CUM SĂ ALEGI CORECT MĂNUȘILE DE BOX

Cum să alegi corect mănușile de box

Dacă ești pasionat de sporturile de contact și practici box frecvent, află tot ce trebuie să știi despre cum alegi corect cele mai bune mănuși de box pentru tine și nivelul tău de performanță. 


Te-ai gândit vreodată că boxul este mai mult decât un sport de contact? Antrenamentele intense de box sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le au asupra organismului și dezvoltarea atenției. Fie că practici box pentru a-ți descărca energia negativă după o zi agitată, fie că te antrenezi la nivel de performanță, trebuie să știi că boxul este un sport ce îți antrenează atât mintea, cât și trupul. Dar ca orice alt sport, boxul trebuie practicat într-un spațiu amenajat, în timp ce ești corect echipat. 
Probabil cea mai cunoscută componentă a echipamentului este perechea de mănuși de box. De aceea, ți-am pregătit un ghid din care 
vei afla toate informațiile necesare pentru a-ți alege singur mănușile de box potrivite pentru tine.
De la mărime și nivel de practică, până la caracteristici de design, fiecare detaliu contează. Mănușile de box sunt singurul detaliu ce stă între tine și sacul de box. De la protecția pe care ți-o oferă la nivelul mâinilor la impactul cu sacul de antrenament, până la eficientizarea loviturilor, fiecare funcție a mănușilor tale de box te ajută să obții cele mai bune rezultate. Urmărește pas cu pas detaliile care contează și învață cum să alegi cele mai bune mănuși de box pentru tine.

1. MĂRIMEA MĂNUȘILOR DE BOX ÎN FUNCȚIE DE GREUTATE

Ești atent la mărimea pantofilor sport, alegi mărimea potrivită a îmbrăcămintei sport. A sosit momentul să alegi și mănușile de box în funcție de mărimea acestora! Mărimea mănușilor de box este direct influențată de greutatea și înălțimea ta. Astfel, o mărime potrivită îți va asigura cel mai bun nivel de protecție la impactul cu sacul de box, dar se va adapta perfect și pe circumferința pumnului tău. Dacă te afli la primul contact cu acest sport, vei observa că mărimea mănușilor de box este măsurată în Oz. Dar ca să alegi mai ușor echipamentul potrivit, îți recomandăm să citești cu atenție ghidul de mai jos, în care vei găsi echivalarea în kilograme a acestei unități de măsură. Astfel, vei alege mult mai ușor mărimea corectă.

Mănușile de box 4-6 Oz sunt recomandate copiilor și adolescenților a căror greutate nu depășește 45 kilograme;
Mănușile de 8 Oz sunt ideale pentru adolescenți, femei și bărbați cu o greutate cuprinsă între 45-65 kilograme;
Mănușile de box de 10 Oz se potrivesc persoanelor cu o greutate cuprinsă între 65-78 kilograme;
Mănușile de 12 Oz sunt recomandate femeilor și bărbaților cu o greutate între 78-90 kilograme și o circumferință a pumnului între 15-19 centimetri.
Trebuie să știi că odată cu creșterea mărimii mănușilor de box, se mărește și circumferința pumnului. De aceea, îți recomandăm să probezi întotdeauna echipamentul tău înainte de a începe un nou antrenament de box.

Mănușile de box de 14 Oz se recomandă persoanelor cu o greutate peste 90 kilograme și o circumferință a pumnului între 19-21,5 centimetri;
Mănuși de 16 Oz, pentru persoane adulte cu o greutate superioară ce depășește 100 kilograme și au o circumferință a pumnului între 21,5-24 centimetri;
Mănuși de box 18-20 Oz, o categorie rară, recomandată doar persoanelor cu o greutate peste 110 kilograme și o circumferință a pumnului ce depășește 24 centimetri.

Stabilirea precisă a mărimii mănușilor de box este detaliul ce face diferența dintre un antrenament eficient și unul inconfortabil. Înainte de a exersa loviturile la sacul de box, asigură-te că mănușile se fixează foarte bine pe mâini și pumn. Astfel, previi riscul accidentărilor neplăcute și a mișcărilor necoordonate. 

2. MĂNUȘI DE BOX ÎN FUNCȚIE DE NIVEL ȘI STILUL DE PRACTICĂ

Fiecare sport pune mai mult accent și presiune pe o anumită zonă a corpului. Dacă la fotbal vorbim despre un joc de picioare eficient pentru a dribla mingea fără probleme, la box totul se rezumă la precizia loviturii și forța pumnului. Aici intră în rol mănușile de box, fie că vorbim despre mănuși pentru antrenamente, fie că vorbim despre mănuși de box pentru competiții. Un model compatibil cu nivelul și stilul tău de practică te ajută să îți pui în valoare atât tehnica și precizia, cât și forța și încrederea în corpul tău. Iată ce trebuie să știi despre fiecare model de mănuși de box, dar și care sunt caracteristicile acestora:

