CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU ADULȚI

Cum să alegi kimonoul de karate pentru adulți

CARACTERISTICILE KIMONOULUI DE KARATE KIMONO ADAPTAT CONFORMAȚIEI TALE UN KIMONO ADAPTAT NIVELULUI TĂU

Piesa principală a echipamentului de karate, pentru adulți sau copii, este kimonoul de karate. Pentru o alegere corectă, trebuie să stabilești ce mărime preferi, în funcție de conformația ta, și să înțelegi ce priorități impune nivelul tău de practică.

CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU ADULȚI

Caracteristicile kimonoului de karate

Kimonoul de karate, sau karategi, va fi primul tău aliat și scut în practicarea acestui sport. Îți permite să te miști cu ușurință și flexibilitate, protejându-te de frecările provocate de căzături sau de contactele repetate cu alți karateka. Karategi se inspiră din ținute tradiționale japoneze. Este compus dintr-o cămașă relativ largă, strânsă în talie cu centura a cărei culori va indica nivelul tău de practică. Această cămașă trebuie să acopere șoldurile, fără să treacă de jumătatea coapselor. Pantalonii sunt evazați și relativ scurți, acoperă parțial tibiile, lăsând gleznele descoperite. Lungimea trebuie aleasă cu grijă, astfel încât pantalonul să nu fie îndoit, pentru a nu se deplia și a nu-ți provoca alunecarea pe tatami. Kimonourile sunt destul de fragile și trebuie tratate cu multă grijă. Nu trebuie spălate cu produse foarte agresive, și nici uscate automat. Pentru a fi transportate în geanta de sport, trebuie să fie pliate în așa fel încât să nu se formeze pliuri la nivelul spatelui. Centura trebuie depozitată pe plat, pentru a nu forma pliuri.

CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU ADULȚI

Kimono adaptat conformației tale

Kimonoul trebuie să fie perfect adaptat conformației tale și să asigure libertate totală de mișcare în antrenamente și lupte. Este foarte important să alegi mărimea potrivită a kimonoului. Mărimea este proporțională cu înălțimea sportivului, cu o marjă de 5, până la 10 cm. Un karateka adult de 1,80 m va putea să aleagă un kimono de la 185, la 190 cm. La primele spălări – care se fac cu apă rece – această ținută are tendința de a se strâmta câțiva centimetri, în lățime și lungime. Atunci când o probezi, testează amplitudinea cu care poți executa mișcări de picioare și brațe, și ai grijă ca încheieturile mâinilor și gleznelor să fie descoperite. Este important să probezi kimonoul înainte să îl achiziționezi, pentru a găsi modelul adaptat conformației tale. În cazul în care ai dubii, alege un model mai amplu, care va fi mai confortabil și eficient în practică și lupte.

CUM SĂ ALEGI KIMONOUL DE KARATE PENTRU ADULȚI

Un kimono adaptat nivelului tău

Ultimul criteriu de care trebuie să ții cont în alegerea kimonoului de karate este nivelul tău de practică. El va determina alegerea materialului. Începătorii vor opta pentru o pânză ușoară, confortabilă și care se întreține ușor. Țesătura încrucișată va asigura rezistența ținutei. Un kimono din bumbac 100% va fi ideal pentru etapa de învățare a gesturilor fundamentale ale acestui sport. Pentru o practică mai intensă și antrenamente mai lungi, optează pentru un karategi de greutate medie. Acesta asigură absorbirea mai bună a transpirației. În orice caz, un material flexibil va asigura confort și libertate de mișcare. Pentru competiții și practicile karategilor profesioniști sunt potrivite materialele mai grele. Acestea acompaniază fiecare mișcare, asigurând absorbția optimă a transpirației. Îți poți completa ținuta cu protecții specifice, pentru a îți proteja mai bine mâinile, dinții sau tibiile.
Este foarte important să alegi mărimea potrivită a kimonoului. Mărimea kimonoului este proporțională cu înălțimea sportivului, cu o marjă de 5 până la 10 cm.