Cele mai frumoase lacuri din România: 10 destinații ideale pentru drumeții

Cele mai frumoase lacuri din românia: 10 destinații ideale pentru drumeții

Iubesti natura si peisajele fermecatoare? Citeste articolul nostru despre cele mai frumoase lacuri din Romania si alege-ti urmatoarea aventura!

România le oferă turiștilor șansa de a explora spații naturale învăluite într-un farmec aparte, atunci când planifică drumeții pentru zilele de vacanță sau weekend.

Pe această listă cu destinații din inima sălbăticiei își găsesc loc și lacurile țării, localizate atât în zonele de munte, cât și în areale cu un relief de câmpie, sau cu un relief fluvio-maritim.

Despre cele mai frumoase lacuri din România aflăm mai multe în cele ce urmează.

Cele mai frumoase lacuri din România: 10 destinații ideale pentru drumeții

1.Lacuri vulcanice din românia

Lacul vulcanic desemnează o acumulare de apă în craterul unui vulcan stins, sau pe o acumulare de lavă solidificată, ce închide un defileu muntos. Un astfel de lac mai poate fi menționat în literatura de specialitate și sub denumirea de “lac de crater”.

1.1. Lacul Sfânta Ana
Localizat în masivul Ciomatu din Munții Ciucului, județul Harghita (în apropiere de stațiunea balneară Tușnad-Băi), lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est.

Accesul către lacul vulcanic Sfânta Ana se realizează străbătând o porțiune de drum de aproximativ 17 km, ce pleacă din localitatea Bixad, de la km 40 al DN 12 Sfântu Gheorghe - Miercurea Ciuc. Turiștii care merg către lac dinspre stațiunea Tușnad-Băi trebuie să parcurgă o distanță rutieră de aproximativ 45 km.

Este situat la o altitudine de 950 m față de nivelul mării și măsoară o adâncime de aproximativ 7 m. Fiind izolat de orice sursă de apă ce ar putea contribui la volumul său, lacul Sfânta Ana este alimentat doar pe baza căderilor de precipitații și a unor izvoare de adâncime.

Drumețiile în jurul lacului sunt ideale pentru o zi frumoasă din an, acesta fiind înconjurat de fagi și conifere. Are o lungime maximă de 620 m și o lățime maximă de 460 m, așadar, parcurgerea la pas a acestui lac vulcanic este simplu de realizat chiar și alături de cei mici.

Lacul Sfânta Ana este un monument al naturii, făcând parte dintr-o rezervație protejată de lege, întinsă pe o suprafață de aproximativ 76 ha. Dacă planifici o drumeție extinsă în acest spațiu, include pe listă și alte obiective uimitoare, precum: Tinovul Mohoș (1.050 m), situat la N-E de lacul Sfânta Ana, denumit de localnici și “Lacul cu coacăze”.

2.Lacuri glaciare din românia

Lacurile glaciare sunt acele lacuri formate în căldările ghețarilor din cuaternar, prin acumularea în timp a apei provenite în urma topirii zăpezilor și a căderilor de precipitații.

Lacurile glaciare își mențin volumul printr-un tip specific de acumulare, denumită în literatura de specialitate “acumulare nivopluvială”. Mai exact, apa provenită din topirea zăpezilor și căderile de ploi se infiltrează în grohotișurile din jurul circurilor glaciare, fiind transferată ulterior în lacurile glaciare.

Iată care sunt cele mai frumoase lacuri glaciare din România, pe care le poți explora alături de toți cei cu care planifici să mergi în următoarea ta vacanță:

2.1. Lacul Bâlea
Lacul glaciar Bâlea este unul dintre cele mai vizitate lacuri din România, acest lucru datorându-se și faptului că este situat pe Transfăgărășan.
Localizat în masivul Făgăraș, la o altitudine de 2.034 m, acest lac s-a format în cavitatea unui prag glaciar, pe cursul pârâului Bâlea. Are o adâncime maximă de 11 m, valoare ce îl include în topul celor mai adânci lacuri din Făgăraș.

Comparativ cu alte întinderi de apă menționate în articolul nostru de astăzi, lacul Balea este un lac de dimensiuni reduse, măsurând o suprafață de 4.65 ha. Deasupra sa se ridică vârful Vânătoarea lui Buteanu (2.507 m), la care poți ajunge pe potecile bătătorite de munte, atât timp cât ai un echipament de drumeție adecvat.

