CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

Pentru a contracara frigul, căldura, vântul și umiditatea, îmbrăcămintea de navigație trebuie să fi aleasă bine, respectând criteriul celor 3 straturi.

Alegerea ținutei tale de navigație se face în funcție de sistemul celor 3 straturi, pe care îl vei adapta în funcție de condițiile climatice, de sezon, și de frecvența cu care practici. Principiul „celor 3 straturi” constă în a te echipa cu mai multe grosimi de îmbrăcăminte pentru a naviga în mod confortabil și adaptabil în funcție de circumstanțe.

PRIMUL STRAT :

Mulat pe corp, primul strat (sau strat de transfer) servește la menținerea căldurii corpului și la menținerea pielii uscate, evacuând transpirația. Un aspect foarte important ! Transpirația neevacuată generează umiditate și îți provoacă senzația dezagreabilă de frig. Pe vreme caldă, la fel ca pe vreme rece, este indispensabil să te echipezi cu acest prim strat, cu îmbrăcăminte tehnică din fibre, care mențin foarte bine căldura, oferă respirabilitate optimă și libertate bună de mișcare. Pe vreme însorită, privilegiază îmbrăcămintea lejeră, fabricată din materiale anti-UV, care te protejează de razele solare (tricouri polo, bluze, șorturi sau bermude de navigație, etc.)

STRATUL INTERMEDIAR (SAU STRATUL 2) :

Acest al doilea strat trebuie să permită corpului să se mențină la temperatură optimă, permițându-i în același timp să evacueze transpirația și umiditatea. Este compus din jachete softshell și polare hidrofobe, adaptate intensității frigului și vântului, garantând echilibru termic corpului tău.
Polarul : lejer, asigură izolație termică foarte bună și evacuare a transpirației. Vremea este instabilă ? Polarul hidrofob este dotat cu o membrană care te protejează de vânt și lasă să se scurgă stropii de apă pe suprafața lui !
Jacheta softshell : izolantă și hidrofobă, te protejează de ploaie ușoară. Materialul său cu protecție contra vântului îți permite să o porți ca strat exterior (sau strat trei) atunci când vremea îți permite.
Pe de altă parte, odată udate (ploaie, ceață salină, se usucă foarte greu)
Sfaturi de navigator: uită de îmbrăcămintea din bumbac, renumită pentru absorbirea transpirației și reținerea umidității. La fel pentru îmbrăcămintea din lână care udată, se usucă foarte greu.

STRATUL EXTERIOR (SAU STRAT 3) :

Al treilea și ultimul strat se compune din duoul: jachetă de navigație (bluză marinărească, bluzon, sau jachetă ceruită) și salopetă impermeabilă. Asigură-te că aceste articole vestimentare sunt impermeabile și respirante, astfel încât să te protejeze optim atât de umiditatea exterioară, cât și de cea interioară.
Alegerea jachetei tale se va face în funcție de condițiile meteorologice și de practica ta:
-Pentru o practică de nivel ocazional sau amator a navigației, pe vreme bună, poți alege o jachetă ceruită cu indice mai mic de impermeabilitate (2 la 4 ore).
-Pentru practică sportivă în larg a navigației, echipează-te cu o jachetă cu indice mare de impermeabilitate și respirabilitate, cu glugă tehnică cu diferite nivele de reglaje. Este importantă și prezența întăriturilor contra abraziunii, la nivelul feselor și genunchilor.
Salopeta impermeabilă este un articol vestimentar indispensabil în condiții neprielnice. Ea te va proteja perfect de umiditate, oferindu-ți în același timp libertate mare de mișcare.

CÂTEVA TRUCURI ÎN PLUS :

Corpul își pierde cea mai mare parte din căldură pe la extremități ! Completează-ți sistemul 3 straturi cu protecții detașabile dar indispensabile. Echipează-te cu :

Mănuși de navigație care îți protejează mâinile de frecările la contactul cu frânghiile și de frig. Vara, pe vreme însorită, alege mitene. Iarna, pe vreme rece și ploioasă optează pentru mânuși din neopren,
– O șapcă și ochelari de soare pe vreme însorită pentru protecție solară la bord,
– O căciulă hidrofobă pe vreme ploioasă și rece pentru a naviga la căldură. La nivelul capului se pierde până la 50% din căldura corpului,
Încălțăminte sau cizme de navigație adaptate, care te vor ajuta să îți menții picioarele uscate, dar care oferă și aderență bună, pentru siguranța deplasărilor tale pe puntea bărcii și care te protejează în cazul în care îți cad anumite materiale pe picioare.
Pentru a contracara frigul, căldura, vântul și umiditatea, îmbrăcămintea de navigație trebuie să fi aleasă bine, respectând criteriul celor 3 straturi.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,90 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020