Pentru a compensa flotabilitatea costumului și echipamentului, scafandrii utilizează lesturi. Obiectivul? Pentru a coborî și a se stabiliza sub apă fără efort. Care sunt diferitele tipuri de lesturi și pe care să le alegi în funcție de tipul de practică? Ce reguli de siguranță să urmezi în apă? Răspunsuri și sfaturi practice regăsești în acest ghid Decathlon !

PENTRU FIECARE PRACTICĂ, LESTURI DE SCUFUNDĂRI ADAPTATE

În scufundări, lesturile pot fi de mai multe feluri și se pot fixa acolo unde ai nevoie. Vei regăsi astfel:

PLUMBI LIBERI” DURI SAU FLEXIBILI

Perfecți pentru scufundări submarine, se introduc pe o centură sau în buzunarele vestei stabilizatoare. De la 0,5, la 2 kilograme, poți adăuga sau scoate unul pentru a adapta lestarea. Folosește-te de multiplele buzunare pentru a răspândi greutatea până la a sta cât mai orizontal posibil. Anumite veste au chiar buzunare speciale, care se larghează rapid !

Plumbii bruți – mai ieftini, dar mai fragili – se așază în buzunarele principale ale vestei, în timp ce plumbii flexibili se adaptează tuturor formelor de buzunare. Plumbii cu înveliș sunt recomandați pentru utilizarea (mai dură, datorită șocurilor și frecărilor) unei centuri de scufundări.

CENTURA DE PLUMBI

Utilizabilă în scufundări în apnee și vânătoare, centura de plumbi asigură largare rapidă în caz de urgență. De aceea, există mai multe tipuri de centuri din care poți alege.

Centură cu cataramă din plastic sau metal? Metalul rezistă mai bine la uzură și nu se deschide. Plasticul este mai ușor !

Din nailon sau cauciuc ? Nailonul este foarte rezistent și durabil, dar plumbii au tendința de a aluneca ; pe de altă parte, cauciucul „fixează” bine lesturile ;

Și o centură cu buzunare ? Mai fragilă, dar mai confortabilă, poate fi utilizată pentru lesturi și câteva accesorii. Mereu practică !

VESTĂ LESTATĂ CU CHINGI

Preferata scafandrilor avansați, a vânătorilor și anumitor scafandri cu costume etanșe, vesta de vânătoare transferă greutatea din zona lombară, la nivelul umerilor și spatelui. Astfel, nu permite apariția durerii la nivelul șoldurilor și rinichilor și facilitează scufundarea cu capul în jos. Atenție, nu se înlătură !
PLUMBI DE GLEZNE

O lestare foarte practică pentru vânătorii submarini cărora li se ridică picioarele atunci când își așteaptă prada, lipiți de fundul apei. Interzisă în scufundări submarine sau snorkeling !

Pentru a îți alege lestarea, ia-ți în considerare obiceiurile de scufundare, practica, dar și câteva reguli de bază de siguranță în mare !

REGULI DE SIGURANȚĂ PENTRU UTILIZARE OPTIMĂ A LESTĂRII DE SCUFUNDĂRI

Obiectivul lestării este de a face coborârea mai ușoară și de a te menține sub apă fără efort.

Pentru acest lucru, trebuie respectate câteva reguli de siguranță în scufundări:

– Practică în cel puțin 2 persoane, formează-te și nu-ți supraestima condiția fizică ;
– Efectuează o scufundare de testare la fiecare reluare a activității sau de fiecare dată când schimbi materialul (inclusiv lestarea) ;
– Să te echipezi astfel încât cel puțin o parte din lest să fie largabilă rapid ;
– Fii atent când manevrezi plumbii liberi ;
– Ține mereu centura de scufundări de capătul opus cataramei, pentru a evita să scapi greutatea pe picior !

Practici scufundări în apnee sau vânătoare submarină ? Atunci ai nevoie de flotabilitate neutră, fără efort. Pentru acest lucru trebuie, mai mult sau mai puțin, să ai apă la nivelul măștii atunci când ești la suprafață, în poziție verticală și respirând normal cu tubul.

Atenție: costumul se comprimă sub efectul adâncimii. Cu cât mergi mai adânc, cu atât te lestezi mai puțin. În caz contrar, te vei ridica greu, lucru care este periculos !

Practici snorkeling? Vei pluti la suprafață. Nu utiliza lesturi decât dacă dorești să te scufunzi puțin în apnee, cu un costum integral.

Practici scufundări submarine ? Ai nevoie de flotabilitate neutră la 5 m, la ultimul etaj al scufundării, cu vesta goală. Pentru acest lucru trebuie să fii ușor supralestat la începutul scufundării, pentru a compensa pierderea a 1 până la 2 kilograme de aer comprimat din butelie : 150 de bari reprezintă aproximativ 1,5 kg !

Sfat Decathlon: testează-te la suprafață, cu vesta goală. Respirând normal în detentor, trebuie să ai apă la nivelul acestuia. Expirând bine, trebuie să ai apă cel puțin până la nivelul ochilor.

Lestarea va depinde și de costumul tău, de salinitatea apei, de vestă, de tipul buteliei sau de cantitatea de aer prezentă în plămânii tăi. Trebuie să ții cont de toți acești parametri pentru ajustarea lestării.

Urmărește blogul Tribord pentru a descoperi actualitățile mărcii și a împărtăși experiențele persoanelor pasionate de scufundări.

ntru a compensa flotabilitatea costumului și echipamentului, scafandrii utilizează lesturi. Obiectivul? Pentru a coborî și a se stabiliza sub apă fără efort. Care sunt diferitele tipuri de lesturi și pe care să le alegi în funcție de tipul de practică?

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020