Unselected
CUM SĂ ALEGI HRANA PENTRU CAL

Cum să alegi hrana pentru cal

TIPURI DE ALIMENTAȚIE EXISTENTE O ALIMENTAȚIE ÎN FUNCȚIE DE EXERCIȚII CE SUPLIMENTE ALIMENTARE SĂ ALEGI?

Unselected

Alimentația este un element principal, care contribuie la sănătatea calului. Este foarte important ca un călăreț să aleagă hrana potrivită pentru animalul său. DECAHTLON răspunde întrebărilor legate de alimentația unui cal și te îndrumă în alegerea acesteia.

Unselected
CUM SĂ ALEGI HRANA PENTRU CAL

Tipuri de alimentație existente

Calul se hrănește, de obicei, pe pășune. Își găsește principala alimentație pe pajiști. Dar acest mod de hrănire depinde de anotimp, de spatiul disponibil și de numărul cailor de pe o pajiste. Este dificil să găsești un loc în care animalul tău să pască pe tot parcursul anului. A doua sursă de alimentație a calului este furajul. Uneori dificil de procurat, furajul este constituit adesea din paie și fân. În cele din urmă, alimentația industrială pentru cal asigură animalului toate ingredientele naturale de care are nevoie. DECATHLON oferă o gamă de suplimente alimentare, gustări și hrană ambalată. În acest fel, călărețul poate controla precis alimentația calului său: valoarea energetică, mineralele și vitaminele, etc. Trebuie să iei în calcul și existența alimentelor complete, întrucât acestea sunt suficiente pentru a satisface nevoile zilnice ale calului.

Unselected
CUM SĂ ALEGI HRANA PENTRU CAL

O alimentație în funcție de exerciții

Alimentația pe care o alegi depinde în mod direct de cantitatea de energie consumată de animal, și, deci, de tipul de activitate pe care obișnuiește să îl practice. Un cal sportiv va avea nevoie de un regim care să țină cont de exercițiile practicate în mod intensiv si sa vina in intampinarea efortului cu un aport caloric suficient. Pe de altă parte, un cal folosit pentru plimbări va avea nevoie de mai puțină energie. În cazul în care este nevoie, calul poate primi o gustare, un biscuit ambalat și conceput special pentru nevoile sale. DECATHLON propune produse care pot satisface toate gusturile. Acestea respectă normele de calorii ingerate de cal. Așadar, este posibil să controlezi regimul. Al doilea factor principal este genetic. Fiecare animal este diferit, iar călărețul trebuie să prepare alimentația calului, în funcție de nevoile specifice ale acestuia. Există și alte aspecte de care trebuie să se țină cont, aspecte cu o influență mai mică, dar nu de neglijat. Starea psihica a animalului sau temperamentul sau pot condiționa, în general, nevoile sale în ceea ce priveste alimentatia. Și așternutul de paie poate avea un anumit impact. Astfel, un așternut artificial poate avea nevoie de mai mult furaj, in timp ce un asternut de paie poate provoca unui cal sensibil un episod de colica, posibil fatala.

Unselected

Ce suplimente alimentare să alegi?

Suplimentele alimentare pentru cai asigură echilibrarea alimentației, prin compensarea eventualelor carențe ale organismului calului. DECATHLON dispune de o multitudine de suplimente, care pot fi adăugate hranei: sare, usturoi, vitamine, etc. Există multe variante prin care poți avea grijă de alimentația calului tău. Există mai multe tipuri de suplimente alimentare utilizate în prezent: sarea, usturoiul uscat tăiat fin sau transformat in granule, inul, biotina si multivitaminele sub forma de pelete, electrolitii, algele si uleiurile de origine animala (cod) sau vegetala (porumb). Fiecare din acești aditivi compensează anumite lipsuri.

Sarea există în trei forme:
Sarea pură restabilește un nivel normal de hidratare.
Sarea cu aditivi conține oligo-elemente și minerale complementare, echilibrând în același timp și hidratarea.
Sarea aromatizată degajează un miros (de exemplu, de morcov), care stimulează apetitul animalului.

Usturoiul uscat, tăiat fin sau sub forma de granule, introdus în alimentație, are rolul de a îmbunătăți circulația sangvină a animalului si este benefic și pentru inimă. Pe langa acestea, este demonstrat ca usturoiul administrat in portia zilnica de hrana, fereste calul de muste, diminuand simtitor numarul acestora atunci cand calul este in repaus, pe pasune si il ajuta si in lupta cu parazitii interni (oxiurii in special). Totusi, asta nu te scuteste de deparazitarea calului o data la 6 luni! Nu da niciodata unui cal usturoi neuscat: el poate provoca animalului balonare si/sau colica, un deranj al tractului digestiv cu urmari fatale de cele mai multe ori!

Inul se distribuie sub formă de semințe. Ca supliment alimentar pentru cal, semințele de in facilitează tranzitul intestinal al animalului. Asociate cu o periere frecventă, acestea pot contribui la strălucirea părului calului.

Biotina se gaseste sub forma de granulat (pelete) si se administreaza in special cailor cu copite de calitate slaba (care crapa usor, se exfoliaza sau nu cresc), celor care au probleme cu cresterea parului (nu formeaza blana de iarna, au perii coamei sau cozii degradati sau rari), sau celor care au suferit un episod de furbura, iar potcovitul este asociat unei diete care sa sustina cresterea unei copite sanatoase. Desi biotina este o substanta care se gaseste si in fanul de buna calitate (in canitati mai mari in fanul de munte), suplimentul alimentar este recomandat a fi folosit, deoarece canitatea de biotina din fan nu este suficienta pentru a sprijini un tratament. un tratament cu biotina nu ar trebui sa depaseasca 3 luni, perioada dupa care se recomanda o pauza de alte 3 luni.

Multivitaminele se vand de cele mai multe ori sub forma de granulat (petele) si sunt de mare ajutor in perioada iernii, atunci cand caii nu se pot bucura de nutrientii de pe pasune. Ele se adauga in portia zilnica de hrana a calului si contin complexul de vitamine B, A, E, precum si minerale si drojdii.

Electrolitii sunt substante care se administreaza in ala cailor dupa perioade de efort sustinut, in care calul a pierdut multe lichide si saruri si minerale. Electorlitii ajuta la restabilirea balantei organismului si la revenirea accelerata din efort, rehidratand organismul.

Uleiurile sunt suplimente pe care este bine sa le administrezi cu moderatie. Ele pot fi de origine animala (cod) sau vegetala (porumb, floarea soarelui) si se administreaza cailor care au nevoie de un aport energetic marit, celor care au nevoie sa ia in greutate sau care isi mentin cu greu forma fizica. Intrucat o dieta bogata in grasimi nu este sanatoasa si poate duce la o blana unsuroasa a unui cal sau chiar la tulburari digestive, este recomandata administrarea cu moderatie. In plus fata de beneficiile calorice, uneiul in alimentatia cabalinelor ajuta si la obtinerea unui luciu sanatos al blanii, atata timp cat este asociat pansajului (toaletei) zilnice.

Suplimentele alimentare pentru cai asigură echilibrarea alimentației, prin compensarea eventualelor carențe ale organismului calului

CUM SĂ ALEGI HRANA PENTRU CAL