CUM SĂ ALEGI CRAVAȘELE ȘI PINTENII

Cum să alegi cravașele și pintenii

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CORECT CRAVAȘA CE MODEL DE CRAVAȘĂ SĂ ALEGI CUM SĂ ALEGI CORECT PINTENTII

Materiale de ajutor în echitație, cravașele și pintenii, trebuie să fie alese în funcție de nivelul tău, disciplina practicată și în funcție de calul tău. Decathlon îți oferă sfaturi pentru a te ajuta în procesul de alegere a acestor materiale.

CUM SĂ ALEGI CRAVAȘELE ȘI PINTENII

Cum să îți alegi corect cravașa

Cravașa este utilizată de călăreț, ca ajutor artificial pentru a mări impulsia calului. Se folosește cu scopul de a da indicații calului si vine intotdeauna in sprijinul actiunii pulpelor calaretului.

Cravașa este compusă din trei părți: un mâner care dispune uneori de curea, o tijă flexibilă din plastic sau din fibră de sticlă și o plesnitoare, situată la extremitatea cravașei.

CUM SĂ ALEGI CRAVAȘELE ȘI PINTENII

Ce model de cravașă să alegi

Există trei tipuri de cravașe, fiecare determinată în funcție de lungimea sa:

-Cravașă standard, de mărime medie (de la 50 la 70 cm). Este perfectă pentru toate disciplinele echitației și special adaptată pentru initierea calaretilor in club, plimbari sau antrenamente pe teren fără denivelări. Cravașa standard este adesea utilizată de catre incepatori, pentru că poate fi manevrată ușor.

CUM SĂ ALEGI CRAVAȘELE ȘI PINTENII

-Cravașa de obstacole este o cravașă scurtă (mai puțin de 50 cm). Plesnitoarea este putin mai lată, iar cravasa nu are curea. Cravașa de obstacole poate fi utilizată în probele de cross.

CUM SĂ ALEGI CRAVAȘELE ȘI PINTENII

-Cravașa de dresaj este o cravașă lungă (de 110 la 120 cm). Este numită și băț sau varga, pentru că este lungă și subțire. Nu are plesnitoare la extremitate, ci o cordelină. Ea permite călărețului să acționeze subtil la iia  calului, să îi dea o indicație la nivelul crupei sau in general a părții posterioare. Este foarte utilă pentru antrenamentul la pas. Utilizarea cravașei de dresaj este rezervată călăreților avansați.


Pentru călăreții începători, DECATHLON recomandă o cravașă cu lungimea între 60 și 70 cm cu o curea, pentru a nu o pierde. Pentru călăreții de nivel avansat, DECATHLON recomandă alegerea unei cravașe cu mâner aderent, și fără curea, pentru mai multă manevrabilitate.

Rezumat

ALEG TIPUL DE CRAVAȘĂ

-Clasică: pentru începători, pentru echitație la club sau plimbare.

-Dresaj: sunt călăreț de nivel avansat și doresc mai multă precizie pentru lucrul la manej.

-Obstacol: sunt călăreț de nivel avansat și practic sărituri peste obstacole. Optez pentru cravașă scurtă fără curea și cu plesnitoare lată.


Dacă sunt începător sau practic la exterior: mă asigur că modelul ales dispune de curea.


ALEG LUNGIMEA CRAVAȘEI:

-Clasică, între (50 cm și 70 cm).

-Dresaj, între (110 cm și 120 cm).

-Obstacol, între (30 cm și 50 cm).

Cum să alegi corect pintentii

Pintenul este accesoriul pe care călărețul îl fixează pe ghetele sau cizmele sale. Acest ajutor artificial prelungește acțiunea piciorului pe cal, asigurând mai multă precizie. Un pinten este format din două brațe, cu o tijă la baza sa. Este fixat la nivelul gleznei sau calcaiului călărețului, cu ajutorul unei cureluse legate in jurul cizmelor de echitație. Utilizarea pintenilor ajuta la impulsionarea mai subtila a calului spre inainte si aplicarea mai ferma a ajutoarelor in cazul in cailor limfatici. Utilizarea pintenilor este rezervată călăreților avansați.

CUM SĂ ALEGI CRAVAȘELE ȘI PINTENII

Ce model de pinteni să alegi

Îți propunem două modele de pinteni:

CU VÂRF ROTUND (NUMIȚI ȘI BULE)

Această formă este ideală pentru perioada in care invatam. Dacă picioarele nu sunt inca suficient de “linistite” și dacă trebuie sau dorești să înveți să utilizezi pintenii, optează pentru acest model. Forma rotunjită a tijei este „mai puțin agresivă cu părțile laterale ale calului”. Acești pinteni sunt potriviți și pentru călăreți de nivel avansat care urcă pe cai sensibili.

CUM SĂ ALEGI CRAVAȘELE ȘI PINTENII

VÂRFURI PĂTRATE (NUMITE ȘI PRINCE OF WALES)

Această formă de pinteni este destinată călăreților de nivel avansat, care au picioarele stabile pe langa cal. Lungimea tijei propuse în gama noastră este lungimea standard: 20mm.

Ce mărime de pinteni să alegi

Este important să alegi mărimea care ți se potrivește: foarte mici, pintenii riscă să te rănească la nivelul maleolelor. Vei fi obligat să ii largesti ca sa ii poti pune la calcai, ceea ce riscă să îi fragilizeze prematur. Dacă îi alegi prea mari, pintenii nu vor fi stabili pe cizmele sau ghetele tale și te vor jena. Pentru a alege mărimea ta este de ajuns să verifici numărul tău și recomandările de mai jos:

Există trei tipuri de pinteni:

-Copii: potriviți pentru mărimi de la 30 la 34.

-Femei: potriviți pentru mărimi de la 35 la 39.

-Bărbați: potriviți pentru mărimi de la 40 la 45.

Cum să alegi curelele pentru pinteni 

Toți pintenii noștri sunt vânduți cu curelele sintetice. Ai posibilitatea să schimbi curelele pintenilor în caz de uzură sau pur și simplu pentru a le schimba stilul, optând pentru curele din piele.

Există două tipuri de curele:

– Curele din piele

– Curele din materiale sintetice

Cele două curele sunt compatibile cu toate mărimile și formele de pinteni (pentru femei, copii, bărbați, rotunde sau pătrate)

Rezumat

Aleg tipul de pinteni în funcție de nivelul meu și de sensibilitatea calului meu: vârfuri rotunde sau vârfuri pătrate.

Aleg mărimea în funcție de numărul meu
Materiale de ajutor în echitație, cravașe și pinteni, trebuie să fie alese în funcție de nivelul tău, disciplina practicată și în funcție de calul tău

Cravașa este utilizată de călăreț ca ajutor artificial, pentru a sprijini actiunea pulpei calaretului si marirea impulsiei calului.