TIR CU ARCUL

Cum să alegi arcul

TIPURI DE ARCURI
CELE DOUĂ MARI FAMILII ALE TIRULUI CU ARCUL
ALEGE PUTEREA ARCULUI: ARC PUTERNIC SAU ARC MAI PUȚIN PUTERNIC ?
ARC LUNG SAU ARC SCURT

Nu este întotdeauna ușor să știi ce arc să alegi, mai ales dacă ești începător în tirul cu arcul. De aceea, DECATHLON, te ajută să descoperi diferitele tipuri de arcuri, diferitele tipuri de discipline interne ale acestui sport și să alegi modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

TIR CU ARCUL

Tipuri de arcuri

Long bow (sau arcul mare) este un arc foarte simplu și de bază, la fel cum erau primele modele create. Brațele sale sunt drepte și constituite în monobloc. Mânerul este și el extrem de simplu, pentru că nu există un element de sprijin pentru săgeată, ci doar un vizor. Acest tip de săgeată se adresează persoanelor care stăpânesc deja arta tirului cu arcul și cunosc felul în care se plasează săgeata, pentru o lansare optimă.

Arcul cu scripete (sau arc compound) asigură lansări de mare putere, datorită conceptului său ingenios care câștigă până la 60% mai multă putere decât arcul long bow. Se utilizează atât pentru tirul cu țintă, cât și pentru vânătoare. În cele mai multe cazuri, mânerul său este alcătuit din metal. Acest arc se adresează tuturor tipurilor de utilizatori, inclusiv începători, și este un aliat prețios în competiții.

Arcul recurbat (sau arc clasic) este cel mai popular model. Corpul său poate fi monobloc sau demontabil. Monoblocul este din lemn, în timp ce modelul demontabil este adesea compus din aluminiu. Arcul recurbat cu corp demontabil asigură reglaje mai precise decât cel cu corp monobloc. Arcul recurbat se adresează atât începătorilor, cât și profesioniștilor. Profesioniștii vor alege, în general, un model cu corp demontabil, care va asigura precizie mai mare la reglaje, în competiții.

TIR CU ARCUL

Cele două mari familii ale tirului cu arcul

Practica tirului cu arcul este împărțită în două mari familii:

Tragerea la țintă;
Tragerea instinctivă.

Tragerea la țintă necesită capacitate mare de concentrare și multă precizie. Pentru rezultate concludente rapide este nevoie de practică la nivel consecvent. Scopul este de a lansa un număr cât mai mare de săgeți în partea centrală a țintei. Pentru această disciplină, se aleg, în general, arcul cu scripete sau arcul recurbat. Tragerea instinctivă este rezervată arcașilor cu experiență. Constă în a atinge o țintă (uneori mobilă) cu ajutorul unui arc long bow, fără a utiliza niciun sistem de ochire. Este vorba despre o metodă antică de tir cu arcul, asemănătoare cu cea utilizată de vânători.

TIR CU ARCUL

Alege puterea arcului: arc puternic sau arc mai puțin puternic ?

Cu un arc puternic, săgețile sunt mai rapide și mai precise, mai ales pe distanțe mari. Este nevoie de o forță fizică bună pentru a îl putea manevra, deoarece utilizarea lui implică mai multe eforturi. Se adresează arcașilor cu experiență. Arcul mai puțin puternic este ideal pentru începători. Săgețile sale sunt mai puțin rapide și trebuie să te situezi mai aproape de țintă, decât cu un arc puternic. Este o unealtă bună cu ajutorul căreia poți învăța să reglezi lansarea și să dobândești o tehnică bună. Dacă nu ai suficientă forță sau ești începător în tirul cu arcul, nu alege un arc puternic cu ideea că te vei obișnui. Aceasta este o greșeală majoră, deoarece riști să nu nimerești ținta, să obosești foarte repede și, în final, să te descurajezi.

TIR CU ARCUL

Arc lung sau arc scurt

Arcul lung este mai flexibil și mai stabil decât arcul scurt. Dar reactivitatea sa este mai lentă, ceea ce poate deveni un inconvenient major pentru lansările pe distanțe lungi. Arcul scurt asigură lansări rapide, cu reușite mai mari, pe distanțe lungi. Este mai puțin flexibil și mai instabil, necesitând concentrare mai mare și mai multă practică decât cu un arc lung.
Cu un arc puternic, săgețile sunt mai rapide și mai precise, mai ales pe distanțe mari. Este nevoie de o forță fizică bună pentru a îl putea manevra, deoarece utilizarea lui implică mai multe eforturi. Se adresează arcașilor cu experiență.

Tragerea la țintă necesită capacitate mare de concentrare și multă precizie. Pentru rezultate concludente rapide este nevoie de practică consecventă.