Din noiembrie și până în iunie, acest lac glaciar din România este ascuns sub o peliculă de gheață, înregistrând chiar și în lunile de vară temperaturi destul de scăzute: 3°C - 5°C.


2.2. Lacul Bucura
Lacul glaciar Bucura din Munții Retezat este cel mai întins lac glaciar din România, măsurând o suprafață de peste 10 ha. Pasionații de drumeții montane consideră că acesta este cel mai spectaculos dintre lacurile montane ale României, oferind în lunile de vară un peisaj unic.
Accesul către lacul glaciar Bucura se poate face din șoseaua Hațeg - Caransebeș, de la km. 61 (sat Cârnești), urmând apoi traseul Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Apei, pe o porțiune de drum rutier asfaltat ce măsoară aproximativ 35 km.
În continuare, drumeția spre lacul glaciar Bucura din Retezat continuă pentru alți 14 km pe un drum forestier, ce se termina la Rășcanu. Pașii te poartă apoi prin dreptul cascadei Fetele Voilesei, mergând în paralel cu valea Lăpușnicului Mare, până la Gura Bucurii, lăsând în urmă lacul Lia.
Adâncimea lacului Bucura este de 15.5 m, lungimea sa maximă este de 550 m, iar lățimea medie măsoară 160 m. Cei care fac Retezatul își pot extinde apoi drumeția și către alte puncte turistice din zona acestui lac glaciar, precum: lacul Zănoaga Mare (1.997 m), vârful Custura (2.457 m) sau vârful Păpușa Mică (2.370 m).
2.3. Lacul Vulturilor
Lacul Vulturilor este singurul lac glaciar din Carpații de Curbură, situat la altitudinea de 1.405 m, în golul alpin al masivului Siriu. Este un lac glaciar de dimensiuni reduse (0.9 ha), cu o adâncime maximă de 2.5 m și cu o temperatură ce poate ajunge chiar și la 18.5°C, în lunile de vară.
Nivelul lacului Vulturilor este unul variabil, depinzând de precipitațiile căzute în această zonă a Carpaților, precum și de nivelul de evaporare al apei. La fel ca în cazul lacului vulcanic Sfânta Ana, acest lac nu dispune de surse de alimentare (ex. izvoare de suprafață).
Este bine de știut faptul că, indiferent de anotimp, accesul către lacul Vulturilor din Munții Siriului este unul dificil. Asadar, echipamentul adecvat pentru drumeții montane este recomandat. În apropierea lacului vei descoperi o cabană, ce este deschisă doar pe timpul verii. Însă exista aici suficiente suprafețe de teren drepte, pe care să îți poți instala cortul.

Cele mai frumoase lacuri din România: 10 destinații ideale pentru drumeții

3.Lacuri de acumulare din românia 

Lacurile de acumulare sunt lacuri artificiale, create prin ridicarea de baraje pe cursul apelor curgătoare (râuri sau fluvii) și situate în amonte de hidrocentrale. Rolul principal al acestor întinderi de apă este de a oferi acces la o rezervă de apă, necesară producerii energiei.

Alte utilități pe care le generează lacurile de acumulare: alimentarea cu apă a localităților din zonă, regularizarea debitului apei în aval sau utilizarea în scop turistic a luciului de apă.

Iată care sunt cele mai spectaculoase lacuri de acumulare din România:

3.1. Lacul Vidraru
Lacul Vidraru, cunoscut și sub denumirea de la lacul Argeș (datorită formării sale pe râul omonim), este al treilea cel mai mare lac de acumulare din zona montană a României, după lacul de acumulare Bicaz și lacul de acumulare Motru. Suprafața sa este de 893 ha.

Lacul Vidraru se află situat la o altitudine de 830 m, măsurând o adâncime maximă de 160 m. De la barajul acestuia, pe Transfăgărășan, drumul te poartă apoi spre Lacul Bâlea, coborând apoi pe Valea Bâlii, la cabana Bâlea Cascadă.

După ce te-ai bucurat de priveliștea încântătoare a acestui lac de acumulare, drumeția montană în această zonă poate continua către alte obiective interesante: Mănăstirea Curtea de Argeș, Salina Ocnele Mari, Mănăstirea Nămăiești, Mănăstirea Govora sunt doar câteva dintre acestea.

Situat între munții Frunții și Ghițu, lacul de acumulare Vidraru adună apele mai multor râuri din acest areal, precum Capra, Buda, Cernatul, Vâslanul, Topologul, Valea lui Stan sau Limpedea, cu un debit total de aproximativ 5.5 ml / s.

