CUM SĂ ALEGI ESPADRILELE PENTRU CĂȚĂRAT

Alegerea espadrilelor pentru cățărat este una dintre cele mai importante decizii, când este vorba de echipamentul de escaladă, bouldering sau trasee de mai multe lungimi de coardă.

CUM SĂ ALEGI ESPADRILELE PENTRU CĂȚĂRAT

Principalele caracteristici ale espadrilelor de cățărat:

SISTEMUL DE REGLARE

Șireturi, arici sau slipper.

Șireturile oferă o precizie mai mare espadrilelor, deoarece permit strângerea pe toată lungimea piciorului, în timp ce cele care au arici sau slipperii au ca avantaj faptul că se pot încălța și descălța foarte rapid.

FLEXIBILITATEA TĂLPII

 O talpă flexibilă este ideală pentru cătăratul pe fețe căzute și pentru mișcări dinamice (perfectă pentru cățăratul indoor și bouldering), în timp ce o talpă mai rigidă este ideală pentru prize mici, de genul celor din traseele de multi-pitch sau escaladă pe stâncă.
Talpa espadrilelor nu este neapărat doar flexibilă sau doar rigidă. O talpă rigidă poate deveni mai flexibilă în funcție de cât de des o folosești.

CUM SĂ ALEGI ESPADRILELE PENTRU CĂȚĂRAT
CUM SĂ ALEGI ESPADRILELE PENTRU CĂȚĂRAT

FORMA ESPADRILELOR

Espadrilele pentru cățărat se împart în trei mari categorii, în funcție de forma calapodului:
– Talpă dreaptă: forma clasică care respectă anatomia piciorului.
– Talpă ușor asimetrică: permite tensionare mai mare în timpul încărcării prizelor crescând astfel senzația de încredere și de aderență
– Talpă asimetrică (agresivă): aceasta are aceleași avantaje ca cea ușor asimetrică, dar mai accentuate. Adesea vârful este îndreptat în jos, având o formă ușor convexă.