CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Cum să alegi corect pantalonul de schi

Tot ce trebuie să știi despre criteriile cele mai importante de alegere a pantalonului de schi.

Impermeabilitate, respirabilitate, strat protector sau membrană... nu știi ce model de pantalon de schi să alegi? Îți oferim toate informațiile necesare pentru ca tu să faci alegerea corectă și să te simți confortabil pe pârtie.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

1. Cum asociez corect tipul de pantalon cu tipul de practică?

Care este sportul pe care îl practici - schi pe pârtie, freeride, schi de tură, snowboard, sanie?
Un pantalon de schi de calitate trebuie să asigure căldură și să mențină pielea uscată, atât în zăpadă pulvăr, cât și pe pârtie. Dar produsul ales trebuie să țină cont, mai mult decât orice, de sportul practicat.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Practic schi alpin

Dacă petreci mult timp pe pârtie, vei avea nevoie de un pantalon călduros și impermeabil,
având în vedere că, mai ales în telescaun, este frig. Astfel, este recomandat un pantalon călduros, cu o croială ajustată. Însă, mai ales în cazul coborârilor intense, nu uita să deschizi fermoarele de ventilare.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Practic schi freeride

Îți place să practici schi freeride în zăpadă pulvăr? Ai nevoie de un pantalon impermeabil, care să ofere protecție pe toată durata zilei. Un material cu întărituri la bază este rezistent la abraziunea provocată de elementele exterioare (rădăcini, crengi).

Forma trebuie să fie una mai largă, adaptată stilului freeride, pentru a te bucura de libertatea de mișcare necesară.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Practic schi de tură

Așadar, vei urca fără ajutorul instalațiilor mecanice! Schiul de tură presupune destul de mult efort, atât pentru urcare, cât și pentru coborâre. Așadar, ai nevoie de un pantalon ușor, cu croială ajustată, cu fermoare de ventilare, pentru a evacua eficient transpirația în timpul urcărilor. Este important ca materialul pantalonilor să protejeze de vânt și de intemperii, mai ales în timpul coborârii.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Practic snowboard

Cei care își doresc să învețe să practice snowboard știu: la început, cazi destul de des, te așezi, prin urmare, vei sta destul de mult, fie pe genunchi, fie în fund. Așadar, ai nevoie de un pantalon cu elemente de protecție în zonele strategice, pentru a menține pielea uscată în timpul pauzelor. Bineînțeles, materialul pantalonului trebuie să fie călduros și impermeabil .
Pentru cei care preferă zăpada pulvăr, recomandăm salopetele din gama noastră. Acestea evită pătrunderea zăpezii atunci când cazi sau în timpul pauzelor, pentru a te bucura de confort termic pe tot parcursul zilei.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Îți dorești să încerci schiul fond?

Schiul nordic sau schiul fond este un sport de anduranță, ce supune corpul la variații mari de temperatură. Pentru a nu-ți fi nici prea cald, nici prea frig, fără a pierde din căldura prețioasă și fără ca libertatea de mișcare să îți fie afectată, recomandăm să alegi un model de colanți, care vor ține de cald la început și care, treptat, vor începe să evacueze transpirația în timpul efortului.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Dacă îți este teamă că îți va fi frig

Strânge bine toate extremitățile hainelor, reglează bine parazăpezile și benzile cu arici din talie.
Mărimea aleasă trebuie să fie una în care te simți confortabil, pentru a putea adăuga pe dedesubt, la nevoie, o pereche de colanți de schi . Astfel, vei putea adapta nivelul de căldură în funcție de vreme.

Este clar deja: indiferent ce sport de iarnă practici, că este vorba de schi, snowboard sau săniuș, pantalonul ales trebuie să fie impermeabil.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

2. Cum pot afla dacă pantalonul este impermeabil?

Crezi că orice model de pantalon impermeabil este bun? Nu e chiar așa! În funcție de nevoile practicantului, există mai multe niveluri de impermeabilitate pentru echipamentul de munte, așadar, este cazul și celui pentru schi.

De reținut: un pantalon cu tratament hidrofob nu este și impermeabil, în mod obligatoriu. Însă, toți pantalonii impermeabili au tratament hidrofob. 

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Impermeabilitatea unui material se exprimă în Schmerbers. Informația este specificată pe eticheta produsului. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât echipamentul va fi mai impermeabil. Așadar, dacă pe eticheta produsului este specificat 10 000 mm sau 10 000 Schmerber, înseamnă că materialul pantalonului rezistă la o presiune echivalentă cu cea exercitată de o coloană de apă de 10 m. Dar, pentru a obține un pantalon 100% impermeabil, nu este suficient doar să măsurăm valoarea în Schmerbers. Cusăturile trebuie să fie, de asemenea, impermeabile. Chiar dacă materialul este rezistent la apă, aceasta poate, în continuare, să pătrundă prin cusături. Dacă alegi, de exemplu, o geacă impermeabilă, fără căptușeală, vei vedea că, pe dos, cusăturile sunt acoperite cu o bandă etanșă, pentru a evita pătrunderea apei.

