CUM ALEGI CELE MAI BUNE GECI DE IARNĂ – CRITERII DE CARE SĂ ȚII CONT

Cum alegi cele mai bune geci de iarnă – criterii de care să ții cont

Temperaturi de -20 de grade Celsius, vânt puternic și umezeală cât cuprinde: acestea sunt câteva dintre elementele cheie ale unei experiențe în vârf de munte sau ale unei drumeții prin pădure, pe timp de iarnă.

Scenariul nu pare prea încurajator, când te gândești la disconfortul termic și nu numai. Și chiar dacă nu e vorba de zonele muntoase, atunci când zile întregi soarele nu mai are puterea de a ridica prea mult mercurul din termometre, sezonul rece, instalat în totalitate, este o provocare oriunde te-ai afla.  

Prin urmare, pregătirea garderobei cu haine groase devine o necesitate. Din această perspectivă, este esențial să știi cum alegi cele mai bune geci de iarnă, iar în cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid cu cele mai importante criterii de care ar trebui să ții cont în acest sens. 

CUM ALEGI CELE MAI BUNE GECI DE IARNĂ – CRITERII DE CARE SĂ ȚII CONT

Cum alegi cele mai bune geci de iarnă – criterii generale

Cum principala provocare a sezonului rece este menținerea confortului termic, astfel încât să te poți mișca liber și fără să suferi de frig, primul aspect important este respectarea celor 3 straturi sau principiul „foilor de ceapă” și anume:

stratul 1 – o bluză tehnică ce are rolul de a permite transferul umidității spre exterior, astfel încât pielea să rămână uscată, chiar dacă depui efort când te deplasezi sau practici un sport, pe timp de iarnă;

stratul 2 – un pulover sau polar, tot din material respirant, care să permită evacuarea transpirației către exterior;

stratul 3 – o geacă special concepută pentru vreme neprielnică, adică ploaie, zăpadă, vânt, viscol, ger.

În al doilea rând, există câteva criterii de bază pentru alegerea unei geci potrivite: materialul din care este realizată, finețea și etanșeitatea țesăturilor, umplutura care asigură izolarea termică, lungimea, mărimea, stilul vestimentar pe care îl preferi și, nu în ultimul rând, funcționalitatea gecii, mai ales atunci când practici un anumit sport, cum este vânătoarea sau trekkingul.

Cum alegi cele mai bune geci de iarnă în funcție de material

Când vine vorba despre alegerea celor mai bune geci de iarnă, materialul din care sunt realizate este foarte important. Dacă locuiești într-o regiune cu temperaturi extrem de scăzute, cum este cea de munte, este indicat să optezi pentru o geacă groasă, dar și durabilă, pentru că, aici, sezonul rece începe mult mai devreme și se termină mai târziu decât în zonele de câmpie. Pe de altă parte, în zonele de deal sau șes ori altele în care iarna este mai blândă și temperaturile scad foarte rar sub -10°C și în mod special pe timpul nopții, nu este obligatorie o îmbrăcăminte prea groasă.

Geci impermeabile, pentru zone geroase
În zonele cu un climat dur, în care gerul este la ordinea zilei și vei avea parte atât de ninsoare, chiar viscol, cât și de ploaie ce poate dura zile la rând, sunt recomandate gecile din materiale impermeabile, care au un volum interior mare, ce-ți permite purtarea pe dedesubt a unui pulover sau a unui polar ușor. Concret, iată cum te poate ajuta o astfel de geacă, special concepută pentru a-ți asigura confortul termic în condiții de frig, vânt, zăpadă și temperaturi care ating chiar și -20°C:

- materialul exterior impermeabil – nu permite apei și vântului să pătrundă;
- materialul exterior cu strat protector – asigură rezistența materialului la presiunea apei; optează pentru geci realizate din materiale cu impermeabilitate mare, de 2000-3000 mm, de exemplu, care te vor proteja, chiar dacă mergi prin ploaie două ore continuu;
- capacitatea hidrofobă – capacitatea materialului de a lăsa apa să alunece pe suprafața sa, fără a o absorbi;
- cusăturile etanșe – finețea și etanșeitatea cusăturilor sunt aspecte esențiale, pentru că apa poate pătrunde prin acestea, dacă nu sunt bine realizate; așadar, alege gecile care au benzi - adezive impermeabile pe interior, atât în zona cusăturilor, cât și în cea a fermoarelor;
- glugă cu blăniță sintetică – este bine să alegi un model care îți protejează extremitățile, iar o glugă cu blăniță sintetică îți poate fi de mare ajutor; acest lucru este valabil și pentru buzunarele încăpătoare și călduroase, pentru mâini;
- rezistența în timp – alege geci de iarnă din materiale rezistente în timp, care nu se vor uza în urma frecării, a abraziunii, a spălărilor repetate, iar culorile nu își vor pierde frumusețea.


