CUM ALEGI OCHELARII DE ÎNOT

Cum alegi ochelarii de înot? sfaturi de care să ții cont

Invata de la specialistii nostri cum sa alegi ochelarii de inot potriviti pentru tine, in functie de dimensiune, frecventa de utilizare si tipul de inot practicat.

Conform tuturor specialiștilor, ochelarii de înot joacă un rol esențial în viața oricărui practicant. Alături de restul echipamentului, aceștia trebuie să fie purtați, indiferent dacă urmează să intri într-un bazin, într-o piscină sau în apă adâncă. Astfel, vei avea parte de o mulțime de beneficii.

Iar vestea și mai bună este că marii producători au deja pregătite nenumărate modele pentru tine, fie că practici acest sport la nivel ocazional, fie de performanță. Tocmai de aceea, este esențial să înveți cum să îți alegi perechea potrivită.

CUM ALEGI OCHELARII DE ÎNOT

1. De ce este important să folosești ochelari de înot?

Înainte să alegi, informează-te! Nu te baza doar pe sfaturile specialiștilor și convinge-te singur de funcționalitățile pe care le are produsul respectiv. Așadar, înainte să faci o alegere pentru ochelari de inot, află toate avantajele.

- Vei putea sta cu ochii deschisi sub apă, fără să existe nici cel mai mic disconfort. Astfel, înotul va deveni mult mai plăcut. De exemplu, într-un loc aglomerat, te vei putea feri cu ușurință de oamenii din jur sau vei putea vedea frumusețile subacvatice;
- Te vei proteja de eventualele bacterii existente în apă, iar riscurile de a dezvolta o infecție vor fi diminuate;
- Vei căpăta mai multă viteză și vei avea șanse mai mari să ieși pe primul loc în competiții. 

2. Criterii pentru alegerea ochelarilor de înot

Oricât de simplu ar putea părea la început să identifici perechea de ochelari care ți se potrivește,trebuie să ții cont de următoarele criterii esențiale:  

CUM ALEGI OCHELARII DE ÎNOT

2.1. Mărimea lentilei

Etanșeitatea unor ochelari de inot înseamnă o bună adaptare a acestora la conformația feței. Înainte de achiziționare, îți recomandăm să urmezi așa-numitul test-ventuză, fără a fixa elasticul. Dacă ochelarii se susțin singuri pe față, atunci vor fi etanși în timpul ședințelor de înot.

Mărimea S: este concepută pentru a se adapta la mărimea feței copiilor, sau la dimensiunile mici unor adulți
Mărimea L: este concepută pentru a se adapta la mărimea feței adulților
Mărimea unică (universală): este concepută pentru a se adapta la toate mărimile feței

2.2. Culoarea lentilelor 

Tipurile de lentile pentru ochelarii de înot diferă și pot fi adaptate în funcție de nevoia pe care o are fiecare practicant:

Lentile transparente pentru ochelarii de apă: acestea sunt recomandate pentru spațiile din interior cu luminozitate scăzută;
Lentilele nuanțate pentru ochelarii de apă: acestea sunt recomandate pentru momentele în care te afli în aer liber și trebuie să înfrunți razele soarelui. În funcție de nivelul de lumină, există 3 tipuri, protecția lor crescând treptat: lentile albastre, lentile galbene, lentile gri.
Dacă înoți într-o piscină cu luminozitate puternică, alege ochelari de inot profesionali cu lentile denumite “oglinzi”, fumurii sau fotocromatice. Dacă înoți într-o piscină cu luminozitate scăzută, alege ochelari de înot cu lentile transparente sau puțin colorate. 

2.3. Confortul oferit

Fie că ești în căutarea unei perechi de ochelari de inot pentru copii, sau a unui model dedicat adulților, produsul ales trebuie să ofere un confort sporit în timpul practicării acestui sport. Pentru ca acest lucru să fie posibil:

Ochelarii de înot trebuie să îți protejeze ochii
– adică să nu existe spații prin care apa ar putea să pătrundă în spatele lentilei;
Ochelarii de înot trebuie să ofere stabilitate – adică să beneficieze de o susținere optimă pe suprafața capului, prin elementele ce permit acest lucru: curelele elastice (reglabile sau nu) și ventuzele.

