CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

Află tot ce trebuie să iei cu tine atunci când pleci în drumeție, în bivuac.

Îți plac drumețiile în munți și vrei să petreci o noapte într-un cort pentru a te bucura de un răsărit de soare în mijlocul naturii, cu o priveliște frumoasă? Eziți sau nu știi sigur cum să te pregătești pentru primul tău bivuac? Te vom ajuta să îți pregătești tot echipamentul esențial pentru o seară minunată în aer liber.
Vrei să dormi pentru prima dată în aer liber? Îți este teamă să nu uiți ceva și să ai o noapte nu tocmai reușită?
Am alcătuit o listă cu echipamentul esențial pentru bivuacuri.

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

BIVUAC: DEFINIȚIE

Prin ce se deosebește de camping?
Cuvântul „bivuac” provine din vocabularul militar și din cuvântul german biwacht (care înseamnă „serviciu auxiliar de pază”). Acesta se referă la o tabără temporară similară cu cele înființate de infanteriști în timpul campaniilor militare napoleoniene. Aceste spații de locuit de bază le permiteau să stea de pază sau să supravegheze pozițiile inamice.

- Bivuacul este, prin urmare, o tabără ușoară, iar legislația îl autorizează în anumite zone, cu condiția să montezi cortul la apusul soarelui, iar locul de campare să fie eliberat până la răsăritul soarelui. Bivuacurile pot fi comparate cu camparea în natură.
- Campingul, pe de altă parte, se caracterizează prin faptul că se desfășoară în zone dedicate, care, în general, trebuie plătite. Îți poți lăsa cortul montat timp de mai multe zile.

Iar dacă practici bivuac fără cort, poți spune că ai petrecut „o noapte sub stele”.
Acestea fiind spuse, probabil că îți vei dori un minim de confort, motiv pentru care vei avea nevoie de echipament dedicat!

DE CE ECHIPAMENT AI NEVOIE PENTRU A PRACTICA BIVUAC ÎN SĂLBĂTICIA MUNȚILOR?

Bivuacul înseamnă să dormi într-un adăpost temporar în munți. Iată ce trebuie să pregătești pentru o noapte de bivuac de calitate.
Începătorii vor opta adesea pentru o noapte în cort, mai degrabă decât sub o prelată sau sub stele. Deoarece acesta este o parte esențială a echipamentului tău, este important să alegi tipul de cort potrivit pentru nevoile tale. Restul echipamentului rămâne relativ similar, indiferent de nivelul tău, deși practicanții de nivel avansat vor prefera un echipament compact și ușor.

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

LISTA DE ECHIPAMENTE DE BIVUAC PENTRU UN SOMN BUN

Un cort, un cort tip prelată sau o prelată dacă îți place să dormi în aer liber
Un sac de dormit simplu sau cu umplutură de puf, care se va alege în funcție de condițiile meteo.
Sacii de dormit cu umplutură din pene sunt în general mai ușoare și mai compacte decât cele din vatelină, dar nu rezistă la umezeală. Etichetele de temperatură de pe sacii de dormit indică temperatura de confort: vei dormi bine în sacul tău de dormit dacă temperatura ambientală este la sau peste cifra indicată. Și temperatura limită: nu ar trebui să îți fie frig, dar nici foarte cald dacă temperatura exterioară se află pe această scară.
Un cearșaf de sac de dormit poate fi util pentru confort termic suplimentar
O saltea, din spumă sau gonflabilă, alegerea îți aparține.
Dincolo de aspectul de confort, salteaua este importantă pentru izolarea sacului de dormit de sol. Ea te împiedică să fii în contact direct cu umezeala care se poate ridica din el. Cu cât valoarea R a saltelei este mai mare, cu atât vei fi mai bine izolat.
O lanternă frontală sau o lanternă mică cu dinam pentru a-ți lumina bivuacul.
☐ Un kit de reparare a saltelei gonflabile poate fi util în cazul unei rupturi
☐ Opțional: o pernă gonflabilă pentru un plus de confort, o pernă pentru șezut pentru a putea sta pe iarba umedă, o șapcă, pentru a preveni pierderea căldurii la nivelul capului și încălzitoare pentru cei mai friguroși.

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

CE ECHIPAMENT TREBUIE SĂ IEI CU TINE PENTRU A MÂNCA ÎN BIVUAC?

