CUM SĂ ALEGI COSTUMUL DE SCUFUNDĂRI

Cum să alegi costumul de scufundări

CE GROSIME SĂ ALEG PENTRU COSTUMUL MEU DE SCUFUNDĂRI ? CE MODEL DE COSTUM DIN NEOPREN SĂ ALEG ? CE MĂRIME SĂ ALEG PENTRU COSTUMUL DIN NEOPREN ? CUM SĂ ÎMI ÎNTREȚIN ȚINUTA DE SCUFUNDĂRI ?

În calitate de scafandru începător, constați rapid: costumul de scufundări este indispensabil în acest sport, pentru că te ajută să te protejezi împotriva frigului și agresiunilor exterioare, într-un mediu în care corpul tău se răcește de 25 de ori mai repede decât în aer ! Costumul din neopren este așadar una din primele tale achiziții, din motive de confort și de igienă.

Dar această investiție ridică multe semne de întrebare: care sunt diferitele tipuri de costume? Pe care să îl alegi în funcție de temperatura apei? Cum să îl întreții? Decathlon îți răspunde în acest ghid simplu și practic !

CUM SĂ ALEGI COSTUMUL DE SCUFUNDĂRI

Ce grosime să aleg pentru costumul meu de scufundări ?

Pentru alegerea costumului de scufundări, trebuie să cunoști o regulă simplă: grosimea unui costum de scufundări este proporțională cu temperatura apei.

Astfel că :
– la mai mult de 28 °C, un top sau un costum shorty sunt mai mult decât suficiente ;

– de la 23 la 27 °C : este recomandat un costum integral de 3 mm ;

– de la 20 la 25 °C : un costum integral de 5 mm ;

– de la 18 la 23 °C : un costum integral de 7 mm ;

– de la 13 la 18 °C : un costum integral de 5 sau 7 mm, plus o jachetă sau un costum shorty, două piese de la 5, la 7 mm, cu cagulă și botoși ;

– de la 10 la 15 °C : un costum semi-etanș cu cagulă, botoși și mănuși;

– 10 °C și mai puțin : un costum etanș !

Atenție: aceste valori sunt orientative. Depind, bineînțeles, de nevoile fiecărei persoane, de starea de oboseală, de numărul de scufundări efectuate sau de calitatea costumului (vârstă, ajustare, croială, etc.)

Ce model de costum din neopren să aleg ?

COSTUMUL UMED

Este cel mai utilizat de pasionații de scufundări. Costumul umed este compus din neopren – polimer din cauciuc umplut cu bule de aer – a cărui grosime variază de la 0, 5, la 8 mm.

Rolul lui este de a bloca apa între costum și corp, astfel încât aceasta să se încălzească, formând o barieră termică între pielea ta și exterior.

Există un număr foarte mare de modele de costume umede: pentru mare caldă, dar și pentru utilizare în apă foarte rece, de la top, până la costum integral și shorty, modele pentru bărbați, femei și copii. Aceste modele îți sunt propuse cu închidere dorsală sau ventrală (mai ușor de închis), și cu opțiuni: mânecă de etanșeitate și/sau fermoare la mâneci și la glezne, buzunar pe coapsă, cagulă atașată sau separată, etc.

Flexibile și modulabile, aceste costume sunt ideale pentru snorkeling și scufundări.
În momentul achiziționării, ține minte că flexibilitatea costumului scade odată cu nivelul grosimii materialului și depinde de calitatea croielii și de cea a neoprenului.

COSTUMUL SEMI-ETANȘ

Este un costum umed, în interiorul căruia nu intră apă deloc, sau aproape deloc. Astfel rămâi aproape uscat, mai ales datorită manșoanelor de etanșeitate de la nivelul gâtului, mânecilor și gleznelor, combinate cu o închidere dorsală orizontală și etanșă.

Atenție: costumul semi-etanș necesită un ajutor exterior pentru închidere. Fără posibilitatea pătrunderii aerului, te poate uneori comprima, în funcție de adâncime.

Cu toate acestea, acest costum este din ce în ce mai apreciat de scafandrii de nivel ocazional, care practică scufundări în ape de la 10, la 20 °C. Asigură un raport ideal utilizare ușoară-etanșeitate-confort termic. Încearcă-l !

COSTUMUL ETANȘ

Cu acest costum pielea îți rămâne uscată! Protecția termică este asigurată de îmbrăcămintea pe care o porți sub costumul etanș sau chiar de ținuta de scufundări, în funcție de materialul său: respectiv strat protector sau neopren – plus un strat de aer pe care îl gestionezi la fel ca în cazul vestei.

Conceput mai mult pentru scafandrii avansați care au nevoie de eficiența acestui costum în ape foarte reci sau în scufundări lungi cu aparat de scufundat reciclor, acest costum este dificil de utilizat și necesită întreținere frecventă.

Pentru a-ți completa ținuta de scufundări, nu uita de glugă, botoși și mănuși care îți protejează extremitățile – zone importante de pierdere de căldură – și care îmbunătățesc confortul. Acestea sunt articole suplimentare recomandate pentru ape cu temperaturi sub 18 °C și indispensabile, începând de la 15 °C.

CUM SĂ ALEGI COSTUMUL DE SCUFUNDĂRI
CUM SĂ ALEGI COSTUMUL DE SCUFUNDĂRI

Ce mărime să aleg pentru costumul din neopren ?

Trebuie să încerci costumul înainte de a îl achiziționa !

Costumul de neopren trebuie să fie mulat și potrivit pentru corpul tău. La prima probă te vei simți fără îndoială strâns, comprimat, și îl vei îmbrăca greu, mai ales la 20 °C , în magazinul tău Decathlon.

Dar nu te îngrijora, pentru că aceste stări sunt normale și temporare, întrucât neoprenul se comprimă sub efectul presiunii, oferindu-ți mai multă libertate de mișcare în apă !

Înainte, ia-ți măsurile pieptului, taliei și bazinului, pentru a te putea orienta în alegerea mărimii costumului.

După ce ai îmbrăcat costumul, fă câteva mișcări de brațe și de flexiuni, pentru a verifica libertatea de mișcare: pentru a putea respira amplu și natural, fără disconfort, nu trebuie să fii deloc presat la nivelul gâtului, brațelor și cutiei toracice.

Încearcă mai multe mărci și mai multe mărimi apropiate de costume, pentru că fiecare model are o croială și flexibilitate proprie.

Există modele de costume pentru femei, copii și bărbați, adaptate fiecărei conformații !

CUM SĂ ALEGI COSTUMUL DE SCUFUNDĂRI

Cum să îmi întrețin ținuta de scufundări ?

Pentru menținerea calităților ținutei de scufundări, urmează ghidul Tribord despre întreținerea unui costum din neopren și descoperă cum să repari costumul în cazul în care s-a agățat de stânci.

Așadar, care va fi următorul tău costum de scufundări ?

Urmărește blogul Tribord pentru a descoperi actualitățile mărcii și a împărtăși experiențele persoanelor pasionate de scufundări.