CE ÎNSEAMNĂ PRODUS SUSTENABIL?

Ce înseamnă produs sustenabil?

Poți alege să ai grijă de planetă foarte ușor, prin deciziile de cumpărare pe care le faci zilnic. Îți spunem mai multe despre produsele sustenabile.

Sustenabilitatea a devenit un reper important în viața noastră.Poți alege să ai grijă de planetă foarte ușor, prin deciziile de cumpărare pe care le faci zilnic. Cum să fii parte importantă în acest proces socio-ecologic care sprijină planeta? Prin alegerea unor produse sustenabile.

Te-ai gândit vreodată cum se diferențiază un produs sustenabil de restul produselor? Sustenabilitatea a acaparat atenția tuturor domeniilor de activitate și a devenit necesară odată cu creșterea alarmantă a nivelului poluării. Astfel, producători din domenii esențiale au adaptat modul de fabricare al produselor și contribuie zi de zi la protejarea mediului prin produse ecodesign, pentru a reduce impactul asupra mediului.

Vrei să te implici mai mult în protejarea naturii?
Un produs sustenabil are la bază atât grija pentru planetă și pentru resurse naturale, cât și modul de fabricare al produselor. Toate acestea duc la un impact redus asupra mediului, ce incurajeaza consumatorii sa investeasca intr-un produs ecodesign. Decathlon s-a alăturat acestui demers și a devenit parte din misiunea noastră să aducem clienților produse cu un impact redus asupra mediului si programe ce incurajeaza sustenabilitatea.
Hai să-ți povestim mai multe!

Ce este sustenabilitatea?

Ai tot auzit termenul de sustenabilitate și vrei să afli ce presupune mai exact acest concept? Sustenabilitatea a devenit un subiect dezbătut atât de companii la nivel de plan de afaceri, cât și de consumatori, la nivelul propriilor locuințe și obiceiuri. În termeni generali, sustenabilitatea este capacitatea unei organizații sau a unei persoane de a exista și de a se dezvolta fără a epuiza resursele naturale. Idee ce stă și la baza produselor eco, de la fabricarea acestora până la comercializare.

Sustenabilitatea și-a făcut loc în viețile noastre cu pași mici, dar siguri. Dacă la început ai făcut schimbări în alimentație, reciclarea ambalajelor și sursele de energie, pe parcurs ai observat că există mai multe mijloace de a adopta un mod de viață sustenabil. Așa ai descoperit că poți avea un echipament sport de la Decathlon ce are la bază noi tehnici de fabricare și reciclare ce ne ajută să creăm produse ecodesign, fără risipa resurselor naturale.

Acest concept a dus și la dezvoltarea programelor de tip buy-back, second hand și a produselor resigilate. Astfel, se încurajează reutilizarea produselor sau reciclarea acestora pentru a fabrica produse noi, fără risipa celor mai importate resurse naturale. Tu când ai cumpărat ultima dată un produs ecodesign de la Decathlon?

Cum alegi un produs sustenabil?

Există diferențe între un produs standard și un produs sustenabil. Și aceste diferențe sunt vizibile pe termen lung, în nivelul de poluare, utilizare a resurselor naturale și posibilitatea de reciclare a produsului la finalul utilizarii acestuia.

În primul rând, produsele sustenabile se diferențiază prin materiale folosite la fabricarea lor. Acestea provin fie din produse reciclate, fie din culturi bio speciale. Atât bumbacul, cât și plasticul și poliesterul pot fi reciclate și folosite la fabricarea de noi articole de sport din magazinele Decathlon. Astfel, protejăm culturile de bumbac și evităm folosirea materialelor pe bază de petrol. Fiecare demers, fiecare pas inclus în ciclul de producție al articolelor sportive marca Decathlon are ca scop protejarea resurselor naturale și diminuarea efectelor negative asupra mediului înconjurător.