Geci pentru zone cu temperaturi medii
Pentru zonele cu temperaturi medii de iarnă, poți opta pentru gecile mai puțin voluminoase, pentru că nu ai neapărată nevoie să te îmbraci pe dedesubt cu mai multe straturi de haine groase, ci poate fi suficient un tricou sau o cămașă. Materialul impermeabil este la fel de important precum în cazul zonelor geroase. Poți alege modele de geci cu capacitate hidrofobă care poate fi reactivată. Concret, poți usca geaca la program sintetic, pentru 10-15 minute sau să folosești un spray special reimpermeabilizant.

CUM ALEGI CELE MAI BUNE GECI DE IARNĂ – CRITERII DE CARE SĂ ȚII CONT

Cum alegi cele mai călduroase geci, după gradul de izolare

Unul dintre aspectele de bază care asigură confortul termic este gradul de izolare, adică umplutura gecii. Din acest punct de vedere, poți alege:

- geci cu izolare din vatelină reciclată – materialul sintetic, pe bază de poliester, menține o cantitate mai mică sau mai mare de aer și te protejează, astfel, de frig;

- geci cu izolare din puf și pene de rață – puful este mai ușor decât vatelina și oferă o mai bună compresibilitate; volumul și rezistența pufului asigură izolarea termică, datorită aerului reținut de pene și puf; reține că produsele pe care le găsești în portofoliul Decathlon au umplutură certificată RDS, adică furnizorii folosesc resurse responsabile, în speță doar fulgi de la rațele crescute pentru carne;

- geci cu tehnologie I-Reflect – este vorba despre un strat subțire din aluminiu I-reflect, care permite reflectarea a 65% din undele infraroșii emise de corp; astfel, este redusă semnificativ pierderea de căldură, iar performanțele de izolare termică sunt îmbunătățite.

Dincolo de toate acestea, reține că nu este nevoie să iei o geacă de dimensiuni mai mari decât îți trebuie. Alege mărimea potrivită pentru tine, deoarece producătorii s-au gândit că pe dedesubt o să mai pui un pulover sau un polar. Apoi, pentru o mai bună izolare termică, optează pentru modelele de geci cu fermoar sau capse, nu cu nasturi.

CUM ALEGI CELE MAI BUNE GECI DE IARNĂ – CRITERII DE CARE SĂ ȚII CONT

Cum alegi cele mai frumoase geci de iarnă, după stilul preferat

Stilul vestimentar preferat, silueta ta, înălțimea sunt și ele criterii importante atunci când alegi o geacă de iarnă. Dacă obișnuiești să te îmbraci elegant, cele mai frumoase geci de iarnă pentru bărbați și femei sunt cele simple, de obicei, în culori închise, fără multe buzunare sau accesorii. Este vorba despre gecile office-casual, pe care le poți purta fie la serviciu, fie într-o seară în oraș cu prietenii, în funcție de context. Poți alege modele care se potrivesc foarte bine cu o pereche de blugi și o cămașă sau tricou. Reține că acest stil pune accentul pe estetică și cele mai frumoase geci de iarnă sunt cele care se potrivesc personalității tale.

Cum nu putem vorbi despre stil fără să luăm în calcul faptul că hainele pe care le porți trebuie să-ți pună în valoare atuurile, este important să ții cont de lungimea gecii sau a jachetei de iarnă și de sistemul de prindere. De pildă, dacă ești o persoană înaltă, gecile recomandate sunt cele lungi, în vreme ce, în caz contrar, sunt indicate cele scurte, pe talie, care dau senzația de alungire a picioarelor. Sistemul de prindere îți poate pune în evidență silueta, iar culoarea aleasă poate exprima starea ta de spirit.

CUM ALEGI CELE MAI BUNE GECI DE IARNĂ – CRITERII DE CARE SĂ ȚII CONT

Cum alegi cele mai utile geci de iarnă, după funcționalitate

Activitățile pe care le desfășori sunt și ele importante în alegerea gecilor de iarnă potrivite, pentru ca acestea să-ți fie utile nu doar în ceea ce privește confortul termic. De pildă, dacă preferi stilul sport, este recomandat să optezi pentru geci groase, echipate cu multe buzunare și cu glugă. Gecile sport sunt printre cele mai călduroase și sunt destinate atât ținutei de zi cu zi, cât și practicării unor sporturi cum ar fi trekking, schi, drumeții pe munte.

O astfel de haină trebuie să te protejeze de umezeală (material impermeabil), să-ți țină cald (umplutură), să fie echipată corespunzător (fermoar, glugă, buzunare interioare și exterioare). Nu uita să-ți alegi geaca în funcție de sportul pe care îl practici. De exemplu, dacă adori să faci drumeții pe munte, alege gecile confortabile, culorile vii și o croială care să-ți permită libertatea de mișcare.

Atunci când optezi pentru cele mai bune geci de iarnă, asigură-te că ele îți oferă protecția de care ai nevoie, atât față de umezeală, cât și față de aerul rece. Nu uita nici să iei în calcul caracteristicile mediului în care le vei purta și scopul pentru care le alegi. Apoi, reține că gecile de acest tip se demodează greu, iar calitatea lor te va scuti de noi achiziții pentru următorii ani.

CUM ALEGI CELE MAI BUNE GECI DE IARNĂ – CRITERII DE CARE SĂ ȚII CONT