3.2. Lacul Bicaz
Lacul Bicaz, cunoscut și sub denumirea Izvorul Muntelui, este un lac de acumulare din județul Neamț, situat sub crestele spectaculoase ale masivului Ceahlău.
Asadar, zona este una prielnică pentru drumeții, dar și pentru alte oportunități de distracție pe care le oferă acest lac: pescuit, plajă și sporturi nautice, fiind, de altfel, singurul lac din zona Moldovei ce permite astfel de activități pe apă.
Adâncimea maximă a acestui lac de acumulare, situat pe cursul mijlociu al râului Bistrița, este de 97 m. Pentru a ajunge la baraj dinspre Piatra Neamț, distanța rutieră pe care trebuie să o parcurgi este de aproximativ 35 km.
Atracțiile turistice din zona lacului Bicaz sunt unele dintre cele mai frumoase din țară: Cheile Bicazului (30 km), Băile Borsec (56 km), Lacul Roșu (64 km), Cetatea Neamțului (67 km), precum și celebrele mănăstiri din județul Neamț: Agapia, Văratec, Sihăstria și multe altele.

3.3. Lacul Văliug
Aflat la poalele Munților Semenic, lacul de acumulare Văliug (Gozna) (600 m altitudine) se află într-o zonă preferată atât de cei care doresc să se bucure de apele sale, cât și de pasionații de drumeții montane.

Lacul Văliug (Gozna), denumit după numele comunei din apropiere, este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din Banatul Montan, vara, pentru activități specifice sezonului cald, iar iarna, pentru pârtiile din imediata vecinătate.

Construit pe râul Bârzava în anul 1909, lacul de acumulare Văliug (Gozna) are o suprafață de 12.6 ha și o adâncime maximă de 25 m. Peisajul este unul de vis: apele curate ale lacului oglindesc pădurile de foioase și conifere de pe țărmurile sale. Iată un cadru excelent pentru a înnopta la cort!

În zona lacului, alte atracții turistice sunt ideale pentru drumețiile de o zi pe care le planifici în acest colț al țării. Mergi pe drumul forestier ce urmărește cursul râului Bârzava, pentru a ajunge la Peștera Comarnic, iar pe platoul Semenic de pe muntele omonim descoperi la pas schitul “Sfântul Ilie”

De pe platoul Semenic, panorama lacului Văliug (Gozna) este deosebită. Nu uita să iei cu tine în rucsac aparatul foto, pentru că minunățiile Banatului Montan surprind la tot pasul.

Cele mai frumoase lacuri din România: 10 destinații ideale pentru drumeții

4. Lacuri cu apă sărată din românia

Lacurile sărate din România sunt utilizate îndeosebi pentru curele balneare. Întâlnite mai peste tot pe întinsul țării, aceste lacuri au concentrații diferite de sare, acestea neavând acces la surse de apă curgătoare, ce ar putea prelua aceste sedimente.

Iată care sunt unele dintre cele frumoase lacuri sărate din România:
4.1. Lacul Amara
Lacul sărat Amara din județul Ialomița este un fost liman fluviatil, barat cu aluviuni, motiv pentru care contactul acestuia cu râul Ialomița este în prezent inexistent. Volumul acestuia este asigurat atât de precipitații, cât și de apele freatice, bogate în sulfați și cloruri.

În lipsa unei alimentări cu apă dulce, concentrația de sare din lacul Amara înregistrează pe întreaga durată a anului o concentrație ridicată de sare. Acest lac nu este adânc, măsurând o adâncime maximă de 4 m.

Deoarece creșterea debitului punea în pericol gospodăriile și terenurile agricole din jur, în 1970-1971 s-a construit un canal pentru eliminare apei în exces. Însă odată cu realizarea acestui proiect, salinitatea lacului Amara a scăzut considerabil, de la 89.47 g/l la 7.7 g/l.

Lacul Amara are o suprafață de 132 ha, o lungime de aproximativ 4.1 km și o lățime maximă de 800 m. Vara, acest lac devine o destinație de vacanță ideală pentru adepții turismului balnear, dar și pentru cei care își doresc o alternativă pentru litoralul românesc.

Datorită acestui lac s-au pus în timp bazele stațiunii Amara, locație aflată la aproximativ 9 kilometri de Slobozia. Fiind situată în estul Câmpiei Române, precipitațiile în timpul verii sunt reduse, iar umiditatea poate ajunge chiar și la valori de peste 60%.

