CUM SĂ ALEGEM O MINGE DE HANDBAL?

Cum să alegem o minge de handbal?

DIMENSIUNEA MINGII DE HANDBAL COMPOZIȚIA MINGII DE HANDBAL ÎNTREȚINEREA ȘI UTILIZAREA

Mingea este indispensabilă pentru completarea echipamentului dvs de handbal. Din acest motiv, Decathlon vă oferă sfaturile necesare pentru a o găsi pe cea potrivită. În mod obişnuit, jucătorii profesionişti de handbal profită de mingile furnizate de clubul lor. dar dacă doriți să vă antrenaţi mai des sau vă place să jucaţi handbal cu prietenii în week-end, alegera mingii corecte este esențială pentru a vă completa echipamentul de handbal.

 Dimensiunea mingii de handbal

Dimensiunea balonului este primul criteriu de luat în considerare în timpul unei achiziții. Într-adevăr, în handbal, mingea trebuie aleasă în funcție de vârsta jucătorilor și de nivelul lor de antrenament. Există patru dimensiuni diferite:

DIMENSIUNEA 00 Această minge este destinată copiilor sub 8 ani.
DIMENSIUNEA 01 O minge de această dimensiune este ideală pentru echipele juniorilor de până la 12 ani și pentru juniori de până la 14 ani. Se caracterizează printr-o circumferință de 50 până la 52 cm și o greutate de 290 până la 330 de grame.
DIMENSIUNEA 02
Acest balon măsoară între 54 și 56 cm în circumferință și cântărește între 325 și 375 de grame. Este folosit de echipe feminine începând cu 14 ani și de echipe de bărbați cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.
DIMENSIUNEA 03
Aceasta este dimensiunea recomandată pentru echipele masculine adulte. Acest balon are o circumferință de 58 până la 60 cm și o greutate de 425 până la 475 de grame.

CUM SĂ ALEGEM O MINGE DE HANDBAL?

 Compoziția mingii de handbal

În plus față de mărime, componența mingii de handbal este importantă. Într-adevăr, în timpul unui meci de handbal, mingea este supusă unui test sever.
Prin urmare, trebuie să poată rezista impacturilor relativ violente, pentru a rezista în timp. O minge de handbal este formată din trei părți: panourile, straturile laminare și camera. Panourile sunt în număr de 32. Ele au în general o formă hexagonală, dar pot avea și o formă pentagonală, care are avantajul de a limita firele.
Panourile sunt de obicei cusute manual.
O minge de handbal trebuie să aibă o acoperire non-lucioasă și antiderapantă: învelișul poate fi confecționat din piele sau din material sintetic.
O minge de handbal este de asemenea compusă din două, trei sau patru straturi laminare. Straturile de poliester sunt prezente pe baloane de înaltă calitate.
Un înveliş  din cauciuc asigură o rezistență excelentă, în timp ce un înveliș PU (elastomer poliuretanic) se distinge printr-o durată mai lungă de viaţă și o senzație mai confortabilă. De asemenea, rămâne mai flexibilă, chiar și în cele mai reci camere. Un strat de TPU (elastomer poliuretanic termoplastic) și spumă este important pentru flexibilitatea pe care o garantează.
Camera în sine poate fi de latex sau butil. O cameră de latex are avantajul că este ieftină și naturală, dar poate avea tendința să se dezumfle, ceea ce schimbă traiectoria mingii. O cameră de butil asigură o rezistență foarte bună la presiune.

CUM SĂ ALEGEM O MINGE DE HANDBAL?

 Întreținerea și utilizarea

Mingea trebuie să asigure un confort maxim, atingerea mingii ar trebui să fie cât mai plăcută, dar să asigure și o bună aderență. Unele baloane au un grip deosebit de bun, în timp ce altele vă oferă o mai mare flexibilitate. În ceea ce privește întreținerea, trebuie să știți că o minge de handbal de piele necesită puțin mai multă atenție decât o minge sintetică.Este recomandat să se aplice în mod regulat clister, atat pentru o mai buna aderenta, cat si pentru o curatare de calitate dupa utilizare. Această precauție specială trebuie luată în considerare la alegerea balonului dvs. Dacă faceți acest sport ,,în aer liber", alegeți o minge ce poate fi folosită atât în interior cât și în exterior, dar nu uitati intotdeauna sa adaptati marimea potrivita atat varstei, cat si nivelului de practica.

CUM SĂ ALEGEM O MINGE DE HANDBAL?