă, care să-ți ofere o manevrabilitate mai mare și un control mai bun la sărituri, întoarceri sau alte trick-uri. Aceasta trebuie să fie cu 20-25 de centimetri mai scurtă decât înălțimea ta. De exemplu, pentru o persoană care are înălțimea de 1,8 m, placa potrivită va avea lungimea de 1,6-1,65 m.
Practicanții stilului All Mountain ar trebui să aleagă o placă mai lungă decât pasionații de Freestyle, iar în acest caz, lungimea snowboardului trebuie să fie cu doar 10-20 cm mai mică decât înălțimea ta.
În funcție de dimensiunea clăparilor
Dacă lățimea plăcii de snowboard se alege în funcție de înălțimea ta, de stilul de snowboarding practicat sau de experiență, lățimea plăcii este determinată de dimensiunea clăparilor.
Ca regulă generală, persoanele care poartă un număr mai mic vor avea nevoie de o placă mai îngustă, iar celor care poartă mărimea 45 sau mai mare le va trebui o placă mai lată, astfel încât picioarele să nu atingă zăpada în viraje și a nu risca un dezechilibru. În mod normal, atunci când ești pe placă, clăparii ar trebui să fie la același nivel sau puțin peste marginile plăcii.
Pentru a te asigura că vei avea un sezon memorabil, în care să practici acest sport de iarnă în cele mai bune condiții, acordă o atenție specială alegerii plăcii de snowboard. Cu puțină răbdare și atenție la detalii, vei reuși să găsești modelul potrivit.