CUM SĂ ALEGI CENTURA DE TAEKWONDO

Cum să alegi centura de taekwondo

CENTURA DE TAEKWONDO: SIMBOLUL DEPĂȘIRII UNUI NIVEL CENTURA DE TAEKWONDO: CE MĂRIME SĂ ALEG? TAIE-ȚI CENTURA DE TAEKWONDO ÎNNODAREA CORECTĂ A CENTURII DE TAEKWONDO

Accesoriu indispensabil în arte marțiale, centura de taekwondo are o importanță aparte în practicarea acestui sport. DECATHLON îți propune câteva sfaturi, care să te ajute să faci alegerea bună.

CUM SĂ ALEGI CENTURA DE TAEKWONDO

Centura de taekwondo: simbolul depășirii unui nivel

Centura de taekwondo asigură închiderea dobok-ului, menținând amplitudinea necesară efectuării mișcărilor acestui sport de contact. Alegerea se va face în funcție de greutatea ta, dar și în funcție de înălțime. Centurile de taekwondo au, înainte de toate, semnificații specifice. Există 15 culori de centuri, care simbolizează cele 15 grade, sau keup, care se pot obține în practicarea acestui sport. Astfel, centurile de taekwondo pot fi albe, galbene, portocalii, verzi, mov, albastre, roșii, sau negre – pentru cel mai înalt nivel. Pe ele sunt cusute benzi care corespund danurilor, gradelor, care asigură, de asemenea, evaluarea nivelului practicanților. Centura simbolizează nivelul de practică al sportivului. Așadar, centura de taekwondo are o valoarea simbolică, de aceea alegerea ei este importantă.

CUM SĂ ALEGI CENTURA DE TAEKWONDO

Centura de taekwondo: ce mărime să aleg?

Centurile de taekwondo sunt vândute la rolă și se taie individual pentru cluburile sportive, sau există în formate pre-tăiate, pentru anumiți practicanți de taekwondo. Dacă centura este destinată unui copil, DECATHLON îți recomandă să alegi o centură-chingă, disponibilă la 2, 50 metri, necusută, pe care o poți tăia apoi cu foarfeca și o poți adapta circumferinței copilului tău. Circumferința taliei unui copil este de maximum 75 de centimetri. Dacă centura de taekwondo este destinată unui adult, DECATHLON îți recomandă să optezi pentru o centură cusută, care nu poate fi tăiată. Aceasta trebuie să fie adaptată circumferinței taliei tale, astfel încât nodul de menținere să poată fi făcut în cele mai bune condiții. Centura de taekwondo este disponibilă pe 2 lungimi, una ce corespunde circumferinței taliei femeilor și una ce corespunde circumferinței taliei bărbaților. Dacă circumferința taliei tale este mai mică de 90 de centimetri, optează pentru o centură cusută, cu o lungime de 280 de centimetri. Dacă este mai mare de 90 de centimetri, optează pentru o lungime totală de 300 centimetri.

CUM SĂ ALEGI CENTURA DE TAEKWONDO

Taie-ți centura de taekwondo

Atunci când tai centura de taekwondo a copilului tău, trebuie să o tai oblic, pentru a evita ca aceasta să se destrame. Atenție, spre deosebire de centurile chingă pentru copii, care există și în role, centurile cusute nu pot fi tăiate a doua oară. Există riscul ca foarfecile să le destrame și să le facă prea scurte.

CUM SĂ ALEGI CENTURA DE TAEKWONDO

Înnodarea corectă a centurii de taekwondo

Există mai multe modalități de a înnoda centura de taekwondo. DECATHLON îți recomandă să ceri sfatul profesorului pentru a obține un nod estetic. Pentru a realiza singur nodul, urmează metoda descrisă în cele ce urmează. Ține centura cu mâna stângă și păstrează aproximativ 20 de centimetri în fața ta. Fă un tur al taliei și prinde cealaltă extremitate cu mâna dreaptă. Treci această extremitate pe deasupra extremității stângi a centurii. Apoi fă un al doilea tur, și treci extremitatea dreaptă peste cea stângă. Recuperează extremitatea stângă plasată sub cea dreaptă, și trage pentru a strânge nodul. Adu cele două părți la aceeași lungime. Fă un nod și strânge tare, astfel încât centura să rămână fixată.