CUM SĂ ALEGI MĂRIMEA POTRIVITĂ PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTEA COPILULUI

Cum să alegi mărimea potrivită pentru încălțămintea copilului

Chiar dacă metoda cea mai bună este să probezi încălțămintea, se recomandă și utilizarea instrumentului special de măsurare.

Încălțămintea trebuie să asigure susținere bună la călcâi, însă trebuie să rămână spațiu liber și la vârf. Degetele de la picioare nu trebuie să fie strânse în încălțăminte, copilul trebuie să le poată mișca.

Branțul este un bun indicator. Dacă este detașabil,  trebuie să rămână cel puțin 6 mm între degetul mare și marginea acestuia.

Particularitățile încălțămintei de alergare pentru copii

Pentru a favoriza mișcarea naturală a piciorului copilului, încălțămintea trebuie să prezinte:

-Diferență de înălțime între călcâi și vârful piciorului, (drop) între 6 mm și 10 mm

-Greutate scăzută

-Flexibilitate a tălpii, pentru mișcarea piciorului

Pentru utilizare în sala de sport, talpa încălțămintei nu trebuie să lase urme.

CUM SĂ ALEGI MĂRIMEA POTRIVITĂ PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTEA COPILULUI

Beneficiile alergării 

Sportul are un rol foarte important în menținerea unui stil de viață sănătos, cu atât mai mult pentru copii.
Sportul ajută copiii să doarmă mai bine și să facă față oricăror provocări fizice și emoționale.
Alergarea este o activitate sportivă minunată,  ce ajută copiii să își îmbunătățească rezistența fizică și să se dezvolte emoțional. Alergarea oferă copiilor sentimentul de libertate și le dă încredere în sine !

Rolul alergării în dezvoltarea copilului 

1.Duce la un stil de viată echilibrat. Pentru a practica acest sport, copilul va avea nevoie de o alimentație sănătoasă si de un program corespunzător de odihnă. Prin alergare, copilul se va simți mai aproape de natură și va fi mai motivat să protejeze mediul în care practică sportul favorit!

2.Stimulează dezvoltarea fizică. Numărul copiilor obezi sau supraponderali este în continuă creștere. De aceea, încurajarea copiilor spre a practica un sport devine una dintre cele mai importante masuri pe care parinții o pot lua pentru sănătatea copiilor. Alergarea  dezvoltă toate grupele musculare, atât la nivelul picioarelor, cât și la nivelul membrelor superioare.

CUM SĂ ALEGI MĂRIMEA POTRIVITĂ PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTEA COPILULUI

3.Sportul încurajează disciplina și perseverența. Organizarea eficientă a timpului și respectarea programului de antrenamente asigură un stil de viață disciplinat. Copiii care practică un sport învață să nu renunțe și să depună orice efort pentru îndeplinirea oricărui obiectiv propus !

4.Copilul învață despre corectitudine și competiție. Familiarizarea cu atmosfera de concurs îl ajută să își controleze emoțiile, să se concentreze, în ciuda “tracului” și să își asume cu seninătate atât un eșec, cât și un succes. A accepta că altcineva a fost mai bun decât tine reprezintă un pas important în maturizarea emoțională.

5.Concentrarea atenției. Activitățile fizice presupun un nivel ridicat de atenție, la fel ca cele intelectuale. Copilul va trebui să își concentreze atenția asupra probei pe care o practică, fiind  un exercițiu util pentru o mulțime de alte situații cu care se va întâlni de-a lungul vieții.


CUM SĂ ALEGI MĂRIMEA POTRIVITĂ PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTEA COPILULUI

Chiar dacă metoda cea mai bună este să probeze, e bine să se recomande utilizarea pedimetrului pentru a verifica mărimea.
Piciorul trebuie să fie bine susținut la călcâi, dar trebuie să aibă spațiu în față pentru ca să se așeze bine în interiorul încălțămintei. Degetele de la picioare trebuie să poată fi mișcate.