Știai că poliesterul și peturile din plastic pot fi reciclate și transformate în materiale textile? Printr-un procedeu în care sunt curățate și mărunțite, apoi încălzite și transformate în pastă, peturile devin materialul de bază în fabricarea viitorului tău echipament de la Decathlon. Putem, astfel, să reducem utilizarea resurselor din petrol și să refolosim poliesterul aruncat într-un mod practic și ecologic. Calitatea materialelor rămâne neschimbată pentru ca tu să te bucuri de aceleași rezultate sportive.

Chiar și bumbacul poate fi reciclat. Te-ai gândit că poate chiar tricoul pe care îl porți acum provine din bumbac reciclat? Bumbacul din culturi bio și bumbacul reciclat sunt principalele surse folosite la fabricarea articolelor vestimentare din colecția Decathlon. Totul începe cu reciclarea hainelor vechi din bumbac 100% și extragerea fibrelor din țesătură. Apoi, aceste fibre reciclate sunt amestecate cu fibre de bumbac noi pentru mai multă rezistență.

Cum este fabricat un produs sustenabil?

Cum sunt realizate produsele ecodesign din colecția Decathlon? Prin procese cu impact redus asupra mediului. Modul de fabricare al produselor ecodesign constă în folosirea unei cantități mici de apă în procesul de vopsire al produselor textile și reciclarea produselor uzate pentru a reduce emisiile de gaz cu efect de seră. Fiecare material plastic ce nu mai este folosit are un potențial foarte mare și merită o a doua șansă, aceea de a fi reutilizat pentru fabricarea noului tău echipament sport.

Dacă accesezi pagina fiecărui produs Decathlon disponibil online, vei observa atât amprenta de carbon produsă de acesta, cât și nota de sustenabilitate primită în urma unei evaluări atente. Cum te ajută aceste indicative? Atunci când cumperi un produs, poți verifica amprenta de carbon, ce indică impactul asupra schimbărilor climatice pe care acel produs îl are în funcție de gazele cu efect de seră emise în toate etapele ciclului de viață. În timp ce nota de sustenabilitate este acordată în funcție de materiile prime utilizate, modul de fabricare, transport și durata de viață a produsului. E atât de ușor să alegi sustenabil!

Împreună facem primii pași spre echipamente sportive sustenabile! Decathlon creează constant noi produse ecodesign pentru toate sporturile și pentru întreaga familie. Alături de materialele provenite din surse sigure pentru natură, tehnicile de fabricare a produselor au fost adaptate la noile cerințe de sustenabilitate. Astfel, produsele ecodesign de la Decathlon sunt vopsite prin două metode revoluționare ce reduc impactul asupra resurselor de apă. Fie integrăm pigmentul de culoare sub formă de pudră încă din momentul modelării poliesterului reciclat, fie folosim metoda Biton, ce presupune vopsirea unui singur fir din două.

Ai toate motivele să alegi produsele ecodesign de la Decathlon! Te bucuri de aceeași calitate și durabilitate a produselor și ai la dispoziție o gamă variată de îmbrăcăminte și echipamente sport provenite din surse ecologice. În plus, faci primul pas pentru protejarea resurselor naturale și te alături clienților Decathlon care au ales deja stilul ecodesign și l-au integrat în activitățile sportive.

Probabil te întrebi cum descoperi produsele ecodesign... Află că le poți identifica ușor prin marcajele cu logo-ul reprezentativ ”ECODESIGN”, dar și prin informațiile din fișa produsului. Când mergi la cumpărături în magazinele Decathlon, întreabă consultanții despre produsele ecodesign și alege să ai grijă de natură.

Te-ar mai putea interesa:

CU POLARELE NOASTRE ECOLOGICE, PLASTICUL SE ASCUNDE ÎN HAINE.

CU POLARELE NOASTRE ECOLOGICE, PLASTICUL SE TRANSFORMĂ ÎN HAINE.

Da, deja se știe faptul că putem face super polare în întregime din PET-uri reciclate.