☐ Apă: se recomandă să consumi în jur de 2 litri de persoană pe zi de mers. Dublează această cantitate dacă faci camping departe de orice sursă de apă potabilă. Zonele de bivuac pot include uneori un punct de apă.
☐ Un arzător pe gaz și, dacă vremea este vântoasă, o protecție de vânt poate fi utilă.
☐ Un cartuș de gaz
☐ Un set de gătit, inclusiv echipament de gătit, de mâncat și de băut.
Tacâmuri, inclusiv un cuțit elvețian (întotdeauna util)
Mâncare deshidratată sau mâncăruri pregătite în set înainte de a pleca. Nu uita să ții cont de toate mesele, pentru că drumețiile presupun efort. Fă planuri în consecință. În timpul trekking-ului, se estimează că necesarul nutrițional variază între 3.000 și 4.000 kcal pe zi.
☐ Un recipient pentru a-ți face cafeaua/ceaiul de dimineață. Dacă îți place cafeaua/ceaiul cu lapte, optează pentru lapte praf pe care să-l adaugi în apă.
☐ Opțional: săpun biodegradabil și un prosop, pentru a spăla și usca vasele, o brichetă dacă arzătorul tău nu are aprindere piezoelectrică.

CE SĂ PUI ÎN TRUSA DE TOALETĂ ȘI ÎN TRUSA DE PRIM AJUTOR PENTRU UN BIVUAC?

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

Trusă de toaletă

☐ O trusă de toaletă compactă
☐ Periuță de dinți
☐ O pastă de dinți care poate fi folosită cu puțină apă și care este biodegradabilă (sau făcută în casă)
☐ Un prosop mic din microfibre
☐ Un săpun/șampon solid biodegradabil care poate fi folosit și pentru spălat vasele: ai grijă să te speli departe de sursele de apă
☐ Hârtie igienică, în mod ideal netratată. Pentru a-ți face nevoile în mod corespunzător în aer liber, urmează sfaturile noastre: cum să mergi la toaletă în pădure.
☐ Opțional: o lopată mică de camping (pentru toalete, dacă este nevoie), tampoane sanitare, un tub de arnică

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

Trusă de prim ajutor

Vei fi în mijlocul naturii, deci cu acces limitat la ajutor. Ca urmare, vei avea nevoie de câteva produse de bază pentru a putea trata micile răni care pot apărea în timpul drumețiilor. Acestea fiind spuse, în cazul unei probleme majore, anunță serviciul de salvare montană pentru a putea beneficia de ajutorul și recomandările lor, dacă este necesar.
☐ Comprese sterile și dezinfectant
☐ Bandaje și plasturi împotriva bășicilor
☐ Medicamente pentru a ameliora durerile de cap sau de stomac (consultă medicul sau farmacistul)
☐ Un dispozitiv de îndepărtare a căpușelor (căpușele sunt din ce în ce mai prezente pe pajiști și în păduri)
☐ O pătură de supraviețuire (de preferință reutilizabilă)

Trusa de prim-ajutor poate fi, bineînțeles, adaptată în funcție de nevoile tale și de recomandările unui profesionist din domeniul sănătății care îți cunoaște nevoile.

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

SFATURI UTILE ÎNAINTE DE A PLECA ÎNTR-UN BIVUAC

Alegerea unui cort, o piesă esențială a echipamentului de bivuac.

Fie că este vorba de o prelată, de un cort foarte ușor sau de un cort vechi împrumutat de un prieten, un adăpost este o piesă esențială a echipamentului de bivuac și nu toată lumea are nevoie de același model. Mai presus de toate, înainte de a porni la drum fă-ți timp pentru a desface cortul și pentru a verifica dacă toate accesoriile sunt prezente. Pentru un bivuac de calitate, trebuie să exersezi montarea cortului înainte de a pleca. Astfel te vei asigura că nu vei petrece prea mult timp cu el odată ajuns la locul de campare și poate fi foarte util în cazul în care condițiile meteo sunt dificile. În caz de ploaie sau vânt puternic, te vei bucura dacă poți monta adăpostul rapid.

Pentru un prim bivuac, sfatul nostru este să alegi un cort ușor de montat, chiar dacă ar putea să aibă o greutate mai mare. Aceasta este una dintre rarele ocazii în care trebuie să alegi montarea ușoară și confortul, și nu greutatea redusă a echipamentului. Corturile foarte ușoare sau prelatele sunt adesea mai complicat de montat dacă nu ai îndemânarea necesară. Așa că ignoră greutatea și concentrează-te pe ușurința asamblării. Iar dacă pleci în excursie cu mai multe persoane, puteți împărți între voi diferitele elemente ale cortului, astfel încât fiecare să transporte o greutate mai mică.

