CUM SĂ ALEGI BEȚELE PENTRU SCHI, POTRIVITE NEVOILOR TALE?

Cum să alegi bețele de schi de lungime potrivită nevoilor tale?

Cum alegi betele de schi in funcție de lungimea lor, dar si pe baza altor criterii esențiale pentru a putea practica acest sport in condiții de siguranță.

Bețele de schi, adesea văzute ca un accesoriu simplu, pot face o mare diferență în felul în care schiezi. A alege corect bețele de schi înseamnă să câștigi echilibru și stabilitate, deci reprezintă un aspect foarte important pentru o experiență sigură și plăcută pe pârtie.

CUM SĂ ALEGI BEȚELE PENTRU SCHI, POTRIVITE NEVOILOR TALE?

1. De ce este important să alegi bețele de schi potrivite?

Bețele de schi reprezintă un element esențial din echipamentul necesar pentru practicarea acestui sport de iarnă, permițându-i schiorului să avanseze pe soluri cu niveluri de înclinație diferite: deplasare pe sol drept, coborâre, urcare (în cazul schiului de tură).

De asemenea, la fel ca schiurile pe care le utilizezi pe pârtie sau traseu, bețele îți permit să te simți confortabil cu nivelul tău de experiență și să lucrezi la tehnică, pe măsură ce petreci din ce în ce mai multe ore pe zăpadă.

Alegerea corecta a bețelor de schi îți permite să ajustezi poziția ta pe pârtie, astfel încât să poți identifica rapid erorile de echilibru pe care le realizezi: păstrarea unui contact prelungit a rozetei cu zăpada, tragerea lor pe sol, fără o ridicare fermă în aer, priza prea strânsă pe mâner etc

Alegerea bețelor pentru schi se face în funcție de 3 criterii:

-lungimea betelor de schi;
-rozeta bețelor de schi;
-mânerul bețelor de schi;
-materialul bețelor de schi.

CUM SĂ ALEGI BEȚELE PENTRU SCHI, POTRIVITE NEVOILOR TALE?

2. Alegerea bețelor de schi în funcție de dimensiunea lor

Utilizarea bețelor de schi cu lungime potrivită pentru înălțimea ta îți permite să execuți corect mișcările specifice acestui sport de iarnă. Ignorarea acestui criteriu esențial de alegere poate duce la alterarea poziției normale pe schiuri, sau chiar la accidentări nedorite.

Ai în vedere că bețele prea scurte sau prea lungi te vor face să schiezi într-o poziție incorectă și pot deveni extrem de periculoase în viraje.

Iată ce trebuie să faci pentru a alege dimensiunea corectă:

-ține bețele invers în poziție verticală;
-așază brațul sub rozetă, astfel încât să formeze cu antebrațul un unghi de 90°;

Te sfătuim să faci acest exercițiu și cu clăparii în picioare, în poziția în care schiezi, adică având corpul ușor îndoit.

La alegerea în magazin a bețelor de schi, încalță clăparii în timpul probelor pentru identificarea produsului potrivit pentru tine, ținând bețele cu vârful în sus, astfel încât mânerul să atingă podeaua.   

CUM SĂ ALEGI BEȚELE PENTRU SCHI, POTRIVITE NEVOILOR TALE?

3. Alegerea bețelor de schi în funcție de rozetă 

Există diferite tipuri de rozetă, în funcție de diametrul acesteia. Raportându-te la felul în care schiezi, dar și la tipul de pârtie, iată ce trebuie să știi despre acest element:

-rozetă cu diametru mic - dacă iubești viteza, atunci alege bețele de schi a căror rozetă are un diametru mic. Acestea asigură precizie și greutate redusă.

-rozeta cu diametru mediu - bețele de schi cu rozetă cu diametru mediu sunt polivalente.

-rozetă cu diametru mediu - dacă preferi să schiezi în zone cu zăpada pulvăr, îți recomandăm rozetele cu diametru mare, astfel încât să nu rămâi blocat în zăpadă.

CUM SĂ ALEGI BEȚELE PENTRU SCHI, POTRIVITE NEVOILOR TALE?

4. Alegerea bețelor de schi în funcție de mâner

Pentru mânere, poți alege între:

-mânere concepute dintr-un singur material, potrivite pentru o rezistență mai bună.

-mânere din spumă, pentru greutate redusă și confort.

-mânere concepute din două materiale, acestea fiind foarte ușor de manevrat.

La alegerea bețelor de schi în magazin, asigură-te că mânerele acestora dispun de o formă ergonomică, pliată pe forma palmei. Dacă nu se realizează o alipire perfecta, lipsa de contact 100% cu bețele de schi poate influența stilul de practicare și siguranța schiorului pe pârtie.  

CUM SĂ ALEGI BEȚELE PENTRU SCHI, POTRIVITE NEVOILOR TALE?

5. Alegerea bețelor de schi în funcție de material

Materialul axului reprezintă un alt criteriu important pentru alegerea bețelor de schi.

Aluminiul este o recomandare pentru schiorii începători sau juniori, fiind rezistent și avantajos ca preț, chiar dacă are o greutate mai mare decât materiale precum fibra de carbon.

Duraluminiul se poate identifica la bețele de schi dedicate schiorilor cu experiență de nivel mediu-avansat. Mai ușoare decât betele cu ax din aluminiu, produsele cu ax realizat din acest material sunt totuși mai rezistente și mai rigide decât cele din carbon sau compozit.

Compozitul este un material pentru axul bățului de schi, mai flexibil și mai rezistent decât aluminiul. Bețele de schi cu ax din compozit se pot îndoi foarte mult în timpul virajelor, fără a exista riscul de a se rupe.

Carbonul este cel mai avansat și utilizat material pentru axul bețelor de schi, în cazul schiorilor avansați. Prezintă un nivel de rezistență ridicat și o greutate redusă, fiind extrem de flexibil, comparativ cu aluminiul. 

Dacă mergi în vacanța de iarnă la schi și cu cei mici, pregătește-le din timp echipamentul pentru practicarea acestui sport. Bețele pentru schi se aleg în functie de aceleași criterii, ținând cont de faptul că lungimea acestora reprezintă factorul central de luat în calcul:

Acordă atenție felului în care îți alegi bețele pentru schi, pentru că ele reprezintă o parte importantă atunci când vine vorba despre siguranță și o experiență bună pe pârtie.