Reutilizarea și repararea obiectelor - ce trebuie să știi
Reutilizarea obiectelor și repararea acestora este un principiu de bază al economiei circulare. Astfel, durata de viață a produselor este prelungită. Fie că le găsești un nou scop în locuința ta, fie că alegi să le vinzi pentru ca altcineva să se bucure de acestea, fiecare acțiune contribuie la un stil de viață sustenabil.
Repararea și îngrijirea adecvată a obiectelor
Există anumite categorii de produse care pot fi reparate sau care pot fi folosite cu un nou scop. De exemplu, mobila, electrocasnicele și chiar hainele și încălțămintea se numără printre acele produse esențiale unui trai decent care pot fi reparate și reutilizate. De cele mai multe ori, acestea devin deșeuri de la primul semn de uzură sau deteriorare. Însă, cu o îngrijire adecvată și cu ajutorul persoanelor specializate în recondiționarea acestora, piesele de mobilier și articolele din garderoba ta pot primi o nouă șansă și o nouă întrebuințare.
Sistemul buy back
Programele de tip Buy Back, așa cum este și sistemul Buy Back de la Decathlon, încurajează clienții să vină în magazine cu produsele nefolosite sau uzate, în schimbul cărora vor primi un voucher. Astfel se reduce cantitatea de deșeuri, în timp ce produsele returnate sunt verificate și recondiționate pentru a primi o nouă șansă. Sistemul Buy Back de la Decathlon a fost implementat pentru diverse categorii de articole și echipamente sportive, așa cum sunt bicicletele, trotinetele, echipamentele fitness, schiurile și plăcile de snowboard. Susținem astfel economia circulară și încurajăm reutilizarea acestor produse.
De asemenea, multe lanțuri de magazine au implementat programul Buy Back pentru electrocasnice. Astfel, poți primi o reducere pentru un produs nou dacă alegi să duci la schimb unul vechi. Electrocasnicele colectate sunt depozitate în siguranță și verificate pentru a găsi piese funcționale ce pot fi folosite la producerea altor obiecte.
Vânzarea către alte persoane
O altă metodă prin care poți încuraja și susține economia circulară și sustenabilitatea este vânzarea directă către alte persoane. Obiectele care nu își mai găsesc locul în casa ta pot fi utile altor familii, de la haine la mobilier și electrocasnice. Este o metodă des practicată mai ales în rândul părinților, care aleg să vândă echipamentul sportiv al copiilor atunci când acesta nu se mai potrivește nevoilor micuților.
Reutilizarea creativă
Ce înseamnă reutilizarea creativă? Această metodă presupune găsirea unui nou scop obiectelor pe care nu le mai folosești. Este o tehnică frecvent aplicată pentru mobilier, dar și pentru haine, prin diverse metode de tip DIY (do it yourself). Acestea presupun modificarea și adaptarea obiectelor casnice pentru alte scopuri de utilizare. De exemplu, o rochiță poate fi transformată în bluză, un scaun poate deveni un suport minimalist pentru ghiveciul de flori sau scara de lemn din curte poate deveni suport pentru plante curgătoare. Tot ce ai nevoie este creativitate și îndemânare și vei observa cum obiectele vechi vor redeveni utile.
Donațiile și schimburile
Te încurajăm să încerci și donațiile sau schimburile de produse! Decât să arunci un produs pe care nu îl mai folosești, poți alege să îl donezi, reușind astfel să protejezi mediul de deșeuri în timp ce faci o faptă bună. La fel de practice sunt și schimburile de produse. Poți alege să schimbi diverse articole care nu ți se potrivesc în favoarea unora care își găsesc locul în locuința sau garderoba ta.