▪️ Mănușile de box dedicate începătorilor au o căptușeală mai rezistentă și o umplutură mai consistentă. În plus, sunt prevăzute cu un sistem sigur de fixare pe încheietură pentru a rezista în timpul antrenamentelor mai lungi sau mai intense. Practic, dacă te inițiezi în box și te antrenezi o dată pe săptămână, optează pentru mănuși cu inserții din material respirant, precum mesh sau material microperforat la nivelul palmei, care să asigure aerisire bună.
▪️ Mănușile de box pentru antrenamente la sac sunt mult mai ușoare din punct de vedere al greutății și au vizibil mai puțină umplutură. În timpul antrenamentelor la sac loviturile trebuie să fie rapide, în timp ce te obișnuiești cu impactul resimțit la nivelul pumnului. Deși protejează eficient pielea, nu sunt recomandate în timpul competițiilor oficiale.
▪️ Mănușile de box pentru antrenamente cu o persoană, numite și mănuși de box sparring, sunt mai mari din punct de vedere al dimensiunii și au extra căptușeală pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe adversar. Sunt recomandate când începi antrenamentele cu o persoană pentru că te ajută să îți dezvolți abilitățile tehnice de care ai nevoie în timpul competițiilor.
▪️ Mănușile de box pentru competiții și meciuri oficiale au o greutate redusă și o grosime mai mică. Fiecare detaliu este atent ales pentru a-ți asigura protecție la nivelul pumnului și precizie la fiecare lovitură. În plus, mănușile de box pentru competiții se fixează pe încheietură printr-un sistem de închidere cu șiret.

Indiferent de nivelul de practică și stilul de box preferat, trebuie să îți asiguri cel mai bun nivel de confort și protecție cu mănușile de box adecvate.

3. ALTE CRITERII IMPORTANTE PENTRU ALEGEREA MĂNUȘILOR DE BOX POTRIVITE

Odată ce ai stabilit mărimea mănușilor de box și modelul care ți se potrivește în funcție de nivelul tău de practică, trebuie să știi că există și alte criterii pe care le poți folosi pentru alegerea celor mai bune mănuși de box pentru tine. Deși sunt mici detalii ce pot trece neobservate, acestea îți vor asigura mai mult confort, mai multă dexteritate și precizie la fiecare lovitură. Vrei să atingi un nou nivel de performanță în box? Află mai jos care sunt detaliile ce ar trebui să îți atragă atenția.

Sistemul de închidere și fixare pe încheietură al mănușilor de box poate fi de trei tipuri: cu șiret, cu benzi cu arici sau hibrid. Mănușile de box cu șiret strâng ambele părții ale mănușii pentru o fixare sigură. Manșeta este vizibil mai lungă pentru a asigura o prindere mai bună. Mănușile cu benzi cu arici sunt mult mai ușor de purtat și fixat pe încheietură. Banda cu arici poate avea diferite forme și dimensiuni și trebuie aleasă în funcție de susținerea de care ai nevoie în timpul meciului. Mănușile cu închidere hibridă au fixare atât cu șiret, cât și cu benzi cu arici și sunt modelul preferat la nivel de performanță datorită fixării sigure și stabilității în timpul meciului.

Materialul din care sunt realizate mănușile de box poate fi vinil sau piele. Fiecare dintre acestea are avantaje și dezavantaje. Mănușile de box din vinil sunt mai accesibile, dar sunt recomandate doar începătorilor pentru sesiunile de antrenament. Sunt confortabile și au o rezistență crescută, însă au un nivel redus de respirabilitate a pielii. De aceea, transpirația de la nivelul palmelor poate deveni o sursă de disconfort. În timp ce mănușile de box din piele au un nivel de calitate și durabilitate mai mare și se mulează perfect pe forma mâinii și a pumnului. În plus, se fixează foarte ușor pe mână și evacuează eficient transpirația. Sunt recomandate profesioniștilor, având un cost vizibil mai mare comparativ cu mănușile de box din vinil.

Tu cum îți alegi mănușile de box? Urmează pașii de mai sus și bucură-te de fiecare sesiune de antrenament și competiție când porți mănuși de box adaptate stilului și nivelului tău de practică. Descoperă eficiența și precizia fiecărei lovituri la sacul de box când porți un echipament corect ales!

CUM SĂ ALEGI CORECT MĂNUȘILE DE BOX

Iată corespondențele:

6 Uncii: < 50 kg

8 Uncii: 51 până la 63 kg

10 Uncii: 64 până la 74 kg

12 Uncii: 75 până la 90 kg

14 Uncii și 16 Uncii: > 90 kg

Mănușile de box reprezintă partea cea mai importantă a echipamentului pentru acest sport, așa că este esențial să știi să le alegi, pentru a practica acest sport în siguranță și pentru a putea face și performanță.