CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU ADULȚI

Cum să alegi dobok-ul pentru adulți

DECATHLON îți propune anumite recomandări care să te ajute să găsești un dobok care să fie adaptat mărimii tale, nivelului tău de practică și te învață cum să îl întreții bine.

Kimonoul de taekwondo se numește dobok. Este vorba despre un echipament absolut indispensabil pentru a practica taekwondo la club sau în competiții. Dobok-ul trebuie să fie ușor și nu trebuie să prezinte neapărat o anumită rezistență.

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU ADULȚI

Taekwondo: alege corect mărimea dobok-ului tău

În arta marțială taekwondo practicantul nu îl prinde pe adversar de kimono, decât în caz de autoapărare. Asta înseamnă că materialul nu trebuie să fie foarte rezistent. Dobok-ul trebuie să fie ușor și să aibă croială amplă care să faciliteze mișcările ample din taekwondo, ca de exemplu loviturile de picioare inversate și semi-circulare. Dobok-urile pentru adulți sunt disponibile în mărimi care variază de la 160, la 200 de centimetri. DECATHLON îți recomandă să alegi un dobok care să fie cu 5 centimetri mai mare decât mărimea ta, pentru că materialul are tendința de a se strâmta la spălare. Poate fi realizat din bumbac 100%, sau dintr-un bumbac amestecat cu poliester, ceea ce îi va permite să rămână mai stabil la spălare, chiar dacă va evacua mai puțin transpirația. Pantalonul dobok-ului dispune de un șnur de strângere și pentru a oferi mai multă rezistență pânzei din care este compus, dispune de cusături duble la nivelul picioarelor și bustului.

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU ADULȚI

Taekwondo: alege dobok-ul în funcție de nivelul tău de practică

În ceea ce privește alegerea materialului dobok-ului, DECATHLON îți recomandă să ții cont de mai mulți parametri. Dacă practici acest sport de contact în mod consecvent, un dobok 100% bumbac sau bumbac încrucișat – ales cu 5 cm mai lung, pentru că se strâmtează – îți va asigura flexibilitate pentru libertate de mișcare și rezistență la uzură. Dobok-ul 100% bumbac este ideal pentru începători și pentru practicanți care au antrenamente consecvente, sau chiar intensive. Pentru a practica taekwondo în competiții, un dobok din bumbac și poliester sau pânză striată – bumbacul fiind materialul principal – îți va asigura libertate de mișcare, confort și rezistență bună. Pentru modelul de dobok din bumbac și poliester, poți renunța la cei 5 cm în plus, pentru că materialul din bumbac și poliester este mai stabil la spălare automată și nu se strâmtează.

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU ADULȚI

Întreține și pliază dobok-ul

Pentru a evita strâmtarea excesivă a dobok-ului, mai ales dacă este 100% din bumbac, este de preferat să realizezi primele trei spălări cu apă rece. Apoi, DECATHLON îți recomandă să nu depășești niciodată 40 de grade la spălare, și nici să nu usuci dobok-ul la uscător automat. Spală dobok-ul înainte de fiecare competiție. Dacă practici taekwondo doar la club, îl poți spăla la fiecare 5 până la 10 antrenamente. În practica ancestrală a taekwondo, ținuta acestei arte marțiale trebuia respectată. Pentru a practica taekwondo cu respect față de originile și tradiția sa, se obișnuiește ca după fiecare antrenament dobok-ul să fie pliat cu grijă. În plus, acest obicei îți va permite să asiguri ținutei antrenamentului tău durabilitate maximă, și permite materialului să nu se șifoneze până la următoarea utilizare.