Mănușile de portar: de ce criterii să ții cont în alegerea lor

Portarul este un jucător cheie în orice echipă de fotbal, iar acesta poate face, deseori, diferența dintre un meci pierdut sau un succes. Totuși, pe lângă forma sa fizică, viteza de reacție sau experiența, nivelul de performanță al unui portar este influențat și de echipamentul pe care îl îmbracă.   

Dacă, atunci când vine vorba despre un jucător de teren, încălțămintea este cea mai importantă, pentru un goalkeeper, mănușile de portar reprezintă accesoriul de bază, care îi va permite acestuia să-și arate întregul potențial pe teren și care îi vor oferi un grad înalt de confort, pe întreaga durată a partidei. 

Dacă ești portarul unei echipe de fotbal sau dacă îți dorești să îți asumi acest rol pe viitor, atunci ar fi bine să știi cum trebuie alese mănușile de portar și care sunt criteriile de care să ții cont pentru a lua cea mai bună decizie. De aceea, în cele ce urmează, îți oferim toate sfaturile de care ai nevoie. 

În funcție de cum sunt realizate mănușile de portar

Fiind un accesoriu atât de important pentru orice goalkeeper, modul în care sunt fabricate mănușile de portar este bazat pe o mare atenție la detalii, astfel încât produsul final să fie unul care să asigure îmbunătățirea performanțelor, să ofere siguranță purtătorului și să-i permită să le poarte în condiții de maxim confort. Totuși, pentru a te asigura că mănușile alese de tine îndeplinesc aceste calități, este necesar să te raportezi la cele trei părți componente ale acestora. Iată care sunt: 

Palma 

Materialul din care este realizată această parte a mănușii influențează enorm abilitatea portarului de a prinde mingea, întrucât aceasta asigură aderența. În mod normal, palmele mănușilor de portar sunt confecționate dintr-un strat de latex, la exterior, și dintr-unul de burete, la interior. Cu toate că, la prima vedere, ai fi tentat să alegi mănușile de portar care oferă cea mai bună aderență, ar trebui să știi că „grip-ul” mănușilor este invers proporțional cu rezistența acestora în timp. 

AICI gasesti categoria noastra de ⏩GHETE FOTBAL COPII 

Mai precis, cu cât o pereche de mănuși asigură o aderență mai bună, cu atât durabilitatea sa în timp va fi mai scăzută. De aceea, dacă ești pe cale să cumperi mănuși de portar pentru copii sau îți dorești să-ți procuri o pereche pe care să o folosești o perioadă îndelungată, este bine să alegi mănuși din categoria Basic sau Elite, care oferă un echilibru între performanțe și rezistență.

Vezi AICI categoria noastra de ⏩MANUSI DE PORTAR PENTRU COPII  

Dosul palmei (backhand) 

Partea de backhand trebuie să fie concepută astfel încât să ofere o bună ventilație în interiorul mănușii, pentru a asigura purtătorului un grad înalt de confort. De regulă, aceasta este confecționată din latex, însă, la modelele mai noi, sunt întâlnite și materiale de tip neopren sau mesh. 

Gasesti AICI oferta noastra de ⏩MANUSI DE PORTAR PENTRU ADULTI 

Închiderea 

Închiderea este cea care asigură buna fixare a accesoriului de încheietura mâinii, fără a pune o presiune prea mare pe aceasta. Dacă modelele clasice de mănuși aveau o închidere pe bază de bandaj sau bandă elastică, cele din prezent vin cu sisteme revoluționare pe bază de velcro, din latex sau cu o bandă din material textil, care asigură buna fixare a mănușilor, fără a provoca disconfort purtătorului. Așadar, la fel cum alegem ghete de fotbal în care să ne simțim confortabil, în aceeași măsură este necesar să alegem mănuși de portar cu o închidere optimă. 

AICI gasesti oferta noastra de ⏩GHETE DE FOTBAL PENTRU ADULTI 

Designul mănușilor 

Cunoscută și sub denumirea de cut, această caracteristică se referă la modul în care palma mănușilor este croită și poate fi de patru feluri: 

Flat Cut

Reprezintă modul standard în care mănușile erau concepute în trecut, dar este întâlnit și la modelele din prezent. Mănușile Flat Cut oferă un singur spațiu pentru toate degetele și sunt confecționate din aceeași bucată de material. Cu toate că nu permit o manevrabilitate foarte bună, acestea sunt cele mai confortabile tipuri de mănuși de fotbal, iar împreună cu o bluză de portar la fel de confortabilă, vei avea parte de o sesiune plăcută de fotbal, împreună cu prietenii tăi.

Gasesti AICI categoria noastra de ⏩BLUZE PORTAR 

Negative Cut 

Aceste mănuși, la fel ca în cazul celor Flat Cut, sunt realizate dintr-o singură bucată de material care prezintă cusături, însă acestea se află pe partea interioară, astfel încât să ofere câte un loc separat pentru fiecare deget al mâinii. Cu toate că nu oferă același grad de confort precum mănușile Flat Cut, performanțele obținute cu acest tip de accesoriu sunt mult mai bune. 

Roll Finger Cut 

Sunt confecționate din latex și au o suprafață elastică, astfel încât materialul să înconjoare perfect degetele și să reducă posibilitatea ca mingea să alunece din mâinile portarului. Cu toate că nu sunt foarte confortabile, mănușile Roll Finger Cut asigură cele mai bune performanțe, fiind folosite și de portarii profesioniști. 

Gasesti AICI oferta noastra de ⏩MINGI DE FOTBAL 

Hybrid Cut 

Sunt modele de mănuși care împrumută particularități ale fiecăreia dintre cut-urile prezentate anterior. Acestea pot asigura atât performanță, cât și confort, în funcție de preferințele purtătorului. 

Protecția degetelor 

Nu rare sunt situațiile în care un portar poate fi accidentat serios, atunci când încearcă să pareze un șut puternic, trimis de către adversar. Încercarea de a prinde mingea cu mâinile poate cauza flexarea inversă a degetelor, lucru ce poate provoca accidentări ce presupun chiar săptămâni de recuperare. 

Pentru a preveni aceste situații, multe modele de mănuși sunt prevăzute cu tije de plastic, la nivelul degetelor, care previn accidentările. Cu toate că această caracteristică a mănușilor de portar nu este obligatorie, în cazul în care îți dorești o protecție suplimentară a mâinilor sau te-ai confruntat cu o accidentare în urma căreia nu te-ai recuperat complet, sistemul de protecție al degetelor este recomandat. 

Alegerea mănușilor de portar trebuie făcută în funcție de preferințele tale, de frecvența cu care le vei utiliza și de nivelul la care practici fotbalul. Ține cont de toate aspectele menționate mai sus și alege un model potrivit nevoilor tale.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020