CUM SĂ ALEGI DETENTORUL PENTRU SCUFUNDĂRI

Detentorul joacă un rol cheie în scufundări: îți permite să respiri sub presiune foarte mare aerul conținut în butelie. Așadar, acest element este vital și trebuie să îl alegi corect, atât pentru siguranță, cât și pentru confort în practică.

Decathlon îți explică modul în care funcționează un detentor de scufundări și îți oferă recomandări despre cum să alegi și să întreții acest echipament delicat.

CUM FUNCȚIONEAZĂ UN DETENTOR PENTRU SCUFUNDĂRI ?

Aerul conținut într-o butelie de scufundări este stocat la presiune foarte mare (până la 230 bari (B), sau 300 B). De ce ? Pentru a cuprinde 2 400 litri de aer în butelia de 12 l, umflată la 200 B !

Dar acest aer compactat nu poate fi consumat în acest fel de corpul tău. Așadar, detentorul intervine pentru a decomprima aerul din butelie și a îl face utilizabil pentru plămânii tăi.

Această transformare se face în 2 etape, și 2 trepte:

– Prima treaptă a detentorului : o fixezi pe robinet astfel încât să aduci presiunea mare la 10 sau 15 B ;
– A doua treaptă: rolul său este de a aduce presiunea la cea ambiantă, a corpului tău. Și acest lucru de la suprafață, la 60 de m.

CE CRITERII SĂ AI ÎN VEDERE PENTRU ALEGEREA DETENTORULUI ?

CONFORT

În afară de întreținerea și revizia detentorului de scufundări, confortul practicii tale va depinde mai ales de muștiucul furnizat cu detentorul.

Nu ezita să îl schimbi dacă cel original nu ți se potrivește. Muștiucurile de la Tribord sunt fabricate în parteneriat cu ortodonțiști, pentru a-ți asigura ergonomie mai mare !

PREȚUL UNUI SET DE SCUFUNDĂRI

Nu contează prețul unui detentor: dacă este pe piață înseamnă că a trecut cu succes toate testele riguroase pentru a răspunde normelor europene stricte, care îți asigură un minimum de debit și confort la ventilare.

Produsele mai scumpe prezintă mai multe aspecte tehnice: așadar, un piston simplu costă 149 €, cu toate taxele incluse, iar un detentor cu piston compensat costă cu câțiva euro mai mult, fiindcă dispune de turelă orientabilă, pentru dispoziție perfectă a furtunurilor.

CARACTERISTICILE DETENTORULUI

– Compensat sau nu ?

Această alegere se face în funcție de adâncimea scufundărilor. Dacă practici la maximum 20 de m în apă, optează pentru un detentor necompensat, foarte simplu de întreținut și rezistent.

Dacă ești obișnuit cu adâncimile, precum scafandrii de adâncime sau monitorii, alege un detentor compensat. Aceste modele sunt apreciate pentru flexibilitate, confort la orice adâncime sau la orice presiune de aer rămasă în butelie, chiar și în caz de asistență.

– DIN sau (INT) ?

Primele sunt mai ușoare, mai compacte și se pot utiliza cu butelii umflate la 300 B. Perfect pentru o călătorie ! Dar atenție : nu are decât un inel de etanșare la nivelul filetului robinetului.

Detentorul cu etrier are 2, așadar șanse de 2 ori mai mici de scurgere. Pe de altă parte, sunt sensibile la șoc și se manevrează greu cu mănuși, iar uneori sunt greu de scos.

– Membrană sau piston ?

Membrana este utilă în ape reci sau încărcate, întrucât mecanismul este izolat de mediul ambiant. Aceste detentoare compensate sunt foarte flexibile și confortabile pentru ventilare. Mai greu de fabricat, sunt mai scumpe atât la achiziționare, cât și la revizie.

Pistonul, simplu sau compensat, se remarcă prin rezistență, întreținere ușoară și preț. Eventualele defecte? Uneori se dereglează și este posibil să se ancraseze puțin mai repede.

– A doua treaptă din metal sau polimer?

O a doua treaptă din metal rezistă bine la șocuri și la deformări. Compusă din plastic sau din carbon, treapta va fi mai ușoară dar mai puțin rezistentă. Rămâne la alegerea ta !

Pentru a îți alege corect detentorul de scufundări, este adesea recomandat ca înainte de achiziționare să încerci mai multe modele în piscină sau în mare, mai ales prin intermediul centrelor de scufundări.

Este ocazia prin care să verifici, de exemplu, în practică, eficiența muștiucurilor care ghidează evacuarea bulelor de aer expirate. Este deranjant să ai constant în fața ochilor propriile bule de aer !

CUM SĂ ÎNTREȚI DETENTORUL PENTRU SCUFUNDĂRI ?

ÎNAINTE DE SCUFUNDARE

Montează și testează detentorul ușor, fără să îl pui în presiune brutal.

Protejează-ți a doua treaptă sau manometrul făcând un nod sau depozitându-le în buzunare.

De asemenea, le poți îndepărta și depozita într-o husă sau geantă, pentru a le scoate doar înainte de scufundare.

SUB APĂ

Ai grijă să eviți orice șoc al treptei 1 și să nu o bagi în nisip (atunci când ești întins pe spate, de exemplu). Nisipul este inamicul detentorului.

DUPĂ SCUFUNDĂRI

După ce ai pus bușonul care împiedică apa să între la interior, lasă detentorul 5 minute în apă dulce cu dezinfectant !

Apoi lasă-l la uscat într-un loc ferit de soare, înainte de a îl depozita în husa lui, tot într-un loc ferit de soare !

Nu uita să duci la revizie setul de scufundări, gest important pentru menținerea siguranței.

Acum ai toate informațiile necesare pentru a folosi un detentor de scufundări Tribord !

Urmărește blogul Tribord pentru a descoperi actualitățile mărcii și a împărtăși experiențele persoanelor pasionate de scufundări.

 

Detentorul joacă un rol cheie în scufundări: îți permite să respiri aerul sub presiune foarte mare conținut în butelie. Așadar acest element este vital și trebuie să îl alegi corect, atât pentru siguranță, cât și pentru confort în practică.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020