Aici există facilități pentru tratamente în piscine și căzi cu apă din lac, băi calde cu nămol, aplicări cu nămol cald sau rece, precum și soluții pentru tratarea unei liste extinse de afecțiuni.

4.2. Lacul Sinoe
Lacul Sinoe este unul dintre cele mai importante obiective din Delta Dunării, un adevărat paradis turistic pentru cei care își doresc să se bucure în liniște de bogățiile naturii românești.

Pentru a ajunge la lacul sărat Sinoe, cel mai convenabil traseu este următorul: Constanța - Mamaia - Năvodari -  Corbu - Săcele - Istria - satul Sinoe. Dacă îți dorești să te bucuri de un popas de câteva zile, pentru te bucura de soare și apa caldă a mării, plaja Corbu poate fi zona de pe litoral pe care o cauți.

De aceea, îți recomandăm să ai costumul de baie, papucii de plajă, soluțiile de protectie solară, ochelarii de soare, precum și alte articole de plaja, perfecte pentru vacanța de vară.
Zona lacului Sinoe este ideală pentru pescuit, plimbări cu barca pe canalele adiacente și fotografie. In imprejurimi, mai poti face drumeții spre Rezervația Grindul Lupilor și Rezervația Chituc.

4.3. Lacul Techirghiol
Lacul Techirghiol (din turcă “Tekirgöl” - “Lacul Tekir”) este un lac situat în proximitatea stațiunii Eforie Nord de pe litoralul Mării Negre, la o distanță de aproximativ 16 km de Constanța. Adâncimea sa maximă este de 9 m.

Techirghiol este cel mai întins lac salin din România, având o suprafață de 16,62 km². Pentru că aportul de apă dulce din lac este unul foarte scăzut, se înregistrează o concentrație de săruri de aproximativ 95 g/l.

Datorită acestui fapt, atât apa acestuia, cât și stratul de nămol depus au proprietăți terapeutice, fiind studiate de-a lungul timpului efectele benefice ale acestora în tratamente pentru: afecțiuni dermatologice, afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni ale sistemului nervos periferic și central, afecțiuni ale aparatului respirator etc

Cele mai frumoase lacuri din România: 10 destinații ideale pentru drumeții

5. Echipament de drumeție pentru vizitarea lacurilor

Pentru a te bucura de o drumeție în natură, către cele mai frumoase lacuri din România, îți recomandăm să ai la tine imbracaminte confortabilă, sigură și durabilă, indiferent de vremea pe care o poți prinde pe traseu.

În zilele de vară, echipează-te cu pantaloni scurti sau trei sferturi, dar și cu tricouri, bluze și maiouri realizate din materiale ușoare, așa cum este bumbacul, ce permit pielii să respire foarte bine la temperaturi ridicate.

Pleacă la drum și cu o pereche de pantaloni pentru drumetie, ideali atunci când vremea nu este chiar cea mai plăcută. Pe traseele către lacurile montane, schimbarea bruscă a vremii reprezintă un lucru firesc, așadar, asigură-te că sunt trecuți pe listă.

Alege o pereche de pantaloni pentru drumeție realizați din poliamidă, material ce se usucă foarte repede după ploaie, se curăță cu simplitate de noroi, dar care poate poate avea și o croială menită să îți ofere confort și libertate de mișcare.

Pentru zona trunchiului, îți recomandăm un polar sau un pulover. În caz de variații extreme ale temperaturii, acestea sunt soluția ideală pentru menținerea temperaturii corporale, împiedicând aerul rece să ia contact cu pielea.

Planifici o drumeție către acele lacuri din România situate în zone de munte? Pentru a te feri cât mai bine de precipitațiile specifice unui astfel de relief, găsește loc în rucsac și pentru o jachetă impermeabilă, cu protecție pentru vânt și ploaie.

Îți recomandăm să ai în picioare bocanci pentru munte și drumetie, ce permit stabilitate și confort chiar și pe cele mai accidentate terenuri.

Nu în ultimul rând, acolo unde drumurile spre lacurile din România sunt cât se poate de solicitante, o pereche de bete pentru trekking te ajută să îți găsești stabilitatea. Sunt simplu de atașat la rucsac și pot fi reglate cu ușurință, în funcție de înălțimea ta.

Ești pregătit de drumeție? Ține cont de toate aceste sfaturi și transformă-ți vacanța într-o experiență de neuitat, în zone cu lacuri din România ce merită vizitate alături de toți cei dragi!

Cele mai frumoase lacuri din România: 10 destinații ideale pentru drumeții