CUM SĂ ALEGI CORDAJUL DE TENIS

Cum să alegi cordajul de tenis

Deși 50% din potențialul rachetei noastre stă în cordaj, de cele mai multe ori petrecem luni întregi încercând ne alegem racheta și doar câteva minute pentru a decide ce cordaj și ce tensiune să folosim.

În mod obișnuit, ne punem această întrebare doar după ce actualul cordaj s-a rupt sau simțim că trebuie înlocuit, însă dacă vrem să obținem performanțe maxime în timpul jocului, a avea un cordaj perfect compatibil cu stilul de joc și racheta utilizată sunt chestiuni esențiale !
Atunci când ne alegem cordajul, trebuie să ținem cont de câteva aspecte :

CUM SĂ ALEGI CORDAJUL DE TENIS

 1. Grosimea cordajulu

În general, un cordaj mai gros conferă rezistența în timp, pe când un cordaj mai subțire este mai versatil, oferă mai mult confort în timpul jocului și favorizează obținerea unui spin ( efect ) mai bun în urma loviturii, însă rezistența în timp este mult mai redusă.

De principiu, acestea sunt dimensiunile standard pentru cordaje :
15 = 1.41-1.49 mm 17 = 1.20-1.24 mm
15L = 1.34-1.40 mm 17L = 1.16-1.20 mm
16 = 1.26-1.33 mm 18 = 1.10-1.16 mm
16L = 1.22-1.26 mm 19 = 1.00-1.10 mm

2. Tipuri de cordaj

În linii mari, avem 4 tipuri de cordaje :

Cordajul natural – Este realizat din intestine de vacă, menține cel mai bine tensiunea rachetei, oferă cea mai bună senzație și comoditate în timpul jocului și este recomandat indiscutabil jucatorilor de nivel avansat si expert. Toate aceste avantaje contrabalansează cu un preț foarte ridicat și o durată de viață foarte redusă. Inițial, cel mai folosit tip de racordaj în circuitele ATP si WTA, acum este mai degrabă utilizat în varianta hibrid, împreună cu un racordaj din poliester pe cross.

Cordajul sintetic – de cele mai multe ori realizat din Nylon, este cel mai ieftin tip de racordaj, care oferă un raport mediu între durabilitate, calitatea jocului și pretul redus. Este recomandat mai degrabă pentru nivelul începător întrucât nu excelează în mod deosebit la nici un capitol.

Cordajul monofilament – cel mai răspândit din poliester si copoliester – Este de principiu un cordaj tare, recomandat jucatorilor de nivel mediu și avansat, care caută control și precizie în lovitură. Este un cordaj cu o durată mare de viață, oferind un bun control, optim de cele mai multe ori pentru jucătorii care preferă schimburile lungi de pe fundul terenului. Probabil cel mai utilizat tip de cordaj pentru cei angrenați în competiții și turnee.

Cordajul multifilament - cordaj compus din sute de fire minuscule, sintetice, legate împreună. Reprezintă varianta mai ieftină a cordajului natural, oferind un bun confort in timpul jocului, recomandat mai degrabă jucatorilor care caută forța și efect în lovitură. Deși nu se ridică la nivelul cordajului natural, durata sa de viață este mai îndelungată.

CUM SĂ ALEGI CORDAJUL DE TENIS
CUM SĂ ALEGI CORDAJUL DE TENIS

3. Tensiunea cordajului

Tensiunea reprezinta forța cu care sunt strânse corzile rachetei și se masoară în kilograme/forță. În general, aceasta este cuprinsă între 23 si 27 kg/f iar majoritatea producatorilor de rachete înscriptionează pe maner parametrii minimi si maximi de tensiune recomandați.

Atunci când tensiunea este mare, controlul crețte, în schimb atunci când tensiunea este mai mică, vei avea mai multă forță în lovitură. De cele mai multe ori începatorilor li se recomanda o tensiune de racordare mai mica, prin opoziție cu jucătorii de nivel avansat.

Dacă nu știi tensiunea sau cordajul de care ai nevoie, te asteptăm cu drag în magazinele noastre, pentru a primi un sfat de la tehnicienii atelierelor noastre de tenis.