Cum sa adopti principiile economiei circulare acasa: Sfaturi practice

Cum să adopți principiile economiei circulare acasă: Sfaturi practice pentru familii

Vrei să contribui la protejarea mediului și la reducerea deșeurilor produse zilnic în cantități mari? Află mai multe despre economia circulară și adoptă această practică acasă, alături de familia ta. 

Cantitățile mari de deșeuri produse constant au devenit o adevărată sursă de poluare pentru mediu. De aceea au fost adoptate diverse măsuri pentru a le gestiona mai ușor, dar și pentru a le preveni. Un model durabil pentru un stil de viață sustenabil și prietenos cu mediul este economia circulară, care pune accent pe reducerea deșeurilor și economisirea resurselor naturale prin creșterea duratei de viață a diferitelor produse de uz casnic. Ești curios ce presupune economia circulară, dar și cum o poți integra în stilul tău de viață? Citește articolul de mai jos și află răspunsurile de care ai nevoie.

Ce este economia circulară 

Economia circulară reprezintă un model de producție și consum care presupune prelungirea ciclului de viață al anumitor produse prin metode precum reutilizarea, închirierea, repararea, reciclarea sau folosirea la comun a acestora. Este o abordare al cărei scop este să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri produse atât la nivel casnic, cât și la nivel industrial.

Există o mulțime de produse a căror durată de viață poate fi prelungită fie prin reciclare, fie prin reparare și îmbunătățire. Astfel acestea sunt refolosite pentru a-ți ușura diverse activități zilnice. De exemplu, programul Buy Back de la Decathlon este unul de economie circulară și sustenabilitate care încurajează vânzarea produselor pe care nu le mai folosești și achiziționarea acestor articole sportive de către alți clienți.

Modelul de economie circulară este o îmbunătățire a modelului economic tradițional, linear, care se bazează pe principiul „folosire-producere-consum-aruncare”. Acest model tradițional utilizează foarte multe resurse pentru producerea articolelor esențiale. Mai mult, produsele obținute au o durată de viață limitată, din cauza materialelor și resurselor folosite, care au o calitate îndoielnică. Astfel, cumpărătorii sunt nevoiți să cumpere și să înlocuiască constant produsele foarte uzate, generând astfel o mare cantitate de deșeuri.

Cum sa adopti principiile economiei circulare acasa: Sfaturi practice

Care sunt principiile economiei circulare

Economia circulară se bazează pe o serie de principii al căror rezultat final este protejarea mediului și a resurselor naturale. De la reducerea deșeurilor la reutilizare și reciclare, pas cu pas, putem contribui la un mediu mai curat și la economisirea de resurse și materii prime. Iată care sunt principiile de bază ale economiei circulare:

  • Optimizarea și conservarea resurselor naturale: produsele create după principiul economiei circulare și al sustenabilității sunt mai longevive și pot fi reparate sau reciclate, reducând astfel consumul de resurse finite, așa cum sunt metalele, combustibilii și mineralele;
  • Reducerea cantității de deșeuri: în loc să arunci produsele uzate și să le înlocuiești cu alte modele noi, economia circulară încurajează repararea și recondiționarea celor vechi. Astfel durata de viață este prelungită și cantitatea de deșeuri produse este redusă semnificativ;
  • Protejarea mediului: prin reducerea deșeurilor și economisirea resurselor naturale se produc efecte pozitive la nivelul mediului înconjurător. Modelul economiei circulare și al sustenabilității pune accent pe utilizarea energiei regenerabile și a unor materiale durabile;
  • Programe pentru reutilizarea și reciclarea produselor: din ce în ce mai multe companii care produc articole esențiale pentru uz zilnic au dezvoltat programe buy back sau second hand care încurajează recondiționarea și reutilizarea produselor care nu îți mai sunt de folos. Un exemplu este programul dezvoltat de Decathlon pentru Buy Back biciclete, unde pasionații de ciclism pot găsi biciclete accesibile, recondiționate și pregătite să te poarte în noi aventuri pe două roți.

