Paturile pentru cai răspund unor nevoi și condiții meteorologice diferite. Iată recomandările noastre, pentru a alege corect acest tip de produs.

Paturile pentru cai răspund unor nevoi și condiții meteorologice diferite.
MEDIUL CALULUI, NIVELUL DE CĂLDURĂ, REZISTENȚA, ALEGEREA MĂRIMII CUVERTURII
Paturile impermeabile:
În cazul în care calul este ținut pe pajiște sau este scos la padoc în timpul zilei și dacă nu dorești să îi schimbi patura, este indispensabil să alegi o cuvertura impermeabilă sau o patura de exterior.
Patura de exterior are proprietatea de a fi complet impermeabilă: material și cusături. Ea are o croială care limitează pătrunderea apei, datorită protecției late pentru coadă și lungimii mai mari, în părțile laterale. Spre deosebire de cuvertura impermeabila, patura de exterior este captusita cu un material care ajuta calul sa isi pastreze temperatura corpului la un nivel confortabil, atunci cand afara este frig.
Cuvertura impermeabilă este concepută astfel încât calul să se poată desfășura în libertate. Este confecționată din materiale respirante și dispune de accesorii care să asigure un maxim de confort calului: pliuri de detensionare la nivelul umerilor și curele elastice, pentru coapse.
Paturile non impermeabile:
Paturile „de grajd sau de boxă” nu sunt impermeabile și sunt rezervate cailor care sunt adăpostiți în permanență. Acestea sunt concepute special pentru a oferi un maxim de confort cailor ce sunt ţinuţi în boxe. Toate paturile noastre de grajd sunt echipate cu curele elastice pentru coapse, astfel încât calul să se poată sta culcat fără a avea vre-un discomfort. Alege nivelul de căldură al cuverturii, în funcție de regiunea ta, de temperatura ambiantă (la exterior sau în grajd) și în funcție de blana calului (caii stabulati pot fi tunsi pe perioada iernii).
Un cal netuns are deja asigurat un nivel natural de căldură, datorită părului său, așadar nu este mereu necesar să fie acoperit. Este indispensabil ca un cal tuns să fie acoperit, deoarece acesta este privat de protecția lui naturală.
Pentru confortul calului este necesar să alegi cu atenţie patura pe care o poartă iarna. Astfel, vei avea mai multe paturi, pentru a adapta nivelul de căldură, în funcție de temperatura exterioară. O patura ușoară, pentru începutul și sfârșitul sezonului, și o patura mai groasă, pentru vreme foarte rece.
În funcție de model, paturile noastre au un nivel de căldură mai mare sau mai mic, iar acesta este exprimat în grame de material izolant/metru patrat.
Numărul asociat cuverturii indică gramajul său sau gradul de termicitate. O cuvertură Allweather 300 va fi mai călduroasă decât Allweather 200 și mai  călduroasă decât Allweather 50. La fel este și pentru cuverturile de grajd Stable 200 și Stable 400.
În cazul în care calul are tendința de a deșira paturile sale, atunci rezistența este un criteriu important.
Rezistența unei cuverturi se măsoară în denieri. Aceștia reprezintă calitatea materialului.
Pentru rezistență medie, în cazul în care calul nu are la dispoziție copaci de care să se sprijine, pentru a se scărpina și nu intră în contact cu alți cai care i-ar putea agăța patura, poți opta pentru un material de 600 denieri.
Cu cât numărul denierilor este mai mare, cu atât patura este mai rezistentă. Cele mai rezistente paturi au o țesătură de 1200 denieri, sau mai mult. Paturile si cuverturile impermeabile sunt, în general, mai rezistente decât paturile de boxă. Este important să verifici care este patura potrivită calului tău, pentru confortul lui și pentru evitarea rănirii.
Pentru aceasta, poți consulta ghidul mărimilor de mai jos.
https://sfaturi.decathlon.ro/wp-content/uploads/2017/01/a2-4.jpg,https://sfaturi.decathlon.ro/wp-content/uploads/2017/01/a3-3.jpg,https://sfaturi.decathlon.ro/wp-content/uploads/2017/01/a4-2.jpg,https://sfaturi.decathlon.ro/wp-content/uploads/2017/01/a5-1.jpg

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020