Care este diferența dintre strat protector și membrană?

Stratul protector, este, așa cum îi spune și numele, un strat adăugat peste materialul principal al produsului.
Membrana este ca o peliculă aplicată pe interiorul materialului.
Aceste două variante asigură impermeabilitate, dar și respirabilitate materialului pe care au fost aplicate. Din rațiuni de rezistență în timp, dar și datorită tehnologiilor mai avansate, preferăm membrana pentru textilele noastre, cu atât mai mult cu cât, în cazul îmbrăcămintei de schi, aceasta este protejată de căptușeală și de stratul izolator, care asigură și căldură. Este mai subțire decât stratul protector, astfel, oferă o mai bună libertate de mișcare.

Recomandări în plus: cum poți reactiva impermeabilitatea pantalonului de schi?

Îmbrăcămintea de schi își poate pierde din proprietățile tehnice, odată cu trecerea timpului. Citește sfaturile noastre, despre cum poți reactiva tratamentul impermeabil al pantalonului și al gecii de schi.

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

3. De ce este importantă respirabilitatea materialului?

Ți s-a întâmplat să te prindă ploaia, vara, când erai în drumeție? Și, chiar dacă aveai cu tine o geacă subțire, impermeabilă, să constați, la final, că hainele pe interior îți sunt ude ca și cum nici nu ai fi avut geaca? Ei bine, experiența neplăcută a fost cauzată de lipsa de respirabilitate a materialului. Un material care împiedică pătrunderea apei împiedică și evacuarea transpirației. Așadar, hainele de pe dedesubtul gecii erau ude nu pentru că geaca impermeabilă nu și-a făcut treaba, ci pentru că ai transpirat, dar umiditatea nu a fost evacuată!

De aceea, noi măsurăm respirabilitatea unui material, iar pantalonii de schi trebuie să aibă această proprietate, mai ales dacă tipul de practicare necesită un efort intens.
Respirabilitatea unui material este exprimată în RET și se măsoară în funcție de cantitatea de vapori de apă (da, transpirăm și, în mod natural, eliminăm apă, imaginează-ți cum este atunci când faci sport). Cu cât indicele RET este mai mare, cu atât materialul este mai respirant. De exemplu, pentru a fi foarte respirantă, îmbrăcămintea trebuie să aibă un RET de aproximativ 6. Dacă are o valoare RET între 6 și 12, un echipament de schi va fi suficient de respirant.

4. Micile detalii care fac diferența

 • CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

  Sistem integrat de siguranță în caz de avalanșă

  Produsele de freestyle, freeride și all mountain sunt echipate cu sistemul RECCO®. Acesta trebuie să fie completat de un dispozitiv DVA (detector al victimelor avalanșelor). Sistemul RECCO® îți permite să ajuți echipele de intervenție să identifice victimele acoperite de zăpadă.

 • CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

  Fermoarele impermeabile

  Pentru a evita pătrunderea apei și a zăpezii, prin buzunare sau prin fermoarele de ventilare, acestea trebuie să fie etanșe. Există mai multe modalități de a impermeabiliza locurile pe unde pot pătrunde apa sau zăpada: fie se aplică un material de protecție peste fermoar, pentru a-l proteja la exterior, fie se aplică o membrană pe interior.

 • CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

  Vatelina ține de cald

  Pantalonii călduroși de schi au un strat de vatelină pe dedesubt, acesta fiind singurul material care rămâne călduros chiar și atunci când este ud. Nu am ales puful pentru că, deși este călduros, atunci când se udă, puterea de izolare scade. Vatelina este și ușor de întreținut, spre deosebire de puf!

Ai găsit modelul de pantalon de schi care ți se potrivește? Completează-ți echipamentul cu o geacă pe măsură .

CUM SĂ ALEGI CORECT PANTALONUL DE SCHI

Chloé

Membră a echipei de comunicare wedze, pasionată de schi și snowboard

-

Citește și:

Recomandări Wedze - cum să te îmbraci corect la schi

Cum să alegi geaca de schi pe pârtie?

Am explicat, mai jos, toate caracteristicile gecilor de schi, pentru ca tu să poți alege mai ușor! Dacă îți place să schiezi pe pârtie, iată câteva recomandări pentru a face alegerea corectă, atunci când vine vorba despre geacă.