SFATURI UTILE ÎNAINTE DE A PLECA ÎNTR-UN BIVUAC
Alegerea unui cort, o piesă esențială a echipamentului de bivuac.
Fie că este vorba de o prelată, de un cort foarte ușor sau de un cort vechi împrumutat de un prieten, un adăpost este o piesă esențială a echipamentului de bivuac și nu toată lumea are nevoie de același model. Mai presus de toate, înainte de a porni la drum fă-ți timp pentru a desface cortul și pentru a verifica dacă toate accesoriile sunt prezente. Pentru un bivuac de calitate, trebuie să exersezi montarea cortului înainte de a pleca. Astfel te vei asigura că nu vei petrece prea mult timp cu el odată ajuns la locul de campare și poate fi foarte util în cazul în care condițiile meteo sunt dificile. În caz de ploaie sau vânt puternic, te vei bucura dacă poți monta adăpostul rapid.
Pentru un prim bivuac, sfatul nostru este să alegi un cort ușor de montat, chiar dacă ar putea să aibă o greutate mai mare. Aceasta este una dintre rarele ocazii în care trebuie să alegi montarea ușoară și confortul, și nu greutatea redusă a echipamentului. Corturile foarte ușoare sau prelatele sunt adesea mai complicat de montat dacă nu ai îndemânarea necesară. Așa că ignoră greutatea și concentrează-te pe ușurința asamblării. Iar dacă pleci în excursie cu mai multe persoane, puteți împărți între voi diferitele elemente ale cortului, astfel încât fiecare să transporte o greutate mai mică.
Pe de altă parte, corturile foarte ușoare sunt adesea foarte înguste și au un spațiu disponibil relativ mic. Acest lucru înseamnă că sunt concepute pentru ca tu să dormi în ele și atât. Dacă plănuiești să petreci timp în cort sau dacă vremea este capricioasă, acesta este un aspect important.
Este ușor sau nu să dormi sub o prelată?
În mod similar, dacă vrei să dormi sub o prelată pe care o poți monta cu bețele de drumeție, caută să găsești un loc ferit de vânt. Protecția oferită de prelată este minimă. Drept urmare, fii atent la condițiile meteorologice și asigură-te că ești bine echipat (în special, nu uita să iei un sac de dormit foarte călduros și un supra-sac pentru a-l proteja de umezeală). Mai presus de toate, trebuie să știi că prelata, deși atrage prin simplitatea și ușurința sa aparentă, se poate dovedi a fi mult mai dificil de montat decât te aștepți. Este o soluție adesea preferată de practicanții de trekking care pornesc la drum cu strictul necesar, deoarece prelata cântărește cu mult mai puțin decât un cort. Vei avea nevoie de câțiva copaci, bețe de drumeție, un izopren și multă practică!
Pentru a dormi confortabil sub o prelată, asigură-te că ai o saltea cu o valoare R ridicată, pentru a te izola cât mai mult posibil de sol. Și află care sunt temperaturile nocturne prognozate, astfel încât temperatura de confort a sacului de dormit să se potrivească. Iar un izopren sau o folie pe care să o pui sub lucrurile tale poate fi utilă, pentru a evita să te trezești cu tot echipamentul ud.
Atunci când mergi cu cortul în natură, informează-te cu privire la regulile în vigoare în locul în care intenționezi să campezi. Iar pentru un bivuac de calitate, nu uita să te adăpostești de vânt și să nu fii prea aproape de apă.