Înainte de achiziționarea echipamentului tău de gimnastică, descoperă diferitele elemente care îl compun și criteriile de care trebuie să ții cont pentru a face cea mai bună alegere. Vei găsi toate recomandările și informațiile de care ai nevoie în această fișă practică DECATHLON.

COMPONENTELE ECHIPAMENTULUI DE GIMNASTICĂ

În gimnastică, echipamentul pentru fete este compus dintr-un body. La antrenament, gimnastele adaugă, în general, la această ținută un șort sau colanți, în timp ce băieții poartă șort sau colanți și un tricou. În competiții, se impun diferite ținute în funcție de exercițiu. Gimnaștii poartă un șort pentru probele de sărituri la bârnă și la sol, colanți sokol pentru cal cu mânere, inele și bară fixă. Un singur articol de îmbrăcăminte de gimnastică se potrivește pentru toate probele: body-ul masculin.

În gimnastica ritmică practicată doar de fete, acestui echipament i se adaugă accesorii: panglică, coardă, cerc, măciuci și minge.

Încălțămintea completează ținuta în cazul executării de figuri în echilibru pe demi-poante.

ALEGE CORECT ÎMBRĂCĂMINTEA DE GIMNASTICĂ

Elementul cel mai dificil de ales din echipamentul de gimnastică este body-ul. Iată câteva recomandări pe care să le urmezi.

Body-ul potrivit pentru antrenament trebuie să fie, în primul rând, rezistent, pentru că va fi utilizat și spălat în mod regulat. Așadar nu trebuie să fie nici prea călduros sau să acopere prea mult, pentru a evita transpirația excesivă în timpul antrenamentului. Materialul său trebuie să fie respirant și să regleze temperatura corpului. Este recomandat să alegi un model fără mâneci, pentru a nu te supraîncălzi. Body-ul trebuie să fie confortabil și să asigure libertate de mișcare. Design-ul va fi ultimul element de care trebuie să ții cont la achiziționare, alegerea se face în funcție de gusturile și dorințele tale.

Pentru competiții, alegerea se face în funcție de alte criterii, fiind impuse reguli de formă și estetică. În general, se optează pentru body cu mânecă lungă. Design-ul și motivele trebuie să fie elegante și să pună corpul în valoare, prelungind liniile gâtului și picioarelor. Este recomandat să alegi un model rezistent, mai ales la nivelul șoldurilor și abdomenului, zone foarte solicitate în gimnastică.

Cât despre alegerea încălțămintei, DECATHLON îți recomandă să optezi pentru un model confortabil, care se încalță ușor și susține bine piciorul. Unele perechi de încălțăminte se spală automat, pentru o întreținere mai ușoară.

ACCESORIILE ECHIPAMENTULUI DE GIMNASTICĂ RITMICĂ

În gimnastica ritmică, echipamentul se compune dintr-un body și cinci accesorii: panglică, coardă, măciuci, minge și cerc, care trebuie să fie în conformitate cu normele.

Numărul accesoriilor utilizate și alegerea lor depinde de diferite criterii precum înălțimea gimnastei dar și categoria ei.

Panglica este compusă dintr-o baghetă și o bandă din material textil sau din satin. Bagheta măsoară între 50 și 60 cm lungime, pe când panglica are o lungime cuprinsă între 4 și 7 m și o lățime de 4 – 6 cm.

Coarda nu are nici lungime nici greutate reglementată, dimensiunile sale depind de înălțimea gimnastei. Nu are capete dar se pot face noduri la cele două extremități ale sale.

Măciucile se utilizează câte 2 și măsoară între 40 și 50 cm lungime, având o greutate de minimum 150 g fiecare. Sunt fabricate din lemn sau material sintetic.

Mingea este în general din cauciuc sau material sintetic. Are un diametru cuprins între 18 și 20 cm și o greutate de minimum 400 g.

Cercul cântărește minimum 300g pentru un diametru de la 80 la 90 cm.
În gimnastică, echipamentul pentru fete este compus dintr-un body. La antrenament, gimnastele adaugă, în general, la această ținută un șort sau colanți, în timp ce băieții poartă șort sau colanți și un tricou. În competiții, se impun diferite ținute în funcție de exercițiu.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020