Cum sa adopti principiile economiei circulare acasa: Sfaturi practice
Cum sa adopti principiile economiei circulare acasa: Sfaturi practice

Reutilizarea și repararea obiectelor - ce trebuie să știi

Reutilizarea obiectelor și repararea acestora este un principiu de bază al economiei circulare. Astfel, durata de viață a produselor este prelungită. Fie că le găsești un nou scop în locuința ta, fie că alegi să le vinzi pentru ca altcineva să se bucure de acestea, fiecare acțiune contribuie la un stil de viață sustenabil.

Repararea și îngrijirea adecvată a obiectelor
Există anumite categorii de produse care pot fi reparate sau care pot fi folosite cu un nou scop. De exemplu, mobila, electrocasnicele și chiar hainele și încălțămintea se numără printre acele produse esențiale unui trai decent care pot fi reparate și reutilizate. De cele mai multe ori, acestea devin deșeuri de la primul semn de uzură sau deteriorare. Însă, cu o îngrijire adecvată și cu ajutorul persoanelor specializate în recondiționarea acestora, piesele de mobilier și articolele din garderoba ta pot primi o nouă șansă și o nouă întrebuințare.

Sistemul buy back
Programele de tip Buy Back, așa cum este și sistemul Buy Back de la Decathlon, încurajează clienții să vină în magazine cu produsele nefolosite sau uzate, în schimbul cărora vor primi un voucher. Astfel se reduce cantitatea de deșeuri, în timp ce produsele returnate sunt verificate și recondiționate pentru a primi o nouă șansă. Sistemul Buy Back de la Decathlon a fost implementat pentru diverse categorii de articole și echipamente sportive, așa cum sunt bicicletele, trotinetele, echipamentele fitness, schiurile și plăcile de snowboard. Susținem astfel economia circulară și încurajăm reutilizarea acestor produse. 
De asemenea, multe lanțuri de magazine au implementat programul Buy Back pentru electrocasnice. Astfel, poți primi o reducere pentru un produs nou dacă alegi să duci la schimb unul vechi. Electrocasnicele colectate sunt depozitate în siguranță și verificate pentru a găsi piese funcționale ce pot fi folosite la producerea altor obiecte.

Vânzarea către alte persoane
O altă metodă prin care poți încuraja și susține economia circulară și sustenabilitatea este vânzarea directă către alte persoane. Obiectele care nu își mai găsesc locul în casa ta pot fi utile altor familii, de la haine la mobilier și electrocasnice. Este o metodă des practicată mai ales în rândul părinților, care aleg să vândă echipamentul sportiv al copiilor atunci când acesta nu se mai potrivește nevoilor micuților.

Reutilizarea creativă
Ce înseamnă reutilizarea creativă? Această metodă presupune găsirea unui nou scop obiectelor pe care nu le mai folosești. Este o tehnică frecvent aplicată pentru mobilier, dar și pentru haine, prin diverse metode de tip DIY (do it yourself). Acestea presupun modificarea și adaptarea obiectelor casnice pentru alte scopuri de utilizare. De exemplu, o rochiță poate fi transformată în bluză, un scaun poate deveni un suport minimalist pentru ghiveciul de flori sau scara de lemn din curte poate deveni suport pentru plante curgătoare. Tot ce ai nevoie este creativitate și îndemânare și vei observa cum obiectele vechi vor redeveni utile.

Donațiile și schimburile
Te încurajăm să încerci și donațiile sau schimburile de produse! Decât să arunci un produs pe care nu îl mai folosești, poți alege să îl donezi, reușind astfel să protejezi mediul de deșeuri în timp ce faci o faptă bună. La fel de practice sunt și schimburile de produse. Poți alege să schimbi diverse articole care nu ți se potrivesc în favoarea unora care își găsesc locul în locuința sau garderoba ta.

