CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?

Cum alegi racheta de tenis pentru adulți?

Te invităm să afli cum se alege o rachetă de tenis și ce beneficii poate oferi un produs, în funcție de stilul de joc și dimensiunile tenismenului.


Începător sau jucător experimentat? Ai nevoie de forță în lovitură, de precizie sau de ambele? Cauți o rachetă cu o suprafață de lovire mai mare? Urmează ghidul nostru pentru a alege cea mai potrivită rachetă de tenis pentru stilul tău de joc.

Alegerea rachetei de tenis este o etapă importantă în parcursul tău ca jucător, iar nivelul de experiență pe care îl ai trebuie să conteze atunci când comanzi online un astfel de produs, pe baza criteriilor analizate mai jos:

1.Alegerea rachetei de tenis în funcție de nivelul de practică

Iată sfaturile noastre pentru a alege racheta potrivită, în funcție de nivelul de joc. 

1.1. Practică ocazională
Mai întâi de toate, vei avea nevoie de control. Pentru a-ți ușura jocul, alege o rachetă din aluminiu sau compozit, cu un cadru mare și un balans spre mâner.


1.2. Practică medie
Vei căuta confortul. Pentru a-ți îmbunătăți jocul, ai nevoie de o rachetă dintr-un material precum grafitul, echilibrată spre cap, cu un cadru de 645 cm².

Dacă ești în căutarea controlului, comandă online o rachetă cu o greutate cuprinsă între 260 și 280 g. Dacă îți dorești să lansezi lovituri mult mai puternice, ai nevoie de o rachetă cu o greutate cuprinsă între 280 și 295 g.


1.3. Practică intensivă
În aceste condiții de antrenament, îți dorești putere și precizie. Veți avea nevoie de o rachetă de grafit. Echilibrată spre mâner, racheta trebuie să aibă cadrul de dimensiuni cuprinse între 630 și 645 cm². Greutatea rachetei trebuie să fie mai mare de 295g.

CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?
CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?

2. Alegerea rachetei în funcție de dimensiunea mânerului

Dimensiunea mânerului rachetei este un punct important pe care trebuie să îl iei în considerare, când alegi un astfel de produs.

-Dimensiunea 0: Potrivită pentru copii.
-Dimensiunea 1: Potrivită pentru adolescenți începători sau pentru femei cu mâini mici.
-Dimensiunea 2: Dimensiune standard pentru femei sau pentru bărbați cu mâini mici.
-Dimensiunea 3: Cea mai des utilizată dimensiune. Dimensiune standard pentru bărbați de talie medie sau pentru femei cu mâini mari.
-Dimensiunile 4 și 5: Potrivite pentru bărbații cu mâini mari (și înălțime peste 1,80 m).

CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?

3. Alegerea rachetei de tenis în funcție de dimensiunea cadrului

Dimensiunea cadrului rachetei este, de asemenea, un punct important în alegerea acestui produs. Iată care sunt cele trei intervale de dimensiuni și ce determină acestea în timpul jocului.

3.1. Racheta cu un cadru mic
Suprafața cadrelor mici este de aproximativ 600 cm². Aceste rachete sunt destinate jucătorilor de nivel intensiv. Aceste rachete necesită, însă, mai mult control, de aceea, jocul poate fi mai dificil din cauza cadrului de dimensiuni mici.

3.2. Racheta cu un cadru mediu
Suprafața cadrelor medii variază între 630 cm² și 645 cm². Rachetele din această categorie sunt potrivite pentru toate tipurile de jucători, atât pentru cei debutanți, cât și pentru cei care dețin un nivel de experiență ridicat.

3.3. Racheta cu un cadru mare
Suprafața cadrelor mari variază între 660 și 740 cm². Aceste rachete sunt ideale pentru începători, dar și pentru jucătorii care preferă să obţină mai mult efect în urma loviturilor. Rachetele cu astfel de cadre ajută la creșterea puterii în lovitură.

CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?

4.Alegerea rachetei de tenis în funcție de greutate

Principalele grupe de greutate ale rachetelor de tenis:

-Super Light: 252,3 g
-Light: 255 - 269,3 g
-Medium: 272,1 - 294,84 g
-Heavy: 297,6 - 309 g
-Very Heavy - peste 311,85 g

Dacă îți dorești stabilitate și control în timpul loviturilor, îți recomandăm să comanzi online o rachetă de tenis cu o greutate mai mare. Mizezi pe loviturile puternice și manevrabilitate, indiferent de mâna cu care lovești? În acest caz, alege o rachetă de tenis mult mai ușoară.

La o rachetă de tenis cu o greutate mai mare, forma acesteia se modifică foarte puțin în timpul unei lovituri, de aceea, este mult mai stabilă și transmite mai puține vibrații în brațul sportivului.

