CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU COPII

Cum să alegi kimonoul de karate pentru copii

CARACTERISTICILE KIMONOLUI DE KARATE PENTRU COPII; ÎN FUNCȚIE DE CONFORMAȚIA COPILULUI; ÎN FUNCȚIE DE NIVELUL DE PRACTICĂ AL COPILULUI

Practicarea artelor marțiale de către copii necesită siguranță și confort. Punctul de plecare este, în mod natural, alegerea unui kimono de karate adaptat conformației copilului și nivelului său de practică. Pentru a-și menține cel mai bine caracteristicile, kimonoul va trebui să fie tratat cu atenție.

CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU COPII

Caracteristicile kimonolui de karate pentru copii

Kimonoul de karate sau karategi prezintă mai multe caracteristici care asigură protecție și confort sportivului. Este compus dintr-o cămașă groasă și dreaptă, strânsă în talie cu o centură și un pantalon drept, mai ușor, legat în talie cu o centură. Mânecile nu trebuie să depășească încheieturile mâinilor și pantalonii nu trebuie să depășească gleznele, pentru a se evita riscurile de mișcări greșite și accidente. Această ținută trebuie să protejeze copilul de frecări repetate cu tatamiul, în timpul antrenamentului, și de contactul dinamic cu adversarul, în timpul luptelor. Trebuie să fie perfect adaptat conformației copilului.  Kimonoul nu trebuie să împiedice pielea să transpire, ci să limiteze această transpirație astfel încât să nu devină  alunecoasă pe tatami. Ținutele alternative s-ar putea potrivi mai bine copilului tău. Așadar, este posibil să alegi cămăși și pantaloni mai scurți, care să acopere mai puțin, să fie mai ușoare și să ofere libertate de mișcare picioarelor și brațelor.

CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU COPII

În funcție de conformația copilului

Este important să alegi un kimono adaptat mărimii copilului. Mărimile pentru copii sunt de la 110 la 150 cm. Adaugă 5 – 10 cm în plus mărimii copilului, pentru modelele din bumbac sau fibre naturale. Pentru a găsi kimonoul bun, copilul trebuie să încerce modelul înainte de achiziționare. Kimonoul tinde să se strâmteze câțiva centimetri la primele spălări. Primele spălări trebuie să se facă cu apă rece. Apoi îl poți spăla până la 40 de grade, în funcție de materialul modelului ales.
Este important să ai grijă de kimono, astfel încât materialul acestuia să nu se deformeze sau să se deterioreze. Pliază-l cu grijă în mijlocul genții de sport, fără pliuri, pentru confort optim la purtare. Nu usca automat kimonoul. Pentru utilizare frecventă, optează pentru modele din materiale sintetice, care se usucă mai rapid, sau pune la dispoziția copilului mai multe modele pe care să le schimbe între antrenamente.

CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU COPII

 În funcție de nivelul de practică al copilului

Kimonoul trebuie să fie adaptat nivelului de karate al copilului. Există diferite materiale și gramaje ale kimonourilor. Alege modele cu întărituri la nivelul coapselor, pentru rezistență în timp mai mare a pantalonului. Pentru un copil care se inițiază în practica acestui sport de contact, o ținută 100% bumbac intercalat va fi ideală. Este ușor de întreținut, flexibilă și ușoară, oferă libertate de mișcare în etapa de învățare. Un kimono ușor, de 190 g/m2 va oferi confort la integrarea mișcărilor de bază.
Pentru copiii care practică mai intensiv sau pentru primele competiții, este potrivită o ținută din amestec de bumbac și poliester. Acest kimono din pânză striată de 240 g/m2 este mai rezistent, absoarbe eficient transpirația, și oferă confort în luptă, asigurând adversarului o prindere mai bună în mână. Asigură uscare rapidă și rezistență mai bună la spălări repetate. Indiferent de nivel, pune la dispoziția copilului produse de tratare rapidă și imediată, pentru a preveni posibile accidentări.