CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU COPII

Cum să alegi dobok-ul pentru copii

DECATHLON îți propune recomandări care să te ajute să găsești un dobok adaptat mărimii copilului, nivelului său de practică, și te învață cum să întreții eficient acest echipament.

Kimonoul de taekwondo se numește dobok. Dobok-ul pentru copii este, alături de protecții, un echipament absolut indispensabil care permite copilului tău să practice arte marțiale în siguranță. 

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU COPII

Taekwondo: alege corect mărimea unui dobok pentru copii

Materialul unui dobok trebuie să fie extrem de fluid și ușor, pentru a-i asigura copilului libertate optimă de mișcare. Dacă este suficient de larg, nu are nevoie să prezinte o rezistență specifică. Croiala sa, legată la mijloc cu un cordon, trebuie să asigure realizarea mișcărilor ample care caracterizează taekwondo, precum loviturile de picioare inversate și semi-circulare. Dobok-urile pentru copii sunt disponibile pe mărimi care variază de la 110, la 150 de centimetri. DECATHLON îți recomandă să alegi un dobok care să fie cu 5 – 10 centimetri mai mare decât mărimea copilului, ca să fie utilizat mai mult timp, dar și pentru că dobok-urile, fabricate în mod obișnuit din bumbac, pot intra la apă la primele trei spălări. Dobok-urile sunt disponibile atât 100 % din bumbac, cât și din bumbac și poliester. Pentru ca pânza din care sunt alcătuite să fie extrem de rezistentă, părțile care alcătuiesc picioarele și bustul dobok-ului dispun de cusături duble.

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU COPII

Taekwondo: un dobok adaptat nivelului de practică al copilului

În ceea ce privește alegerea materialului dobok-ului, optează pentru unul din bumbac 100% . Bumbacul încrucișat, de 190 de grame pe centimetru pătrat, îi va asigura libertate de mișcare și rezistență bună în timpul antrenamentelor. Acest dobok va fi și foarte rezistent în timp. Dobok-ul fabricat din bumbac 100% este o investiție bună pentru copiii începători, care au antrenamente consecvente, sau chiar intensive. Dacă acesta dorește să practice taekwondo în competiții, poți opta pentru un dobok din bumbac și poliester care este estetic, ușor, asigură libertate de  mișcare și rezistență. Dacă alegi un model din bumbac și poliester, adaugă doar 5 centimetri în plus, pentru că materialul se va strâmta mult mai puțin la spălare automată. Un dobok prea lung ar împiedica mișcările copilului în competițiile acestui sport de contact.

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU COPII

Întreținerea și plierea dobok-ului

Pentru a evita ca dobok-ul să se strâmteze prea mult, mai ales dacă este din bumbac 100% , DECATHLON îți recomandă să efectuezi primele trei spălări cu apă rece. Apoi, îți recomandăm să nu depășești niciodată 40 de grade la spălarea automată a dobok-ului și să nu îl usuci niciodată la uscătorul automat. Îl poți spăla după 5 purtări. Plierea îl menține într-o stare bună. Pentru a învăța copiii să practice taekwondo cu respect față de originile și tradiția acestui sport, antrenorii din club le arată cum să își plieze cu grijă dobok-ul după fiecare antrenament. Această practică, respectată și la domiciliu, va asigura ținutei de antrenament a copilului rezistență maximă, iar acest mod de depozitare nu va șifona ținuta până la următoarea utilizare.