La o rachetă de tenis cu o greutate redusă, swingul necesar pentru realizarea loviturilor este mult mai scurt și este executat cu o viteză mult mai mare, comparativ cu swingul necesar loviturilor la tenis cu o rachetă mai grea.

Pentru tenismenii începători, cele mai potrivite rachete de tenis aparțin categoriilor Super Light, Light și Medium (cu o greutate mai mică de 280 g), ce permit învățarea corectă a mișcării de swing.

Pentru tenismenii avansați, recomandăm rachete de tenis mai grele (cu o greutate de peste 300 g), din categoriile Heavy sau Very Heavy, ce permit lovituri mult mai puternice.

CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?

5. Alegerea rachetei de tenis în funcție de racordaj

Racordajul rachetei de tenis este un alt element ce trebuie luat în calcul, atunci când alegi un astfel de produs, atât din punctul de vedere al tensiunii cu care este atașat, cât și al densității firelor, pe suprafața de lovire.

Densitatea corzilor, aplicate pe suprafața capului rachetei de tenis, poartă denumirea de string pattern. Putem vorbi despre rachete de tenis cu densități variabile (nr. corzi verticale x nr. corzi orizontale), dedicate fie jucătorilor începători, fie celor cu experiență.

Principalele categorii de String Patterns (Densități diferite ale corzilor rachetei):

-Closed String Pattern: 18 corzi verticale x 20 corzi orizontale
-Medium String Pattern: 16 corzi verticale x 19 corzi orizontale
-Open String Pattern: 16 corzi verticale x 18 corzi orizontale

Dacă pattern-ul 16/18 asigură efectul de spin (racordajul se deformează sub impactul loviturii), pattern-ul 18/20 este căutat de cei care își doresc să lovească mingea cu viteză foarte mare (racordajul rămâne mult mai ferm sub impactul loviturii).

CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?

6.Alegerea rachetei de tenis în funcție de material

Alege o rachetă de tenis, ținând cont și de materialul din care aceasta este realizată. Ești începător și îți dorești un model simplu, cu o greutate redusă, ce îți poate permite să te familiarizezi cu loviturile de bază din tenis? În acest caz, îți recomandăm o rachetă de tenis din aluminiu.

Dacă te bucuri deja de un nivel de experiență considerabil și lucrezi acum pe teren la precizia loviturilor, sau la sporirea vitezei cu care servești, aluminiul nu reprezintă un material cu care vei putea atinge aceste obiective. În acest caz, îți recomandăm o rachetă de tenis din grafit.

7. Avantajele pe care ți le oferă o rachetă de tenis calitativă

În istoria tenisului din ultimii 50 de ani, au existat schimbări majore, privind design-ul rachetelor de tenis. Dacă în anii ‘70, rachetele cu rame din lemn erau omniprezente pe teren, trecerea la modelele din grafit din anii ‘80 a determinat un punct de cotitură important pentru utilizatorii acestor produse.

În prezent, în procesele de realizare sunt utilizate diferite materiale, precum titanul sau grafenul, ce le permit jucătorilor să lovească mult mai puternic, sau să aplice efectul de spin cu mai multă simplitate, atunci când doresc.

Rachetele de astăzi sunt mai mult mai eficiente decât cele lansate pe piață în urmă cu jumătate de secol, iar alegerea unui produs, în funcție de fizicul sportivului și stilul de joc al acestuia, contribuie la atingerea performanțelor de pe terenul de joc.

Dimensiunea capului rachetei sau grosimea ramei sunt caracteristici ce pot genera avantaje competitive importante în timpul jocului, prin faptul că determină un control mai bun al produsului, lovituri mult mai puternice, precum și un nivel redus de vibrații resimțit în brațul de priză.

De asemenea, un racordaj foarte bun este mai durabil în timp, pe baza rigidității corzilor verticale și orizontale. Așa cum am văzut puțin mai devreme, alegerea unei anumite densități poate îmbunătăți atât manevrabilitatea rachetei, cât și efectul de spin aplicat.

CUM SĂ ALEGEȚI O RACHETĂ DE TENIS PENTRU ADULȚI?

Așadar, alege o rachetă de tenis în funcție de criteriile listate în rândurile de mai sus, pentru a-ți putea optimiza stilul de joc. Performanța unui jucător de tenis, fie acesta amator sau profesionist, se află într-o strânsă legătură cu racheta pe care acesta o utilizează, în funcție de dimensiunile sale sau de stilul de joc propriu.

În cazul în care o rachetă de tenis este aleasă în mod neinspirat, nu doar că îi va pune probleme jucătorului, în timpul fiecărui punct, însă există și riscul producerii unor accidentări nedorite, precum întinderile de mușchi sau erodarea articulațiilor.