Ce model de costum din neopren să aleg ?
COSTUMUL UMED
Este cel mai utilizat de pasionații de scufundări. Costumul umed este compus din neopren – polimer din cauciuc umplut cu bule de aer – a cărui grosime variază de la 0, 5, la 8 mm.
Rolul lui este de a bloca apa între costum și corp, astfel încât aceasta să se încălzească, formând o barieră termică între pielea ta și exterior.
Există un număr foarte mare de modele de costume umede: pentru mare caldă, dar și pentru utilizare în apă foarte rece, de la top, până la costum integral și shorty, modele pentru bărbați, femei și copii. Aceste modele îți sunt propuse cu închidere dorsală sau ventrală (mai ușor de închis), și cu opțiuni: mânecă de etanșeitate și/sau fermoare la mâneci și la glezne, buzunar pe coapsă, cagulă atașată sau separată, etc.
Flexibile și modulabile, aceste costume sunt ideale pentru snorkeling și scufundări.
În momentul achiziționării, ține minte că flexibilitatea costumului scade odată cu nivelul grosimii materialului și depinde de calitatea croielii și de cea a neoprenului.
COSTUMUL SEMI-ETANȘ
Este un costum umed, în interiorul căruia nu intră apă deloc, sau aproape deloc. Astfel rămâi aproape uscat, mai ales datorită manșoanelor de etanșeitate de la nivelul gâtului, mânecilor și gleznelor, combinate cu o închidere dorsală orizontală și etanșă.
Atenție: costumul semi-etanș necesită un ajutor exterior pentru închidere. Fără posibilitatea pătrunderii aerului, te poate uneori comprima, în funcție de adâncime.
Cu toate acestea, acest costum este din ce în ce mai apreciat de scafandrii de nivel ocazional, care practică scufundări în ape de la 10, la 20 °C. Asigură un raport ideal utilizare ușoară-etanșeitate-confort termic. Încearcă-l !
COSTUMUL ETANȘ
Cu acest costum pielea îți rămâne uscată! Protecția termică este asigurată de îmbrăcămintea pe care o porți sub costumul etanș sau chiar de ținuta de scufundări, în funcție de materialul său: respectiv strat protector sau neopren – plus un strat de aer pe care îl gestionezi la fel ca în cazul vestei.
Conceput mai mult pentru scafandrii avansați care au nevoie de eficiența acestui costum în ape foarte reci sau în scufundări lungi cu aparat de scufundat reciclor, acest costum este dificil de utilizat și necesită întreținere frecventă.
Pentru a-ți completa ținuta de scufundări, nu uita de glugă, botoși și mănuși care îți protejează extremitățile – zone importante de pierdere de căldură – și care îmbunătățesc confortul. Acestea sunt articole suplimentare recomandate pentru ape cu temperaturi sub 18 °C și indispensabile, începând de la 15 °C.