Reducerea deșeurilor - sfaturi pentru întreaga familie

Grija față de mediu și educația privind economia circulară trebuie să își găsească locul în fiecare familie. O mulțime de deșeuri provin din rândul persoanelor fizice, de la alimente la îmbrăcăminte, încălțăminte și chiar piese de mobilier. Din fericire, poți evita această situație dacă implementezi câteva schimbări în cadrul familiei tale. 
Planificarea meselor
Începe cu planificarea meselor! O mulțime de familii cumpără cantități foarte mari de alimente perisabile, care, atunci când nu sunt consumate rapid se transformă în risipă alimentară. Cumpărarea unor cantități adecvate de alimente, precum și utilizarea resturilor pentru a obține alte preparate contribuie la reducerea risipei alimentare și, implicit, la economii financiare. Astfel cumperi exact cantitatea de alimente de care familia ta are nevoie pentru o perioadă de timp și pe care o poate consuma în cele mai bune condiții. 

Cumpărăturile responsabile
Cumpărăturile responsabile nu se referă doar la alimente, ci la toate produsele de care familia ta are nevoie. De aceea îți recomandăm să alegi articole de calitate, realizate din materiale durabile obținute din materiale reciclabile. De exemplu, un echipament sportiv calitativ va putea fi folosit mult timp, iar, atunci când vei considera că ai nevoie de un produs nou, poți apela la programul Buy Back de la Decathlon. De asemenea, poți alege produsele resigilate de la Decathlon, care sunt în stare foarte bună și au un preț mai accesibil.

Cum sa adopti principiile economiei circulare acasa: Sfaturi practice
Cum sa adopti principiile economiei circulare acasa: Sfaturi practice

Reciclarea - Cum să o faci eficient acasă

Reciclarea începe de acasă! Prin metode simple, dar eficiente, întreaga familie poate contribui la colectarea corectă și responsabilă a deșeurilor și la implementarea principiilor economiei circulare.

Cum să triezi deșeurile
Primul pas al reciclării deșeurilor este trierea corectă a acestora. De aceea, trebuie să te asiguri că resturile colectate sunt depozitate pe categorii până ajung la centrele de reciclare. De exemplu, cartonul, hârtia, plasticul și sticla trebuie selectate și colectate separat, pentru că procesul de reciclare diferă. De asemenea, resturile alimentare și gunoiul menajer trebuie depozitate separat. Dacă locuiești la casă și ai grădină, poți folosi anumite resturi alimentare și vegetale pentru obținerea compostului, un îngrășământ natural, benefic pentru plante.

Cum să faci compost
Compostul este un proces natural de reciclare și descompunere a resturilor organice, rezultate în urma preparării hranei sau a altor activități casnice. Acesta este folosit ca îngrășământ datorită substanțelor nutritive și contribuie la fertilizarea culturilor sau a amenajărilor peisagistice. Deșeurile organice colectate sunt transformate de-a lungul timpului, prin procese chimice, în humus similar cu pământul. Odată obținut compostul, acesta se amestecă cu pământul din grădină și acționează ca îngrășământ.

Educarea copiilor
Un alt pas esențial este educarea copiilor de la o vârstă fragedă despre importanța reciclării și reducerii deșeurilor. Le poți explica cât de ușor pot refolosi obiectele vechi sau cum le pot găsi un alt rol. Aceștia trebuie incluși în activitățile de colectare responsabilă a deșeurilor. Totodată trebuie să învețe cum pot evita risipa alimentară. Învață-i să aleagă doar alimentele pe care le pot consuma în următoarele zile, care sunt pe placul lor. De asemenea, este important să îi implici în sarcinile de bază, așa cum este colectarea deșeurilor. De exemplu, implică-i pe cei mici în selectarea deșeurilor și învață-i care zonă a colectării acestora corespunde fiecărei categorii.

Tu cum incluzi economia circulară în activitățile zilnice de familie? Aplică sfaturile de mai sus și contribuie și tu la reducerea deșeurilor și reciclarea produselor.