Pe de altă parte, corturile foarte ușoare sunt adesea foarte înguste și au un spațiu disponibil relativ mic. Acest lucru înseamnă că sunt concepute pentru ca tu să dormi în ele și atât. Dacă plănuiești să petreci timp în cort sau dacă vremea este capricioasă, acesta este un aspect important.

Este ușor sau nu să dormi sub o prelată?
În mod similar, dacă vrei să dormi sub o prelată pe care o poți monta cu bețele de drumeție, caută să găsești un loc ferit de vânt. Protecția oferită de prelată este minimă. Drept urmare, fii atent la condițiile meteorologice și asigură-te că ești bine echipat (în special, nu uita să iei un sac de dormit foarte călduros și un supra-sac pentru a-l proteja de umezeală). Mai presus de toate, trebuie să știi că prelata, deși atrage prin simplitatea și ușurința sa aparentă, se poate dovedi a fi mult mai dificil de montat decât te aștepți. Este o soluție adesea preferată de practicanții de trekking care pornesc la drum cu strictul necesar, deoarece prelata cântărește cu mult mai puțin decât un cort. Vei avea nevoie de câțiva copaci, bețe de drumeție, un izopren și multă practică!
Pentru a dormi confortabil sub o prelată, asigură-te că ai o saltea cu o valoare R ridicată, pentru a te izola cât mai mult posibil de sol. Și află care sunt temperaturile nocturne prognozate, astfel încât temperatura de confort a sacului de dormit să se potrivească. Iar un izopren sau o folie pe care să o pui sub lucrurile tale poate fi utilă, pentru a evita să te trezești cu tot echipamentul ud.

Atunci când mergi cu cortul în natură, informează-te cu privire la regulile în vigoare în locul în care intenționezi să campezi. Iar pentru un bivuac de calitate, nu uita să te adăpostești de vânt și să nu fii prea aproape de apă.

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

Este vara perioada ideală pentru a petrece o noapte în bivuac?

Una dintre regulile de aur ale bivuacului este: află cum este vremea. Pentru că cel mai bine este să pornești la drum pe vreme bună astfel încât să te bucuri de o zi bună de drumeție și de o noapte de somn plăcut. De aceea, vara este adesea perioada ideală pentru a merge în bivuac, știind că vei fi trezit/ă devreme de lumină. Atenție, însă, la furtunile de vară, care pot fi violente în munți.

Vara este, de asemenea, perioada ideală pentru a te răsfăța cu o noapte sub stele, deoarece de obicei este sezonul stelelor căzătoare. Dacă vremea este frumoasă și cerul este senin, îți vei putea pune dorințe pentru următorii zece ani!

Acestea fiind spuse, și primăvara (când este soare) este un anotimp bun pentru a-ți organiza primul bivuac. Asigură-te că îți vei aduce ceva care să îți țină de cald chiar și atunci când soarele apune.

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

Câteva cuvinte despre focurile de tabără

Un foc de tabără este unul dintre momentele prețioase care rămân amintire după un bivuac. Atenție însă, un foc de tabără nu se face după bunul plac. Focurile sunt strict reglementate, mai ales vara, când multe regiuni sunt în alertă de secetă. Focurile ar trebui să fie rezervate zonelor de bivuac, unde există uneori o groapă de foc dedicată.

Pentru a-ți găti mesele, optează pentru un arzător pe gaz. Este mai puțin romantic decât un foc de tabără, dar la fel de eficient. Și te ajută să nu lași urme pe locul de bivuac.

Ai acum o listă cu tot echipamentul de care vei avea nevoie pentru prima ta aventură de camping în sălbăticie, la munte sau la mare!
Ia-ți aparatul foto pentru a surprinde aceste momente prețioase. Indiferent de anotimpul pe care îl alegi pentru această aventură, nu uita să îți faci timp să te pregătești bine, să afli tot ce poți despre ea și, când te simți pregătit/ă, pornește! Acest prim bivuac ar putea fi urmat de o serie lungă de nopți în mijlocul naturii sau de trekking-uri de câteva zile în autonomie totală!

CE ECHIPAMENT SĂ IEI CU TINE ATUNCI CÂND PLECI ÎNTR-UN BIVUAC

ECHIPA DE REDACȚIE FORCLAZ

TREKKING, BIVUAC ȘI DRUMEȚII CU RUCSACUL ÎN SPATE
Echipa Forclaz îți împărtășește sfaturile și experiența sa pentru a te ajuta să fii pregătit pentru aventură!