CUM SĂ ALEGI O VESTĂ DE SALVARE: GHID PRACTIC

Cum să alegi o vestă de salvare: ghid practic

Ce prevede legislatia din domeniu ▶ Ce tipuri de vesta sunt disponibile ▶ Cum alegi marimea potrivita

Element esențial pentru siguranța la bordul oricărei ambarcațiuni, vesta de salvare nu trebuie să lipsească din necesarul pregătit cu ocazia unei aventuri acvatice. Acest echipament nu li se adresează doar celor care se avântă în valurile mării, ci și celor care aleg să se plimbe cu șalupa pe lac, să facă rafting pe râuri învolburate sau, pur și simplu, să pescuiască din barcă. Înainte de a face planuri pentru vacanță, este indicat să acorzi prioritate echipamentelor de salvare. Acestea trebuie alese în acord cu normele internaționale, dar mai ales după însușirile fiecăruia dintre membrii familiei, respectiv grupului alături de care îți vei petrece timpul liber. Diferențierea dintre tipurile de veste de salvare constă în materialul folosit la confecționare, precum și în posibilitatea dotării cu un sistem de umflare automată. 

CUM SĂ ALEGI O VESTĂ DE SALVARE: GHID PRACTIC

Ce prevede legislația din domeniu

Potrivit anumitor norme precum ISO 12402-3, ISO12402-4 sau CE EN 395, pentru a fi conformă, fiecare vestă de salvare vândută în Europa trebuie să poarte marcajul CE. Aplicarea acestuia demonstrează că echipamentul a fost testat și aprobat în condiții similare celor din viața reală. Normele validează la minimum flotabilitatea care este indicată în Newton (N), iar potrivit acestora, vesta de salvare trebuie obligatoriu să fie normată la minimum 10 newton.

Regulamentele mai prevăd și obligativitatea ca vesta să fie echipată cu fluier și cu benzi reflectorizante, pentru facilitatea reperării în caz de accident. Este important ca vesta de salvare să nu fie confundată cu vesta de flotabilitate. Aceasta din urmă ajută doar la plutire și necesită în mod obligatoriu cunoștințe de înot. Vesta de salvare permite întoarcerea pe spate a persoanei, astfel încât aceasta să poată respira, dacă este inconștientă.

Ce tipuri de vestă sunt disponibile

Din punctul de vedere al compoziției, există două tipuri de veste de salvare: din spumă și gonflabile. Ambele sunt la fel de eficiente, dar cea gonflabilă va fi recomandată pentru o utilizare consecventă, pentru că oferă libertate mare de mișcare. Varietatea de modele face ca diferențierea dintre acestea să se facă și în funcție de sistemul de atașare. Pentru cei mici, însă, este nevoie de o vestă potrivită cu greutatea și cu mărimea corpului lor, indiferent de materialul din care aceasta este confecționată.

Vesta de salvare pentru copii
Concepută pentru greutăți corporale cuprinse între 15 și 40 de kilograme, aceasta prezintă o formă asemănătoare unui tricou și are o cataramă pentru strângerea în partea centrală. Croiala scurtă favorizează libertatea de mișcare a brațelor și umerilor, iar culoarea portocalie, fluierul și banda reflectorizantă ajută la reperarea rapidă a copilului, în cazuri extreme.

Vesta de salvare din spumă
Disponibilă în mărimile S, M și L, aceasta poate fi folosită de persoanele cu o greutate cuprinsă între 40 și 70 de kilograme. Vesta are un înveliș exterior din 100% poliester, iar spuma din interior conține 100% polietilenă. Echipamentul respectă norma CE EN 395 și este dotat cu benzi reflectorizante și cu fluier.

Vesta de salvare gonflabilă
Prevăzută cu un sistem auto-gonflabil Hammar, această vestă de salvare funcționează prin umflarea în câteva secunde, la căderea în apă. Pastila de sare a echipamentului se dizolvă la contactul cu apa, activează sistemul de spargere al cartușului cu CO2 comprimat și declanșează umflarea vestei. Aceasta se îmbracă precum o vestă obișnuită, având închidere cu fermoar, chingi și catarame duble, pentru o reglare ușoară. În funcție de model, o vestă de salvare gonflabilă este prevăzută cu buzunar de depozitare pentru ledul de reperare sau pentru stick-ul chimioluminiscent. Aceasta mai poate fi dotată și cu sistemul Pro-sensor, prin care se poate verifica, printr-o fereastră de vizualizare, starea de utilizare a sistemului de auto-gonflare. 

CUM SĂ ALEGI O VESTĂ DE SALVARE: GHID PRACTIC

Cum alegi mărimea potrivită

Alegerea se mai face și în funcție de greutatea fiecărei persoane. Pentru ca echipamentul de salvare să fie pe deplin eficient, este necesar, în primul rând, să îți cunoști greutatea. Mărimea trebuie aleasă astfel încât prinderea, cu ajutorul cataramelor și chingilor, să se poată face ușor, iar fixarea să fie una temeinică. Este important ca brațele și umerii să se poată mișca în voie, dar, în același timp, trebuie ca vesta să stea fixată pe trunchi, pentru a nu aluneca de pe o persoană care a ajuns în apă.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta să crești nivelul de siguranță al fiecărei incursiuni pe luciul apei, indiferent că vorbim despre mări, lacuri sau râuri. Cu o bună cunoaștere a caracteristicilor tehnice pe care le are fiecare produs, vei putea face alegerea potrivită.