Cofeina este o substanță naturală de origine vegetală. Aceasta este utilizată pentru proprietățile sale stimulante asupra sistemului nervos. Cofeina se regăsește sub diferite forme cum ar fi diferitele băuturi, cafea sau ceai, băuturile energizante, de asemenea, o poți găsi și în unele alimente şi tratamente farmaceutice.

 

UNDE SE GĂSEȘTE COFEINA ?

Cofeina se găsește în boabele de cafea, în frunzele de ceai, în ciocolată, în cacao și în nucile de cola. Există 63 de specii vegetale ale căror frunze, seminţe sau fructe conțin cofeină.

 

CONȚINUT DE COFEINĂ :

Boabele de cafea : 0,6 – 2% Arabica şi 3 – 4,5% Robusta
Frunzele de ceai : 2,2% ceaiul verde şi 4% ceaiul negru
Boabele de cacao : 0,05 – 0,30%
Guarana : 2 – 5,8%
Mate : 0,3 – 2,4%
Nucile de cola : 1,5 – 3%.

 

Persoanele care nu consumă cofeină în general, atunci când consumă, pot resimţi efecte nedorite.

Cofeina stimulează sistemul nervos central şi poate provoca nervozitate, dureri de cap, insomnii, iritabilitate, palpitaţii, tremur, creşterea frecvenţei cardiace şi a tensiunii arteriale.

În ceea ce priveşte termoreglarea, cofeina acţionează ca un diuretic puternic, consumul său poate duce la pierderi inutile de lichide înainte de efortul fizic şi perturbă reglarea temperaturii şi a performanţelor atletice.

Ingerarea în cantităţi mici poate avea efecte favorabile, însă, consumul în exces poate avea consecinţe dramatice.

Comitetul Olimpic Internaţional autorizează consumul de cofeină printre sportivi atâta timp cât concentraţia în probele de urină nu depăşete 12 mg/ml.  Doar 0,5% până la 3% din cofeina ingerată ajunge  în urină, restul fiind folosit în mare măsură de către ficat.

Sportivii trebuie să ştie că 400-700 mg de cafeină (4-7 ceşti de cafea) consumate în 30 minute, cresc semnificativ concentraţia de cofeină în urină, riscându-se astfel descalificarea din competiţie.

Potrivit Agenţiei Mondiale Antidoping, cofeina nu este considerată o substanţă interzisă. Cu tote acestea, ea apare în Programul de monitorizare din 2014.
Cofeina este o substanță naturală de origine vegetală. Aceasta este utilizată pentru proprietățile sale stimulante asupra sistemului nervos. Cofeina se regăsește sub diferite forme cum ar fi diferitele băuturi, cafea sau ceai, băuturile energizante, de asemenea, o poți găsi și în unele specialități farmaceutice și alimentare.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020