CEL MAI BUN SEZON PENTRU ALPINISM ȘI ESCALADĂ PENTRU ÎNCEPĂTORI

CEL MAI BUN SEZON PENTRU ALPINISM ȘI ESCALADĂ PENTRU ÎNCEPĂTORI

Alpinismul și escalada- când să le practici și ce trebuie să știi la început.

Vrei să încerci o activitate nouă care să îmbine adrenalina cu observarea naturii? Îți propunem să încerci alpinismul și escalada, două activități în aer liber ideale pentru pasionații de experiențe noi. Află tot ce trebuie să știi ca începător din ghidul de mai jos!

Alpinismul sportiv este din ce în ce mai practicat în țara noastră. Fie că vrei să îți depășești limitele, fie că vrei să îți înfrângi anumite temeri, muntele îți oferă cel mai bun teren pentru a practica alpinism și escaladă. Dar înainte de a te aventura pe un traseu necunoscut, informează-te corect și cunoaște toate detaliile de care ai nevoie pentru a te bucura de acest sport în deplină siguranță. De la cel mai bun sezon pentru practicarea alpinismului ca începător, până la echipamentul de care ai nevoie și sfaturi de siguranță, toate informațiile le găsești mai jos în ghidul începătorului în alpinism.

CEL MAI BUN SEZON PENTRU ALPINISM ȘI ESCALADĂ PENTRU ÎNCEPĂTORI

CARE ESTE CEL MAI BUN MOMENT AL ANULUI SĂ PRACTICI ALPINISM CA ÎNCEPĂTOR?

Muntele este un loc pe cât de misterios, pe atât de fascinant. Este cel mai bun teren pentru a exersa și deprinde mișcările de alpinism și escaladă. Indiferent de experiența ta, siguranța trebuie să primeze la fiecare excursie pe un nou traseu. În special dacă ești alpinist începător și faci primii pași pe un astfel de traseu, primul detaliu care trebuie să îți atragă atenția sunt condițiile meteorologice. Vremea poate fi aliatul tău pentru o experiență frumoasă, dar fiecare detaliu contează, de la temperatură, până la precipitații și viteza vântului.

Astfel, dacă vrei să parcurgi în siguranță un traseu de alpinism ca începător, cea mai favorabilă perioadă a anului începe la sfârșitul primăverii, continuă pe tot parcursul verii și se încheie toamna. Sezonul cald este cel mai adesea recomandat pentru alpinismul sportiv. Acest interval al anului are toate atuurile, de la temperaturi calde și zile însorite, până la frecvența scăzută a precipitațiilor și vânt slab. Îți recomandăm să verifici prognoza meteo în timp real pentru a fi corect informat despre orice schimbare la nivel meteorologic.

CEL MAI BUN SEZON PENTRU ALPINISM ȘI ESCALADĂ PENTRU ÎNCEPĂTORI

ECHIPAMENT ALPINISM PENTRU ÎNCEPĂTORI

Echipamentul de alpinism este elementul care îți oferă siguranță și protecție la fiecare pas. De la îmbrăcămintea pentru escaladă și încălțămintea specială, până la echipamentul tehnic și rucsacul de alpinism, fiecare piesă are un rol important. Iată tot ce trebuie să știi ca începător despre echipamentul de alpinism:

Îmbrăcămintea pentru alpinism este definiția confortului și libertății de mișcare. Ușor de recunoscut datorită aspectului tehnic și croielii ce îmbracă forma corpului, hainele pentru alpinism și escaladă bifează funcții esențiale, precum respirabilitatea corpului, lejeritate, protecție termică și impermeabilitate. În plus, materialele tehnice folosite la realizarea îmbrăcămintei de alpinism sunt rezistente la abraziuni și zgârieturi pentru a-ți proteja cât mai bine corpul.

Încălțămintea de alpinism sau bocancii trebuie aleși în mărimea potrivită pentru a evita orice disconfort pe traseu. Talpa trebuie să fie aderentă și să amortizeze șocurile, în timp ce sistemul de fixare pe picior trebuie să îți ofere susținere la fiecare pas. Un alt detaliu specific încălțămintei de alpinism sunt protecțiile sub formă de întărituri din zona călcâiului și degetelor. De asemenea, membrana impermeabilă de la exterior respinge umezeala în timp ce asigură respirabilitatea piciorului. 

În rucsacul de alpinism trebuie să se regăsească toate accesoriile tehnice de care ai nevoie pentru a finaliza cu succes traseul. Rucsacul trebuie să fie solid și încăpător și să permită agățarea pe exterior a corzilor și accesoriilor importante. Cât despre echipamentul tehnic necesar pentru alpinist începător, trebuie să adaugi în rucsac ham de prindere, carabiniere, corzi și dispozitive de asigurare. În funcție de durata traseului, poți avea nevoie și de cort, îmbrăcăminte impermeabilă și sac de dormit.

Te pregătești să pornești pe un traseu de alpinism? Verifică dacă echipamentul tehnic este oferit de la locul de plecare. Informează-te corect despre traseul pe care urmează să te aventurezi și ascultă sfaturile alpiniștilor profesioniști.

CEL MAI BUN SEZON PENTRU ALPINISM ȘI ESCALADĂ PENTRU ÎNCEPĂTORI

SFATURI PENTRU O PRIMĂ EXPERIENȚĂ SIGURĂ CA ALPINIST ÎNCEPĂTOR

Ești din ce în ce mai nerăbdător să pornești pe un traseu de alpinism? Îți înțelegem dorința și îți susținem pasiunea pentru sport și aventură. Dar înainte ca adrenalina să se instaleze, asigură-te că citești cu atenție următoarele sfaturi pentru alpiniști începători:

> Pornește pe traseu însoțit de un alpinist experimentat. La prima ieșire pe un traseu de alpinism sunt foarte multe informații de asimilat și ai nevoie de sfaturile și ajutorul unui practicant cu experiență. 

> Exersează pe un perete de cățărări înainte de ieși de traseul de alpinism. Există săli special amenajate cu pereți ce simulează experiența unui traseu de alpinism și escaladă. Testează-ți abilitățile și dezvoltă-ți instinctele într-un astfel de mediu!

> Investește într-un echipament de alpinism corespunzător. Atât echipamentul tehnic, cât și îmbrăcămintea și încălțămintea de alpinism sunt importante pentru confortul și siguranța ta pe traseu.

> Concentrează-ți forța în mâini și picioare pentru a înainta eficient fără să obosești. În timp ce brațele te ajută să te cațeri, picioarele te ajută să te împingi cât mai sus pentru a ajunge la următorul punct de siguranță. Astfel, tot corpul lucrează în același ritm. 

> Alege un partener de drum de încredere. Când pornești pe un traseu de alpinism însoțit de o altă persoană, trebuie să vă sincronizați mișcările pentru a lucra împreună. Fii mereu atent la fiecare pas al partenerului tău. 

> Informează-te din surse sigure despre fiecare etapă a traseului de alpinism pe care îl parcurgi. > Odată ce ai stabilit punctul de pornire și direcția traseului, vizualizează fie pe hartă, fie prin GPS detaliile rutei pe care te aventurezi.

Ți-ai pregătit echipamentul pentru un nou sezon de alpinism? Descoperă-ți abilitățile ca alpinist începător pe un traseu ușor spre mediu și află toate secretele pentru a te bucura în siguranță de acest sport plin de adrenalină.