CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

Cum să alegi îmbrăcămintea de navigație

Acest articol îți va prezenta câteva recomandări despre cum alegi îmbrăcămintea de navigație, care este rolul celor 3 straturi vestimentare, precum și a celorlalte elemente pentru un echipament de sailing complet.

Dacă în urmă cu aproximativ 3000 de ani, navigația era un instrument prin care se realiza comerț și se stabileau politici teritoriale noi, în prezent, acest sport este practicat de cei cu pasiune mare, soare, prietenie si libertatea pe care ți-o pune la dispoziție un vas cu vele.

Alegerea ținutei tale de navigație se face în funcție de sistemul celor 3 straturi, pe care îl vei adapta în funcție de condițiile climatice, de sezon și de frecvența cu care practici acest sport. Principiul „celor 3 straturi” constă în a te echipa cu mai multe grosimi de îmbrăcăminte pentru a naviga în mod confortabil și adaptabil în funcție de circumstanțe.

Același principiu al celor 3 straturi vestimentare mai este menționat și în regulile de alegere a echipamentului pentru sporturi la temperaturi critice, precum: trekking, alergat pe timp de iarnă, escaladă etc.

Descoperă principalele elemente din structura celor 3 straturi vestimentare pentru îmbrăcămintea de navigație și ce alte elemente mai poți comanda online de pe Decathlon.ro, pentru un echipament complet:

CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

1. Alegerea îmbrăcămintei de navigație

Îmbrăcămintea tehnică adecvată pentru ieșirile în larg se compune din 3 straturi, cu rol principal în termoreglarea corporală și alte roluri adiacente, precum: confortul resimțit de utilizator, libertatea de a executa mișcări specifice navigației, protecție împotriva vântului puternic de pe mare, soarelui și căderilor de ploaie.

Este importantă purtarea unui echipament de sailing în straturi? Absolut! Motivul este unul cât se poate de simplu: dinamica acestei activități îi obligă pe toți membrii echipajului să fie prezenți la posturi, pe întreaga durată a deplasării.

Dacă în cazul drumețiilor de munte, sau al sesiunilor de jogging pe vreme rece, extremele meteo îi pot determina pe sportivi să găsească un refugiu împotriva ploilor sau frigului, navigația impune prezența obligatorie pe punte.

Iată ce soluții vestimentare propun cele 3 straturi ale unui echipament de sailing:

CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

1.1. Stratul interior
Mulat pe corp, primul strat (sau strat de transfer) servește la păstrarea căldurii corporale și la menținerea pielii uscate, evacuând transpirația. Un aspect foarte important: transpirația neevacuată generează umiditate și provoacă senzația dezagreabilă de frig.

Pe vreme caldă, la fel ca pe vreme rece, este foarte important să te echipezi cu acest prim strat, compus din îmbrăcăminte cu fibre ce mențin foarte bine căldura, oferă respirabilitate optimă și libertate bună de mișcare.

Pe vreme însorită, alege îmbrăcămintea lejeră, fabricată din materiale anti-UV, care te protejează de razele solare (tricouri polo, bluze, șorturi sau bermude de navigație etc)

CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

1.2. Stratul intermediar
Acest strat de îmbrăcăminte pentru navigație trebuie să permită corpului să își mențină temperatura la un nivel optim, dar și să evacueze fără probleme transpirația și umiditatea. Este compus din jachete softshell și polare hidrofobe, adaptate intensității frigului și vântului, garantând echilibru termic corpului tău.

-Polarul hidrofob: este lejer, asigură izolație termică foarte bună și evacuare a transpirației. Vremea este instabilă? Polarul hidrofob este dotat cu o membrană care te protejează de vânt și permite scurgerea stropilor de apă pe suprafața lui.

-Jacheta softshell : izolantă și hidrofobă, te protejează de ploaie ușoară. Materialul său cu protecție contra vântului îți permite să o porți ca strat exterior (sau strat trei) atunci când vremea îți permite.

