CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

Cum să alegi echipamentul pentru drumeția cu rachete de zăpadă

Drumeția cu rachete de zăpadă vă permite să vă bucurați de cele mai înzăpezite și frumoase peisaje, fără sa vă afundați în zăpada!

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

1.Alege corect rachetele de zăpadă

Portanța rachetelor (capacitatea rachetelor de a susține utilizatorul pe zăpadă) depinde de greutatea utilizatorului, dar și de cea a rucsacului acestuia. Există diferite forme și mărimi de rachete de zăpadă, pentru utilizatori de diferite greutăți, cu diferite niveluri de practică (greutatea suportată de fiecare model este indicată pe balizaj, în magazin, dar și pe fișa de produs de pe decathlon.ro).
Pentru deplasarea pe zăpadă tare, alege un model cu cadru mai mic (manevrabil și ușor), pentru că nu vei avea nevoie de foarte multă portanță ca în cazul zăpezii proaspete (cea de tip pulvăr).
Anumite modele de rachete de zăpadă au forme diferite pentru piciorul stâng/ drept (așa că nu pot fi schimbate între ele). Astfel, la aceste modele cadrul poate fi mai îngust pe partea interioară, pentru o deplasare mai ușoară. Pentru susținere mai bună, anumite modele au și o talpă preformată, pe lângă curelușele de strângere, pentru adaptare mai ușoară la mărimea încălțămintei.
Dacă traseul pe care intenționezi să îl parcurgi are și denivelări, alege un model de rachete cu înălțătoare la călcâi: inspirate din sistemul folosit pentru schiurile de tură, vei putea, cu ajutorul lui, să compensezi înclinarea versantului cu până la 10 grade. În consecință, vei simți că te deplasezi pe teren plat și vei consuma mai puțină energie.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

2.Alege corect bețele pentru drumeție pe zăpadă

Pentru a-ți menține mai ușor echilibrul, este indicat să folosești și bețe în timpul drumeției cu rachete de zăpadă, mai ales dacă traseul are și denivelări sau dacă zăpada este proaspătă. Sunt recomandate bețele cu rozete late, care nu se afundă în zăpadă.
Bețele reglabile sunt foarte utile în drumețiile pe zăpadă. Există și modele cu mânere mai lungi (SH 500), astfel încât îți poziționezi mâna în funcție de adâncimea la care acestea pătrund în zăpadă.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

3.Alege corect îmbrăcămintea

Nu este recomandat să alegi îmbrăcăminte prea călduroasă, pentru că în mișcare te vei încălzi și riști să transpiri excesiv, pentru ca, în timpul pauzelor, să intervină rapid senzația de frig.
Aplică principiul celor 3 straturi, pentru a adapta nivelul de căldură în funcție de efort. Poți renunța la unul dintre elemente dacă îți este prea cald, pentru a te îmbrăca mai târziu, în timpul unei pauze, de exemplu.
– Pentru primul strat de haine, se recomandă un material tehnic, respirant, din lână merinos, de exemplu (click aici aici pentru a vedea avantajele acestui material ) Acesta trebuie să permită evacuarea rapidă a transpirației. De asemenea, este important să ai și haine de schimb în rucsac, pentru sfârșitul traseului.
– Pentru confort termic, e nevoie de un al doilea strat care să protejeze de frig. De exemplu, pulover, polar cu fermoar (practic și mai ușor de îmbrăcat) sau o jachetă compactă. Este foarte important să alegi îmbrăcămintea potrivită (mai ales pentru al doilea strat) în funcție de intensitatea efortului. Așadar, dacă la urcare, de exemplu, nu vrei să renunți la polar, vei transpira mai mult și vei resimți umezeala chiar dacă primul strat de haine este respirant. Poți alege și îmbrăcăminte cu fermoare de ventilare (la guler, axilă) pentru reglarea temperaturii.
– Al treilea strat de îmbrăcăminte te protejează de intemperii (vânt, ploaie), dar și de elementele naturale care te-ar putea răni (dacă îți place să te abați de la traseele marcate pentru drumeție, intervine deșirarea provocată de vegetație etc). În aceasta categorie se încadrează produse precum jachetele si pantalonii impermeabili (și călduroși – Forclaz 500 Warm) și jachetele tip softshell (sau windstopper). Poți alege și un pantalon clasic de drumeție, pe dedesubtul căruia să porți colanți. Acestea din urma au rolul de a bloca/diminua efectele vântului asupra dereglării temperaturii corpului. Nu uita de mănuși și de căciulă (8% din căldură se pierde pe la extremități).

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

4.Alege corect încălțămintea

Pentru drumeția cu rachete de zăpadă, este recomandată încălțămintea călduroasă, impermeabilă și respirantă. Aderența tălpii este foarte importantă, mai ales pentru porțiunile parcurse fără rachete (în zonele cu puțină zăpadă).
Îți recomandăm bocancii MID DRUMEȚIE PE ZĂPADĂ SH520 X-WARM, cu talpă « Snow Contact » special dezvoltată dintr-un material special, aderent, prevăzută cu crampoane de 5mm.

Șosetele sunt la fel de importante precum încălțămintea, de aceea trebuie să fie și călduroase, și respirante, pentru a evacua transpirația și a menține pielea uscată.
Pentru drumețiile pe zăpadă pulvăr, nu uita de parazăpezi, ce vor evita pătrunderea zăpezii în încălțăminte.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

5.Ce trebuie să conțină rucsacul pentru drumeție pe zăpadă

În primul rând rucsacul trebuie să fie suficient de încăpător, pentru a putea depozita hainele la care e posibil să renunți în timpul urcării.
Nu uita să iei apă suficientă sau ceai, de preferat menținut cald, în termos.
Gustările, sandvișurlei, batoane de cereale, sunt la fel de importante, trebuie doar să te adaptezi în funcție de intensitatea efortului și de durata drumeției.
Crema de soare este absolut necesară, la fel și ochelarii de soare. Razele UV sunt mai puternice la altitudine, iar reverberația creată de zăpadă poate cauza și conjunctivite.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

6.Siguranța înainte de toate!

Pentru drumeții în afara traseelor marcate, vei avea nevoie de hartă, busolă și/ sau GPS, precum și de DVA (dispozitiv de descoperire a victimelor in avalanșă), de lopățică și de sondă. Aceste elemente sunt esențiale pentru siguranță și salvare.

Acum, nu îți rămâne decât să pleci în explorarea întinderilor nesfârșite de zăpadă!