CUM ALEGI ADIDAȘII DE ALERGARE ASTFEL ÎNCÂT SĂ OBȚII PERFORMANȚĂ

Cum alegi adidașii de alergare astfel încât să obții performanță

Test pronație – află pronația piciorului tău Încălțăminte pentru pronație exagerată Adidașii de asfalt vs adidașii trail

Indiferent că alergi ocazional sau că te antrenezi pentru un maraton, încălțămintea potrivită îți poate îmbunătăți performanțele. De ce elemente trebuie să ții cont atunci când alegi adidașii de alergare? Pronația, mărimea piciorului, suprafața de alergare, durata și intensitatea antrenamentului sunt criteriile de care merită să ții cont, pentru a face alegerea potrivită nevoilor tale. Iată mai multe detalii în rândurile următoare. 

Test pronație – află pronația piciorului tău

În timpul alergării, fiecare persoană calcă într-un mod diferit. Poziția în care laba piciorului atinge suprafața de contact, în timpul alergării, este dată de pronație (mișcarea de rotire a piciorului spre interior și exterior, care are loc în timpul alergării și care ajută corpul să absoarbă ușor șocul impactului cu solul). Poți determina tipul de pronație pe care îl ai în funcție de forma tălpii piciorului. Calcă, având piciorul ud, pe o suprafață de gresie, sticlă sau parchet, și urmărește  amprenta lăsată de talpa ta. Aceasta poate fi:

Formă sau pronație normală (neutră) – poți vedea zona de mijloc, care unește călcâiul și  partea superioară, ușor scobită în partea interioară; amprenta arată ca un fel de clepsidră, cu partea superioară mai mare.
Formă sau pronație insuficientă (sub-pronație) – zona de mijloc este foarte subțire sau nu este deloc, astfel că partea din față a tălpii și călcâiul sunt foarte puțin legate.
Formă sau pronație exagerată (supra-pronație) – zona de mijloc este foarte accentuată, aproape egală cu partea superioară.

CUM ALEGI ADIDAȘII DE ALERGARE ASTFEL ÎNCÂT SĂ OBȚII PERFORMANȚĂ

Încălțăminte pentru pronație exagerată

În funcție de tipul de pronație pe care îl ai, poți alege încălțămintea potrivită. Urmărește conturul tălpii adidasului. Dacă acesta este ușor drept, încălțămintea este recomandată atunci când ai o supra-pronație. O formă „curbată” este folosită pentru cei care au o sub-pronație, iar forma „semi curbată” reprezintă calea de mijloc, înălțimea fiind adecvată pentru cei care au o pronație normală. Probează mai multe modele, pentru a vedea diferența de confort dintre ele. De asemenea, la Decathlon găsești încălțăminte de alergat gândită astfel încât să ofere mai multă stabilitate piciorului, pentru a evita pronația excesivă.

CUM ALEGI ADIDAȘII DE ALERGARE ASTFEL ÎNCÂT SĂ OBȚII PERFORMANȚĂ

Adidașii de asfalt vs adidașii trail 

Ține cont de suprafața de alergare. În funcție de mediul în care vrei să alergi, poți opta pentru adidașii de asfalt sau adidașii de trail. Iată câteva asemănări și deosebiri:

Adidașii pentru trail sunt prevăzuți cu crampoane de dimensiuni diferite, pentru o aderență ridicată, fiind ideali pentru terenuri de off-road, cu pământ, stânci sau obstacole, în timp ce adidașii pentru asfalt au talpă cu amortizare din material de înaltă calitate, care oferă stabilitate și confort picioarelor tale;
Adidașii pentru asfalt sunt ușori și flexibili și au talpa concepută pentru suprafețe tari și plate;
Adidașii de asfalt pot fi folosiți fără probleme și pe banda de alergare, în schimb, adidașii de trail nu sunt confortabili pe bandă și nici nu sunt recomandați;
Pentru adidașii trail, este important să aibă părțile superioare respirabile și rezistente la apă. 

Alege mărimea potrivită pentru adidașii de alergare

Pantofii de alergare nu trebuie să fie ficși, mai ales dacă mergi pe zone înclinate. Mărimea ideală ar trebui să fie ușor mai mare decât cea purtată de obicei. Dacă, în general, porți mărimea 39, pentru alergat, poți alege un 39.5. Probează încălțămintea seara, când picioarele sunt mai umflate. Poartă o șosetă de alergare, ca să observi mai bine dacă adidașii vor fi potriviți.

Ține cont de intensitatea și durata antrenamentelor

Este important să știi cât timp vei purta adidașii de alergare. Vrei să alegi încălțăminte pentru antrenamente de 30-45 de minute, 1-2 pe săptămână sau mai mult? Dacă alergi de mai multe ori pe săptămână, fie pentru antrenamentul personal, fie pentru a pregăti o cursă, atunci recomandat este să alegi încălțămintea cu amortizare, pentru a dispune de un maximum de confort.

De asemenea, intensitatea antrenamentului este la fel de importantă. Cu cât viteza va fi mai mare, cu atât vei avea nevoie să te miști mai ușor și să ai mai multă stabilitate, plus amortizare, pentru a-ți proteja cât mai mult încheieturile. Astfel, există mai multe opțiuni:

Dacă ți-ai propus să ieși la alergat de 3 ori pe săptămână, adoptând o viteză de 12 km/h, alege o încălțăminte cu elemente de amortizare, pentru a reduce undele de șoc. Stabilitatea încălțămintei este foarte importantă pentru a susține piciorul pe tot parcursul antrenamentului.
Pentru antrenamente sau competiții cu o viteză de peste 12 km/h, ai grijă ca încălțămintea să nu fie doar cu amortizare, ci și foarte ușoară.

Oricare ar fi obiectivul tău, antrenament pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit sau pentru a te pregăti de competiții, încălțămintea de alergare adaptată nevoilor tale te va ajuta să obții mai mult confort, să îți protejezi încheieturile și să obții o performanță mai bună.