Unselected
CE ESTE TENISUL DE MASĂ?

Ce este tenisul de masă?

CE ESTE TENISUL DE MASĂ? REGULILE TENISULUI DE MASĂ TENISUL DE MASĂ: CE BENEFICII? TENISUL DE MASĂ ESTE PENTRU VOI? ECHIPAMENTUL NECESAR

Unselected

Fie că îl alegi doar pentru provocarea de a practica un sport nou, fie că îl alegi pentru că este un sport ușor de jucat și foarte distractiv, fie că ești deja un jucator avansat si vrei să bifezi o nouă victorie, tenisul de masă este un sport complet, care satisface toate dorințele și nevoile pasionaților de sport. Sunetul impactului mingii la contactul cu masa, senzația de proiectil care ricoșează din paletă, satisfacția loviturii bine plasate, învârtirea paletei în timpul primului efect, puterea loviturii sau pur și simplu plăcerea de a juca un schimb prelungit de mingi, tenisul de masă este un sport bazat pe instinct, concentrare și împărtășirea emotiilor.

Unselected
CE ESTE TENISUL DE MASĂ?

1. Ce este tenisul de masă?

Tenisul de masă s-a născut în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Se spune că primii jucători de tenis de masă din istorie încercau de fapt să reproducă un meci de tenis pentru a discuta despre strategie, lovind un dop de șampanie cu ajutorul cutiilor de trabucuri pe o masă clasica de bucatarie.Mai apoi, acest sport a permis englezilor,ca în zilele ploioase, să practice în interiorul caselor, un sport distractiv si compatibil cu orice varsta . Deși britanicii l-au inventat, tenisul de masă a fost exportat în toată lumea. Acesta a fost dominat de țările din Europa de Est în anii 1930, apoi de Asia în anii 1950. Supremația chineză a început în anii 1960, întreruptă uneori de Ungaria sau de școala suedeză de tenis de masă. Acest sport a reusit, de asemenea, să joace un rol politic, mai ales în 1971, când, în timpul războiului rece, a apropiat China de Statele Unite. Tenisul de masă a devenit sport olimpic în 1988 la olimpiada de la Seul. Oamenii îl numesc, de asemenea, ping-pong, denumire provenită de la o marcă americană care a oferit unul dintre primele seturi complete pentru a juca tenis de masă. În ziua de azi, folosim cuvântul ping pong pentru a desemna o practică mai liberă, permițând să jucăm peste tot, adaptând uneori regulile, pe suprafețe de toate dimensiunile. O deosebim de practica academică a tenisului de masă, practicată în club sau școală, exigentă și tehnică.

Unselected
CE ESTE TENISUL DE MASĂ?

2. Regulile tenisului de masă

Tenisul de masă se joacă în 2 sau 4, în 3 sau 4 seturi a câte 11 puncte cu 2 puncte de diferență, pe o masă dotată cu un fileu. Scopul este de a trimite înapoi mingea, în partea adversarului.Mintea trebuie să sară o singura dată, lovitura din voleu fiind interzisă. La serviciu, mingea trebuie să sară câte o dată în fiecare parte a mesei. Dacă atinge fileul, dar sare câte o dată pe fiecare parte a mesei, se numește "net" și serviciul se repetă. Serviciul pe diagonală este obligatoriu doar la jocul de dublu (jocul cu 4 jucători). După lovitura de serviciu, net-ul nu va mai fi luat în considerare și mingea va fi jucată în mod normal.

Unselected
CE ESTE TENISUL DE MASĂ?

3. Tenisul de masă: ce beneficii?

Veți aprecia accesibilitatea practicii ping pong-ului: indiferent de starea fizică, puteți juca. Este o practică ideală pentru a debuta sau pentru a reveni la sport, care va evolua în mod natural spre o practică care presupune mai mult efort fizic. În cazul tenisului de masă, practica este în mod clar una fizică și tehnică, în care vă veți dezvolta reflexele și concentrarea.

Unselected
CE ESTE TENISUL DE MASĂ?

4.  Tenisul de masă este pentru voi?

Sport individual sau colectiv? Tenisul de masă este un sport individual, dar spiritul clubului creează o fraternitate, un sentiment de apartenență la o comunitate, la o familie. Intensiv sau relaxant? Spre deosebire de imaginea generala pe care o poate avea, este un sport foarte fizic atunci când este jucat la un nivel bun: repetatele deplasări rapide și dinamice vor solicita gambele și coapsele. Cu toate acestea, practica va fi mai relaxată în timpul unui simplu schimb de mingi între prieteni sau familie, ceea ce va permite să vă jucați si cu un copil cu vârsta de 5 ani sau, dimpotrivă, să împărtășiți un moment placut cu cei mai în vârstă. Repausul minții sau strategie? De îndată ce se joacă la un nivel mai avansat, strategia devine o componentă necesară pentru a câștiga: plasarea mingilor, traiectoriile, efectele, plasamentele ingenioase... Va trebui să combinați reflexele și precizia cu ingeniozitatea pentru a câștiga!

Unselected
CE ESTE TENISUL DE MASĂ?

5.  Echipamentul necesar

Pentru a juca, veți avea nevoie de o masă cu fileu, o minge și o paletă.
Masa: O masă standard de tenis de masă are 2.74m pe 1.525m și trebuie să fie la 76cm deasupra solului. În cazul ping pong-ului, suportul de joc poate fi oricare; puteți să-l variați penru a va adapta contextului și pentru a reînnoi experiența jocului. Fileul de tip Rollnet vă va permite, de exemplu, să jucați pe o masă de grădină, sau chiar pe o masă de bucătărie. Suprafața de joc trebuie să garanteze o săritură suficientă pentru a permite schimbul de mingii.
Fileul: Înălțimea fileului va fi adaptată la lungimea mesei pentru a face posibile toate loviturile de tenis de masă. Un fileu prea înalt ar împiedica loviturile, cum ar fi smash-urile, sau loviturile cu efect etc. Pe o masă standard, înălțimea fileului este de 15,25 cm și se plasează pe lateralele mesei. În cazul ping pong-ului, preferăm o lățime egală cu cea a mesei pentru a evita loviturile, mai ales în timpul așa-numitelor partide în rotație.
Paleta: Racheta este alcătuită dintr-un mâner, din lemn (inima rachetei) și acoperirile, numite și fețe lipite pe lemn. Combinația de lemn și fețe va permite jucătorului să caute un nivel de control, efect și viteză adaptate jocului său. Pentru ping pong, există palete din plastic dur, rezistente la șocuri și la intemperii. Aceste palete garantează aceeași capacitate de lovire ca rachetele standard dedicate începătorilor și jucătorilor avansați.
Mingea: Trebuie să fie destul de rezistentă și sferică pentru a asigura o bună experiență de joc. Mingile din celuloid sunt acum interzise de federație din cauza inflamabilității lor, fiind înlocuite astăzi de mingi din plastic.
Acum, pentru că știți, chiar dacă nu tot, dar cel puțin ce este esențial, împărtășiți cu noi experiențele voastre: împărtășiți cu noi amintirea în care bunicul vostru vă învăța să serviți, sau spuneți-ne care este cel mai neobișnuit loc unde ați jucat!