2.4. Filtre speciale 

Pentru a achiziționa o pereche de ochelari pentru înot calitativă, asigură-te că include și următoarele funcții pe lista cu specificații tehnice ale produsului:

Funcție anti-aburire:
Aburirea lentilelor depinde de o serie de factori, precum diferența de temperatură dintre corp și apă, nivelul de umiditate, uzura prin frecare etc. După o anumită perioadă de timp, este normal ca performanța anti-aburire să se diminueze. Poți utiliza un marker anti-aburire, pentru a îmbunătăți durata de viață a ochelarilor. 

Protecție UV: Observarea directă a soarelui este periculoasă și poate conduce la probleme oculare ireversibile. Alege o pereche de ochelari pentru înot ce asigură protecție împotriva razelor UVA și UVB nocive în cazul unei umidități normale, indiferent de culoarea lentilelor. 

2.5. Nivelul pregătirii

Iată cele 3 niveluri la care se poate practica acest sport:

Nivel Incepator. Ochelarii pentru începători asigură confort, datorită sistemului simplu de reglare (ochelari de înot cu elastice sau ochelari de inot cu nas (punte nazală)). Dacă dorești să ai un câmp vizual mai larg, poți opta pentru o masca de inot. Cu o stabilitate medie, aceasta oferă o vizibilitate panoramică, ceea ce înseamnă că poți să vezi tot ce se întâmplă în jurul tău!

Nivel Mediu. Ochelarii pentru nivel mediu sunt concepuți cu punte nazală mai flexibilă și câmp vizual mai redus. Simplu de reglat, acești ochelari îți vor oferi mai multă flexibilitate în timpul înotului. Există și măști de înot cu aceste caracteristici, dacă le preferi în detrimentul ochelarilor.

Nivel Avansat. Ochelarii dedicați înotului avansat sunt concepuți pentru a avea aderență perfectă pe față, un câmp vizual precis și stabilitate mare în practică. Hidrodinamici, aceștia sunt perfecți pentru a-ți atinge obiectivele de performanță. Dispun de punte nazala detașabilă.

2.6. Tipul de înot practicat

Înainte de a alege un produs, este important să decizi cu ce scop îi vei folosi:

Ochelari de înot pentru hobby – aceștia nu au caracteristici individuale, singurul scop al lor fiind de a-ți proteja ochii de apă. Deseori, se găsesc și sub formă de mască, având o bucată de material care protejează și nasul în timpul scufundărilor. 

Ochelari de înot pentru antrenament – spre deosebire de cei pentru hobby, aceștia sunt prevăzuți în jurul ochilor cu un material care sporește gradul de confort.

Ochelari de înot profesionali – sunt folosiți DOAR pentru competițiile de înot, pentru că forma și dimensiunea redusă nu oferă deloc confort practicantului, ba chiar, pe termen lung, îi poate afecta zona din jurul ochiului

CUM ALEGI OCHELARII DE ÎNOT? SFATURI DE CARE SĂ ȚII CONT

3. Cum te asiguri că ai ales ochelari de înot de calitate

Fie că alegi o pereche de ochelari de înot pentru copii, sau un model pentru adulți, produsul respectiv trebuie să asigure confort în utilizare și să se adapteze tipului de înot practicat. Știi că ai ales o pereche de ochelari foarte buni, atunci când:

Mărimea ochelarilor se potrivește pe tipul și forma feței, doar la o simplă fixare a lentilelor, fără a utiliza elasticul cu care sunt prevăzuți. Dacă formează efectul de ventuză și nu cad, înseamnă ca aceea este mărimea care ți se potrivește.

Materialele ochelarilor de înot sunt confecționate din materiale calitative.  Întotdeauna, lentilele sunt confecționate din policarbonat, însă ai grijă să fie unul cât mai de calitate, asemănător cu cel folosit pentru ochelarii cu dioptrii, iar curelele trebuie să fie realizate din silicon sau cauciuc. 

Lentilele ochelarilor pentru înot sunt adaptate în funcție de nevoia practicantului: spațiul în care înoată, temperatura din mediul respectiv, gradul de luminozitate / umiditate, nivelul de pregătire pe care îl deține.