CUM SĂ ALEGEȚI MOMEALA PENTRU PESCUIT LA CRAP?

Cum să alegeți momeala pentru pescuit la crap?

Crapul fiind un pește al apelor adânci; el iubește să își găsească hrana la fundul apei. Descoperiți ce momeală să utilizați pentru a fi asemănătoare cu ceea ce consumă el în mod normal.

Boilies

Boilies este o momeală ce a revoluționat pescuitul la crap. Este format dintr-un amestesc dintre mai multe tipuri de făină legate cu ajutorul ouălor. Se formează bile de aproximativ 20 mm, apoi se pun la fiert.

Majoritatea bilelor se dispersează. Forma rotundă le difrențiază de celelalte tipuri de momeală. Există în mai multe variante de gust, culoare și dimensiuni. Sunt alcătuite dintr-un mix al mai multor produse: făină de grâu, făină de pește etc. Este o momeală foarte utilizată în Europa, deoarece este foarte eficientă, mai ales în apele închise unde crapii se reorientează repede spre un alt tip de momeală. Momeală plutitoare (pop-up): momeală în formă rotundă, ce poate pluti, lucru folositor pentru crapii curioși. Un alt avantaj este că acest tip de momeală plutește chiar și pe fundul apei ce este noroios. Desigur, boilies plutitoare se utilizează întotdeauna uscate pentru montură.

Peletele

Peletele sunt granule din făină compresată, utilizați în principal pentru nădire. Sunt un tip de momeală pentru un pescuit rapid. Se dizolvă și se dispersează rapid în apă. Viteza de dizolvare obligă la schimbarea frecventă a acestora. Peletele sunt mai adaptați pescuitului de scurtă durată. Există în mai multe dimensiuni și culori.

Semințele

Semințele fac parte din tipurile de momeală foarte polivalente. Există în numeroase sortimente, adaptate pescuitului la crap. Iată căteva tipuri:

Semințele de lupin:

Lupinul este un tip de momeală polivalentă, de dimensiuni destul de mari dar care permite vizarea crapilor.

Alunele tigrate:

Momeală ce are ca principal avantaj faptul că e crocantă. Crapii sunt pești curioși și vor fi intrigați atunci când unul dintre ceilalți pești mănâncă ceva nou.

Porumbul:

Este o momeală de asemenea foarte polivalentă și eficientă pentru majoritatea peștilor albi, deci și crapii.

Atenție!   Nu înseamnă că dacă semințele sunt naturale, trebuie să neglijăm modul de preparare.   Calitatea modului de preparare va condiționa atractivitatea momelii dar și rezultatele.    Adăugați zahăr în procesul de preparare a momelii pentru a-i crește atractivitatea.

Momeala naturală:

Viermii reprezintă momeala naturală cea mai răspândită. Sunt bogați în proteine și foarte eficienți. Principalul dezavantaj este că acest tip de momeală nu vă permite acoperirea unei zone mai mari. O strategie bună este de combina 80 % de semințe cu 20 % de boilies. Puneți pe firul de păr un boilies cu una sau două semințe.

Cunoașteți acum principalele tipuri de momeală destinate pescuitului la crap. Nu vă rămâne decât să o alegeți pe cea pe care vi se potrivește cel mai bine, în funcție de obiectivele propuse.