Sfaturi de navigator: evită îmbrăcămintea din bumbac, renumită pentru absorbirea transpirației și reținerea umidității. Procedează la fel și cu îmbrăcămintea din lână. Odată umezită, se usucă foarte greu.

CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

1.3. Al treilea strat
Al treilea și ultimul strat se compune din: jachetă de navigație (bluză marinărească, bluzon, sau jachetă ceruită) și salopetă impermeabilă. Asigură-te că aceste articole vestimentare sunt impermeabile și respirante, astfel încât să te protejeze optim atât de umiditatea exterioară, cât și de cea interioară.

Alegerea jachetei tale se va face în funcție de condițiile meteorologice și de practica ta:

-Pentru o practică de nivel ocazional sau amator a navigației, pe vreme bună, poți alege o jachetă ceruită cu indice mai mic de impermeabilitate (2 la 4 ore).

-Pentru practică sportivă în larg a navigației, echipează-te cu o jachetă cu indice mare de impermeabilitate și respirabilitate, cu glugă tehnică, ce permite diferite niveluri de reglaje. Este importantă și prezența întăriturilor contra abraziunii, la nivelul feselor și genunchilor.

Salopeta impermeabilă este un articol vestimentar indispensabil în condiții neprielnice. Ea te va proteja perfect de umiditate, oferindu-ți în același timp libertate mare de mișcare.

CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

2. Sfaturi care te ajută să te protejezi de frig

Corpul își pierde cea mai mare parte din căldură prin extremități. Completează-ți sistemul compus din 3 straturi cu protecții detașabile, dar esențiale. Echipează-te cu :

- Mănuși de navigație care îți protejează mâinile de frig și de frecările la contactul cu frânghiile . Vara, pe vreme însorită, alege mitene. Iarna, pe vreme rece și ploioasă optează pentru mănuși din neopren.

- O șapcă și ochelari de soare pe vreme însorită pentru protecție solară la bord.

- O căciulă hidrofobă pe vreme ploioasă și rece pentru a naviga la căldură. La nivelul capului se pierde până la 50% din căldura corpului.

- Încălțăminte sau cizme de navigație adaptate, care te vor ajuta să îți menții picioarele uscate, dar care oferă și aderență bună, pentru siguranța deplasărilor tale pe puntea bărcii și care te protejează în cazul în care îți cad anumite materiale pe picioare.

CUM SĂ ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA DE NAVIGAȚIE

3. Ce elemente mai poate conține echipamentul de navigație

Create și produse în Franța, elementele pentru echipamentul de navigație din gama Tribord te ajută să navighezi fără probleme pe întreaga perioadă a anului, oferind confort și siguranță. Alege produsele potrivite pentru a te bucura cu adevărat de acest sport:

-Vestă de salvare, ideală pentru orice membru al echipajului, dar mai ales pentru cei începători. Alege o vestă de salvare în conformitate cu norma ISO12402-4, ce poate fi îmbrăcată cu simplitate și asigură libertate de mișcare, atât de importantă pentru practicarea navigației.

-Ochelari de soare cu lentile polarizate, ce reduc semnificativ reflexiile, mai ales cele din apa mării. Aceștia trebuie să fie realizați din materiale foarte ușoare, pentru a pluti cu ușurință pe luciul apă, în cazul în care sunt scăpați din greșeală peste bord.

-Elemente de semnalizare, concepute pentru a semnala poziția și direcția unei ambarcațiuni. Adaugă în coșul de cumpărături atât elemente de semnalizare pentru noapte, cât și cartușe de avertizare pe timp de ceață.

-Rucsac etanș, special conceput pentru a proteja obiectele personale, precum telefonul mobil sau tableta, împotriva acțiunii apei. Alternativ, poate fi utilizat și pentru caiac sau rafting.

Pentru a contracara frigul, căldura, vântul și umiditatea, îmbrăcămintea de navigație trebuie să fie aleasă bine, respectând criteriul celor 3 straturi.