SFATURI ATUNCI CÂND COPIII PLEACĂ ÎN TABĂRĂ

Copiii pleacă în tabără! sfaturi pentru ei și pentru tine

Tu ești pregătit pentru plecarea celui mic în tabără?

În fiecare an, mii de copii participă la tabere sau la activități sportive. O experiență educativă, dar și amuzantă în același timp. Pentru mulți părinți, plecarea copiilor în tabără reprezintă un moment delicat. Mai ales dacă este prima dată când pleacă singuri. În acest articol, ambasadorul nostru Steven Gielis ne va transmite recomandările sale, pentru transformarea acestui moment într-unul plăcut. Atât pentru părinți, cât și pentru copii.

PREGĂTIT SĂ MEARGĂ ÎN TABĂRĂ?

Pune-ți întrebarea:
,,copilul meu este pregătit să meargă în tabără? ''

Înainte de a lua hotărârea ca cel mic să plece în tabără, trebuie să vezi dacă este pregătit. Fiecare copil este diferit și se dezvoltă în ritmul său. Ține cont de următoarele aspecte, observate anterior:

copilul a mai petrecut seri cu prietenii, ca la o petrecere în pijama? Cum a fost? În orice caz, nu forța lucrurile. Sunt mari șanse să se opună.

Acționează cu prudență, mai ales dacă îi este teamă să plece singur și nu îi da ultimatumuri. Poate există soluții intermediare? O plecare de weekend...

Cum îl poți ajuta să fie pregătit?

Echipamentul de care are nevoie trebuie să îi ofere siguranță și confort, trebuie să știi în fiecare moment că are tot ce trebuie la dispoziție să se distreze, dar și să facă față cu brio situațiilor și activităților din tabără (drumeție, mers la plajă, stat la soare, picnic în natură etc).

TABĂRA TREBUIE SĂ FIE O EXPERIENȚĂ POZITIVĂ PENTRU COPIL

Nu uita: tabăra trebuie să fie o experiență pozitivă pentru copil.

O tabără cu specific sportiv sau de cercetași trebuie să îi ofere copilului o experiență plăcută, pentru a rămâne cu amintiri frumoase, nu cu un sentiment de teamă ce i-ar putea pune piedici pe viitor. Atenție, nu trebuie să îi transmiți copilului temerile tale!

Este posibil ca experiența să nu îl neliniștească la început și să înceapă să îi fie teamă, dacă îi transmiți "starea ta de tensiune". Încearcă să te relaxezi, pentru a nu-i transmite și lui sentimentul de nesiguranță.

Uneori, te poate ajuta să discuți cu alți părinți. Împărtășirea unor astfel de stări te poate ajuta să te liniștești. Doar asigură-te că cel mic nu este prin preajmă. Fără să vrei, îi poți genera o stare de anxietate.

Ai încredere în organizatori

Multor părinți le este greu să îi lase pe cei mici să plece. Și este de înțeles: vrei să fii mereu alături de el. În timpul unei tabere sau a unei experiențe pe care copilul o petrece în afara mediului de acasă, este important să îl lași și pe cont propriu. Uneori, accesul cu telefoane mobile nu este permis în tabere, apelurile fiind permise într-un interval prestabilit al zilei. Alteori, pot trimite mesaje prin cărți poștale.

Ai încredere în organizatoriNu îți face griji că ceva nu va funcționa, probabil nu este prima oară când organizează o tabără. Supraveghetorii vor face tot posibilul ca cel mic să trăiască o experiență de neuitat.

Ca părinte, poți crede că cel mic nu se va simți bine în tabără. Nu ai de ce să te gândești la asta, taberele propun o multitudine de activități amuzante. În plus, în tabără se leagă prietenii, ceea ce are un impact pozitiv asupra încrederii în sine a copilului.

Uneori, activitățile din tabără (jocuri, luatul mesei împreună cu ceilalți) le permit celor mai timizi să socializeze cu alți copii. Experiențele trăite în tabără îl vor ajuta și în viața de zi cu zi.

Nu îi spune că te poate suna pentru orice

Pregătește-l pe cel mic, spunându-i ce presupune o tabără. Vorbește-i despre program, despre faptul că vor fi prezenți mai mulți copii. Pregătiți bagajul împreună și discutați despre faptul că trebuie să își adapteze îmbrăcămintea în funcție de vreme (dacă crezi că asta îl va liniști). Poți pregăti câte un set de haine pentru fiecare zi și să strecori câte o mică surpriză . Celor mici le place să știe dinainte ce se întâmplă și să își creeze propriile scenarii. Atunci când știu, chiar și aproximativ, ceea ce se va întâmpla, se vor relaxa.

Învață-l pe cel mic"" să gestioneze dorul de casă. Explică-i că nu are de ce să se jeneze dacă îi va fi dor de casă. Foarte important: nu îi spune că te poate suna să îl iei acasă. Asta nu va face decât să îl încurajeze să se gândească la revenirea acasă, decât la timpul petrecut în tabără. Spune-i că este normal să fie și trist, uneori, dar că, dacă se împrietenește cu ceilalți, se va simți bine.

Ai grijă de tine

Este foarte important să te odihnești, atunci când cel mic este plecat în tabără. Este timpul să te relaxezi, nu să te gândești la ce e mai rău. Profită de liniște și bucură-te de ieșiri în oraș, cu prietenii, familia. Ca părinte, nu ai prea des ocazia să te bucuri de un astfel de moment.

Pentru mulți părinți, trimiterea copilului/ copiilor în tabără este un pas important al procesului de detașare și maturizare. Faptul că ai grijă de tine nu înseamnă cu nu te poți gândi la ce face cel mic în tabără. Din contră, este important să te gândești la el. Dar ai încredere în organizatori! În doar o săptămână, copilul își va dezvolta abilități noi și va fi mai independent. Astfel, absența lui de acasă va fi mai ușor de acceptat.

Steven Gielis

Cine este steven gielis ?

Steven Gielis este tatăl a două fetițe. Ortopedagog, este fondatorul ZITDAZO, o asociație ce consiliază părinții în procesul de educare a copiilor.