Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica

Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica

Vezi care sunt cele mai populare sporturi de iarnă și unde pot fi acestea practicate în țară, cu echipament complet și adecvat de la Decathlon.ro!

Temperaturile specifice iernilor din România sunt ideale pentru practicarea unor sporturi precum schiatul, snowboarding-ul sau săniușul, pentru o perioadă ce se poate desfășura pe parcursul a mai multor luni.

Mișcarea în aer liber este vitală pentru organism și recomandată tuturor categoriilor de vârstă, atât timp cât este realizată cu ajutorul echipamentului adecvat unui astfel de context.

Descoperă cele mai populare sporturi de iarnă, beneficiile pe care le oferă, locurile în care acestea pot fi practicate în siguranță, precum și recomandările noastre de produs, adaptate  nevoii tale de a fi activ, chiar și în sezonul alb.

1. Beneficiile sporturilor de iarnă pentru sănătate

Cei care aleg să facă sport și în lunile de iarnă, au parte de beneficii variate atât la nivel mental, cât și la nivel fizic. Activitățile fizice pe care le vom analiza puțin mai târziu implică un efort fizic considerabil, într-un cadru natural perfect pentru practicarea acestora.

Iată de ce este bine să faci sport iarna:

Expunerea la lumină naturală îmbunătățește starea de spirit. Iarna, există un risc mai mare de a te confrunta cu simptomele specifice depresiei sezoniere, din cauza carenței de vitamina D. Aceasta este produsă de organism prin expunerea la soare și contribuie la asimilarea calciului, proces esențial pentru sănătatea sistemului osos.

Menținerea unei greutăți optime. Efortul fizic susținut în acest interval de timp îți permite să arzi mult mai ușor caloriile pe care le-ai putea asimila, pe baza meniului specific Sărbătorilor. Astfel, la finalul concediului de iarnă, kilogramele în plus nu vor mai reprezenta o problemă pentru tine.

Asigurarea unui tonus muscular excelent. Sporturile de iarnă te solicită mai mult, comparativ cu activitățile fizice pe care le desfășori în perioada caldă. În primul rând, echipamentul utilizat are un număr considerabil de kilograme, iar pe alocuri, solul instabil implică un efort crescut al corpului. Astfel, grupele de mușchi sunt antrenate în fiecare zi.  

Stimularea sistemului cardiovascular
. Nu doar sistemul muscular are de câștigat în urma efortului depus, ci și sistemul de vene și artere al organismului. Sporturile de iarnă sunt activități fizice anaerobe, ce facilitează transportul optim de oxigen în sânge, favorizând astfel creșterea nivelului de rezistență, coordonarea și stabilitatea.   

Petrecerea unor momente frumoase alături de cei dragi. Sporturile de iarnă au și o componentă socială importantă, deoarece îți permit să fii alături de membrii familiei tale, sau de prieteni apropiați, într-un cadru ideal pentru momentele din vacanța de iarnă.  

Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica

2. Schiatul: pârtii recomandate

Schiatul este un tip de activitate sezonieră ce îmbină relaxarea în inima naturii cu plăcerea de a face efort, alături de alți împătimiți ai sporturilor de iarnă.

Acest sport cu tradiție în România poate fi practicat în diferite zone ale țării, acolo unde condițiile meteo și facilitățile disponibile pe pârtie permit formarea și menținerea unui strat de zăpadă considerabil.   

Dacă îți dorești să slăbești, schiază ori de câte ori ai ocazia în sezonul rece. Studiile arată că aproximativ 60 de minute de schiat pot contribui la arderea unui număr de 300 - 1.000 de calorii, în funcție de intensitatea efortului depus pe pârtie.   

2.1. Pârtii de schi recomandate în România
Pârtiile ideale pentru schiat pot fi clasificate în funcție de nivelul de dificultate. Cunoscând acest criteriu, te poți orienta către mult mai simplu către zona în care îți vei petrece vacanța de iarnă, astfel încât condițiile de pe pârtie să fie compatibile cu nivelul tău de experiență: 

2.1.1. Pârtie de schi pentru începători: Pârtia Roata 5
Pârtia Roata 5 este localizată în stațiunea Cavnic din județul Maramureș. Are o lungime de 2.250 m și o diferență de nivel de 330 m. Transportul turiștilor în vârful pârtiei se realizează cu ajutorul instalației de teleschi. Află că pârtia Roata 5 nu beneficiază de instalație pentru iluminat nocturn, sau de tunuri pentru zăpadă artificială. 

2.1.2. Pârtie de schi pentru avansați: Pârtia 1
Aflată în perimetrul complexului Ski Resort Transalpina, județul Vâlcea, această pârtie dedicată schiorilor avansați măsoară o lungime de 2.257 m. Pârtia 1 este prevăzută cu tunuri pentru zăpadă artificială, astfel încât practicarea schiatului să nu depindă de căderile de precipitații, ci doar de temperaturile optime pentru menținerea unui strat favorabil.

2.1.3. Pârtie de schi pentru experți: Pârtia Șoimului
Localizată în stațiunea Gura Humorului din județul Suceava, această pârtie este una dintre cele mai dificile din întreaga țară, chiar dacă măsoară o lungime de doar 1.462 m. Diferența de nivel este de 283 metri. Trebuie precizat faptul că există aici 5 tunuri de zăpadă artificială, aproximativ 350 de locuri de parcare la baza pârtiei și instalație nocturnă.

Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica

3. Săniușul: pârtii recomandate

Săniușul este o activitate fizică pe care o poți practica alături de cel mic, în cazul în care nu aveți experiență cu schiurile sau cu placa de snowboard. Acest sport permite menținerea unei posturi corecte și antrenează foarte mult mușchii localizați la nivelul spatelui.

Poate fi considerat un sport de echipă, atunci când sania pe care o utilizați include două sau chiar trei locuri. Așadar, săniușul oferă momente frumoase cu cei din familie, dar și beneficii pentru organism.

Dacă plănuiești să mergi la săniuș alături de copii în această iarnă, este important să știi că această activitate este permisă doar pe anumite pârtii din România. Iată recomandările noastre, în acest sens:

3.1. Pârtiile de sanie de pe Valea Prahovei
Stațiunile Azuga, Bușteni, Sinaia și Predeal abundă de pârtii în care săniușul poate fi practicat în condiții de siguranță deplină, pentru că cei mici să se bucure în tihnă de vacanța de iarnă.  

3.2. Pârtiile de sanie de la Transalpina Ski Resort
Perimetrul Voineasa-Vidra-Transalpina măsoară aproximativ 80 km de pârtie, ce includ și zone pentru săniuș sau babyski. Transalpina Ski Resort este un domeniu inaugurat în anul 2012 și include cele mai moderne facilități pentru practicarea sporturilor de iarnă din țară. 

3.3. Pârtiile de sanie din stațiunea Straja
Stațiunea Straja reprezintă o destinație de vacanță ideală pentru familiile ce au copii mici. Săniușul este un sport practicat aici în zone special amenajate, iar dacă cei mici se plictisesc de sanie, îi poți înscrie la școala de schi pentru copii. Pârtia de babyski asigură facilități de top, ce includ și o bandă de urcare de 60 m.   

Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica

4. Snowboarding-ul: pârtii recomandate

Snowboarding-ul este poate cel mai popular sport de iarnă al momentului, datorită simplității cu care poți comanda online echipamentul complet pentru practicarea sa, dar și a numărului variat de pârtii din România.

Mergi cu placa la munte în această iarnă? Iată o serie de pârtii pe care vei dori să te dai: 

4.1. Pârtii de snowboard populare
Pârtiile de mai jos sunt localizate în stațiuni celebre pentru practicarea sporturilor de iarnă în România. Aici sunt disponibile numeroase opțiuni pentru cazare, facilități moderne de transport în vârful pârtiilor, precum și tehnologii pentru iluminat nocturn sau acoperire cu zăpadă artificială. Cele mai populare pârtii de snowboard din țară sunt:

-pârtiile din Poiana Brașov
-pârtiile din Sinaia
-pârtiile din Azuga
-pârtiile din Predeal
-pârtiile de la Transalpina Ski Resort
-pârtiile din Păltiniș
-pârtiile din Rânca
-pârtiile din Straja. 

4.2. Pârtii de snowboard mai puțin aglomerate
Dacă ești un practicant începător al acestui sport de iarnă și îți dorești o zonă mai ferită de aglomerație, iată mai multe pârtii ce îți pot oferi ceea ce cauți în vacanța ta:

-pârtiile de pe domeniul schiabil Parâng
-pârtiile din Borșa
-pârtiile din Munții Semenic
-pârtia Cozla din Piatra Neamț.

Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica
Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica

5. Echipament recomandat pentru sporturile de iarnă

Pentru a te bucura de cele mai frumoase momente ale acestei vacanțe de iarnă, îți recomandăm sa practici sportul tău preferat echipat corespunzător, cu soluții din paginile magazinului nostru online. 

5.1. Îmbrăcămintea pentru sporturi de iarnă

Indiferent de activitatea fizică pe care o vei practica pe pârtiile din România, îmbrăcămintea corectă îți asigură:

-confort termic optim, chiar și în cele mai reci zile din an
-libertatea de a face mișcări specifice schiatului sau snowboarding-ului
-rezistență sporită la deteriorare, precum și în fața acțiunii factorilor meteo
-atenuarea șocurilor produse de căzăturile inevitabile de pe pârtie.

Cele mai populare sporturi de iarnă și unde le poți practica

5.2. Încălțămintea pentru vremea rece
Atunci când ești la munte, picioarele sunt foarte expuse în fața temperaturilor extreme. De altfel, la nivelul extremităților membrelor inferioare, organismul poate pierde până la 40% din căldură. Așadar, îți recomandăm sa alegi ghete și bocanci ce asigură:

-nivel optim de căldură la nivelul picioarelor
-tehnologii ce garantează impermeabilitatea
-aderență foarte bună pe suprafețe de teren instabile
-soluții pentru o fixare excelentă la nivelul gleznei.

Încălțămintea potrivită nu te va proteja doar de frig, ci și de accidentări care, în cel mai bun caz, te vor ține departe de pârtie mai mult timp decât ți-ai dori. Pe blogul MedLife poți găsi informații utile despre posibilele consecințe ale unei astfel de accidentări, fie că rezultă, de exemplu, într-o entorsă, o luxație sau o fractură. Tot acolo vei afla cât de important este să te programezi cât mai repede la un medic specialist în astfel de cazuri și să nu amâni tratamentul. 

Descoperă întreaga ofertă de produse pentru vreme rece din oferta Decathlon.ro, de la îmbrăcăminte și încălțăminte pentru iarnă, la soluții pentru schi, snowboarding și săniuș.  

Alege pârtia ideală pentru nivelul tău de experiență și echipamentul complet pentru practicarea sportului tău preferat, astfel încât momentele din această vacanță de iarnă să fie unele cu adevărat memorabile.