CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

Cum să alegi echipamentul de snorkeling

Din motive de siguranță și confort, este absolut necesar să te echipezi corect atunci când intri în mare

Pentru cei care nu știu, snorkeling-ul corespunde plimbărilor cu labe de înot, cu ajutorul unei măști și a unui tub, astfel încât să poți contempla peisajul subacvatic, rămânând la suprafață. Această activitate atrage din ce în ce mai mulți adepți, datorită simplității sale și beneficiilor pe care le oferă. Această activitate necesită un minimum de echipament, precum labe de înot, protecție termică/solară, mască și tub. În plus față de aceste produse indispensabile mai poți adăuga un suport de flotabilitate și o protecție solară, pentru buna desfășurare a acestei activități sportive.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

1. Echipament corespunzător de snorkeling: măștile

În snorkeling, alegerea unei măști este importantă. Aceasta trebuie să ofere un câmp de vizibilitate destul de mare, astfel încât să poți admira peisajele submarine.
Pentru alegerea măștii trebuie să ții cont de cele 4 părți componente ale sale: ecran, garnitură, chingă și cataramele de legare.
– Ecranul trebuie să fie cât mai lat posibil. Optează pentru măști mono hublou.
– Există două tipuri de garnituri:
Cele negre, care reduc pătrunderea luminii și îți asigură vizibilitate mai bună. Acest gen de garnitură este adesea utilizat de vânători și de fotografii submarini.
Cele albe, care oferă mai multă lumină, datorită transparenței fustei, considerate adesea mai estetice pentru că fața utilizatorului este vizibilă.

– Există două tipuri de chingi pentru măști:
Pentru o bună susținere, optează pentru cele din silicon.
Pentru confort (mai ales pentru persoanele cu păr lung) trebuie să alegi chingi din material textil.
Poți opta pentru o chingă din silicon, dublată de una din neopren. Vei dispune astfel și de atuurile chingilor din material textil, și de a celor din silicon.
Trebuie să mai ții cont de două elemente: mărimea măștii și evitarea aburirii acesteia.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

2. Cum să ai o mască adaptată

În cazul măștilor, fusta trebuie să se potrivească perfect cu contururile chipului tău, pentru a rămâne etanșă și flexibilă, motiv pentru care este recomandat să testezi masca înainte de a o cumpăra. Pentru a nu greși, iată un mic truc: este suficient să plasezi masca pe nas și ochi, fără să utilizezi chinga. Respiră puternic pe nas, ținându-ți apoi respirația. Dacă masca nu se mișcă, înseamnă că este mărimea potrivită.

EVITAREA ABURIRII MĂȘTII
Există întotdeauna o perioadă între ieșirea din fabrică și momentul în care masca este vândută, în care se așază praf și bacterii pe lentila măștii, fapt care mărește posibilitatea de aburire. O întreținere constantă și înainte de utilizare asigură evitarea aburirii.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

3. Echipează-te corect în snorkeling: tuburile

La fel ca în cazul măștilor, alegerea tubului are mai multe opțiuni. În primul rând, există tuburi de mai multe mărimi și grosimi. Cu cât tubul este mai mare și mai lat, cu atât volumul de aer va fi mai mare. Acest lucru variază în funcție de capacitatea pulmonară a fiecăruia și de vârstă. Bineînțeles că un copil nu va respira în același fel precum un adult.
O supapă situată la baza tubului asigură expulzarea ușoară a apei prezente în tub. În partea superioară, tubul dispune și de un deflector, care reduce intrările de apă atunci când cobori în adâncime sau când marea este agitată. Partea tubului care se introduce în gură trebuie să fie cât mai bine adaptată morfologiei tale și să fie cât mai ergonomică posibil, astfel încât să nu jeneze deloc.

Există tuburi colorate sau cu bandă reflectorizantă, care îți indică prezența în apropiere, pentru evitarea oricărei probleme.
Informație practică: jumătate din persoanele care utilizează un tub, nu știu să respire corect prin el!
Este motivul pentru care multe persoane nu practică snorkeling. Respirația pe gură nu este o practică obișnuită și muștiucul din cauciuc este adesea jenant și nu foarte igienic.
Ca alternativă la aceste inconveniente,  propunem masca Easybreath. Aceasta îți permite să respiri sub apă la fel ca pe pământ, pe nas sau pe gură. Acest lucru este posibil datorită integralității măștii.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

4. Echipează-te corect în snorkeling: labele de înot

Datorită labelor de înot, poți înota la suprafață fără efort, cu mai multă viteză, având avantajul de a lupta contra curentului sau de a economisi forțe. Labele de înot trebuie să fie scurte, flexibile și ușor de utilizat.
Remarcă: cu cât labele de înot sunt mai lungi, cu atât vei avea mai multă putere.
Pentru persoanele care nu se simt în largul lor cu labe de înot, acestea pot fi purtate cu aquashoes, care protejează picioarele.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

5. Protecții solare și termice în snorkeling

Un aport termic este adesea util pentru a lupta împotriva frigului, dacă dorești să stai mult timp în apă. De asemenea, poți alege șorturi sau costume întregi, în funcție de temperatura apei. În plus, costumele din neopren îți asigură mai multă flotabilitate.
Pentru a te proteja de soare, îți recomandăm să porți și un top anti-UV sau un șort, pentru evitarea arsurilor solare și protejarea corpului de toate pericolele soarelui. Pentru protecție optimă, îți recomandăm utilizarea unei creme solare rezistente la apă.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

6. Recomandări pentru a practica snorkeling cu plăcere

Există mai multe suporturi de flotabilitate, precum baghete, costume sau veste, care îți pot facilita plimbările acvatice, utile mai ales pentru copii. O protecție solară adecvată, precum cea cu topuri UV, costum sau cremă de soaresunt ingredientele unei experiențe plăcute..
De asemenea, există seturi complete de snorkeling, care includ labe de înot, mască și tub, ideale pentru începători.