CUM ALEGI SACUL DE BOX: SFATURI ȘI ASPECTE DE CARE SĂ ȚII CONT

Cum alegi sacul de box: sfaturi și aspecte de care să ții cont

Tipul sacului de box Greutatea și dimensiunile sacului de box Materialele din care este confecționat sacul de box

Dacă sporturile de contact prezintă interes pentru tine și ești în căutarea unei activități fizice, care să te ajute să te relaxezi și care să poată fi practicată și în propria ta locuință, antrenamentul la sacul de box s-ar putea dovedi o alegere potrivită.

Capacitatea de a-ți dezvolta condiția fizică, de a deprinde anumite tehnici de autoapărare sau de a-ți îmbunătăți abilitatea de coordonare și mobilitatea sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să începi practicarea acestei activități.

Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate și pentru a beneficia de toate condițiile pentru practicarea acestei activități, este necesar să cunoști modul în care se alege un sac de box. În cele ce urmează îți prezentăm aspectele de care trebuie să te ghidezi pentru a face alegerea potrivită. 

CUM ALEGI SACUL DE BOX: SFATURI ȘI ASPECTE DE CARE SĂ ȚII CONT

Tipul sacului de box 

Înainte de a porni în căutarea unui sac de box, este necesar să decizi ce model este potrivit pentru tine. Din punctul de vedere al modului în care se instalează, sacii de box pot fi suspendați (se agață de un cui atașat de tavan) sau de podea (prevăzuți cu un rezervor de apă la bază sau cu contragreutăți, care să nu permită deplasarea acestora atunci când sunt loviți).

Pentru alegerea sacului potrivit, este necesar să ții cont de limitările locuinței tale, precum lipsa unui spațiu în care să agăți sacul de box, dar și de stilul de antrenament pe care îți dorești să-l adopți. Dacă antrenamentul este concentrat pe dezvoltarea musculaturii brațelor, este indicat să alegi un sac de box suspendat, în timp ce, pentru un antrenament care urmărește dezvoltarea mușchilor din întreg organismul, este mai recomandată alegerea unui sac de box de podea. 

CUM ALEGI SACUL DE BOX: SFATURI ȘI ASPECTE DE CARE SĂ ȚII CONT

Greutatea și dimensiunile sacului de box

Atunci când alegi sacul de box, este important să ții cont și de mărimea și greutatea sa, întrucât aceste aspecte îți vor influența în mod direct antrenamentul și progresul pe care îl vei obține. De exemplu, dacă îți dorești să-ți îmbunătățești forța loviturilor, un sac de box cu o greutate de aproximativ 50 de kilograme ar putea fi potrivit pentru tine, întrucât va rămâne staționar, chiar și atunci când este lovit cu toată forța. Totuși, pentru a preveni accidentările, este necesar să porți o pereche potrivită de mănuși de box și să te asiguri că podeaua spațiului în care exersezi are suficientă aderență. 

CUM ALEGI SACUL DE BOX: SFATURI ȘI ASPECTE DE CARE SĂ ȚII CONT

În schimb, dacă îți dorești să practici un antrenament bazat pe creșterea mobilității și a vitezei de reacție, un sac ușor, cu o greutate de circa 30 de kilograme, este ceea ce ai nevoie. Fiind mai ușor, acesta își va modifica poziția în mod constant, pe măsură ce este lovit, ceea ce te va determina să te deplasezi mereu în puncte diferite, pentru a-l lovi dintr-un alt unghi. Pe lângă îmbunătățirea rezistenței, un astfel de antrenament îți va dezvolta excelent și rezistența fizică.

Nu este de neglijat nici dimensiunea sacului de box, care trebuie aleasă tot în funcție de tipul antrenamentului pe care urmează să îl desfășori. Dacă îți dorești un sac de box cu ajutorul căruia să practici doar loviturile de brațe, atunci un model cu o dimensiune de maximum 1,20 metri este suficient. În schimb, dacă îți dorești să practici un antrenament mixt, în care vei alterna loviturile de brațe cu high kick-urile și low kick-urile, atunci un sac cu o dimensiune de 1,60-1,80 metri este necesar. Atenție, însă: atunci când exersezi loviturile de picior, ești mult mai predispus la a-ți pierde echilibrul sau a aluneca, ceea ce poate genera accidentări. De aceea, este important să te echipezi corespunzător, cu încălțăminte adecvată, chiar și atunci când te antrenezi la sacul de box în propria locuință. 

CUM ALEGI SACUL DE BOX: SFATURI ȘI ASPECTE DE CARE SĂ ȚII CONT

Materialele din care este confecționat sacul de box

Înainte de alegerea sacului de box, este important să identifici materialele din care acesta este confecționat, din rațiuni ce țin atât de durabilitatea produsului, cât și de tipul de antrenament pe care îți dorești să-l desfășori.

Husa externă a sacului de box este primul criteriu după care trebuie să faci selecția. Pe piață sunt disponibili saci de box cu trei tipuri de huse: din piele, din vinil sau din material textil, fiecare cu propriile sale particularități.

În primul rând, o husă din piele are avantajul de a fi cea mai rezistentă la uzură și de a asigura cea mai mare durabilitate. În ciuda acestor calități, prețul unui sac de box cu o husă externă din piele îl transformă în cea mai scumpă alegere.

Husele din vinil vin ca o variantă înlocuitoare, mai accesibilă ca preț, a celor confecționate din piele. Cu toate că acestea nu sunt destinate utilizării intensive, un astfel de sac de box poate rezista fără probleme pentru o perioadă îndelungată, atât timp cât este folosit cu moderație.

Husele din material textil sunt rezistente și permit utilizarea sacului de box la diferite intensității, fiind potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați. În ceea ce privește prețul, sacii cu acest tip de huse sunt mai scumpi decât sacii cu huse din vinil și mai ieftini decât cei cu huse din piele.  

Pe lângă husa exterioară, și umplutura sacului de box este un criteriu care ar trebui să-ți ghideze alegerea. În prezent, sacii de box disponibili prezintă trei tipuri de umpluturi: cu spumă, cu apă sau cu nisip. Alegerea sacului de box din punctul de vedere al umpluturii ar trebui făcută în funcție de nivelul tău de experiență, după cum urmează:

Pentru începători – se recomandă alegerea unui sac cu o umplutură de spumă, întrucât aceasta este suficient de rezistentă pentru a suporta loviturile puternice, însă previne accidentările în cazul unei loviri necorespunzătoare. Acest tip de sac poate fi folosit chiar și fără mănuși, însă nu pentru antrenamente foarte intense;

Pentru avansați – persoanele cu experiență pot opta pentru un sac umplut cu apă sau cu nisip, întrucât acesta are o greutate mult mai mare și va permite alternarea stilurilor de antrenament. Deoarece suprafața de contact este mult mai dură decât cea de spumă, lovirea necorespunzătoare a acestui sac poate genera accidentări.

Antrenamentul la sacul de box este o activitate care va contribui enorm atât la îmbunătățirea condiției tale fizice, cât și a celei mentale. Alege sacul de box potrivit și începe să exersezi!