CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

Descoperă în acest articol lista de lucruri esențiale pe care să nu le uiți când pleci în drumeție!

Cu ajutorul SNAM (Syndicat National des Accompagnateurs en Montagne - Sindicatul Național al Însoțitorilor pe Munte),
am întocmit o listă cu elementele esențiale pe care trebuie să le pui în rucsac.
Sticlă de apă, șosete, geacă cu protecție împotriva vântului, lanternă etc. Încă te întrebi ce ar fi bine să pui în rucsacul de drumeție.
Fie că ești un practicant de drumeție de nivel avansat, fie că ești începător, este esențial să îți pregătești bine rucsacul înainte de a pleca în drumeție. Conținutul rucsacului poate avea un impact  considerabil asupra confortului, siguranței și plăcerii de a merge în drumeție. Fie că te afli pe un traseu montan sau pe un traseu prin pădure, acest articol îți va oferi echipamentul esențial de care ai nevoie pentru a-ți pregăti cu încredere rucsacul de drumeție pentru o zi.
Bineînțeles, mai întâi trebuie să știi unde mergi, pentru cât timp, cu câte persoane și să nu uiți de vreme, uneori putând întâlni chiar toate cele 4 anotimpuri într-o singură plimbare.

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

Alegerea celui mai bun rucsac pentru drumeție sau trekking

Pentru o drumeție de o zi, îți recomandăm un rucsac mic (până la 20 de litri) pentru a putea merge ușor.
Însă, dacă pleci pentru mai multe zile sau dacă trebuie să transporți și lucrurile unei alte persoane sau ale copiilor, un rucsac de 20 până la 40 de litri (sau chiar mai mare) poate fi mai potrivit.  Acest lucru este valabil mai ales dacă pleci în drumeție cu copii mici. Deși aceștia au adesea propriul lor rucsac mic, din dorința de a imita adulții, acesta va conține adesea doar o gustare, o sticlă de apă sau o jucărie de pluș. Așadar, va trebui să pui toate celelalte lucruri în rucsacul tău.
Încă nu știi dacă să alegi un rucsac de drumeție sau un rucsac de trekking? Un rucsac de drumeție este conceput pentru aventuri de o zi, în timp ce un rucsac de trekking este mai potrivit dacă pleci pentru mai multe zile, cu mult echipament (sac de dormit, cort etc.).
Indiferent de tipul de drumeție pe care îl alegi, îți recomandăm cel puțin un rucsac confortabil, prevăzut cu multe buzunare și o husă impermeabilă, pentru un confort optim.
Rucsacul ideal pentru o drumeție ar trebui să se potrivească conformației tale. Pentru un confort sporit, trebuie ajustate bretelele de umăr și centura de la nivelul taliei, dacă este cazul. De asemenea, ar trebui să te asiguri că spatele este bine susținut, optând pentru un model cu o plasă întinsă și cu ventilare la spate.
Un rucsac bine ajustat nu îți va da dureri de spate și îți va permite să profiți la maximum de drumeție.

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

LISTA ECHIPAMENTULUI RECOMANDAT PENTRU O DRUMEȚIE DE O ZI

O listă de echipamente bine pregătită te va ajuta să optimizezi greutatea rucsacului și să eviți arsurile solare pe nas, degetele înghețate sau nasul care curge. Printre altele, pentru a compensa vremea foarte schimbătoare, îți recomandăm:
- Haine adaptate la vremea care se poate schimba rapid: un polar, o geacă impermeabilă cu protecție împotriva vântului și, eventual, un tricou și șosete de schimb.
- O șapcă, o căciulă sau o bandană pentru ca părul să nu-ți intre în gură și pentru a te proteja de soare sau de frig.
- O pereche de mănuși dacă mergi la altitudine mare sau pe vreme rece.
- Ochelari de soare potriviți pentru munte: categoria 3-4 sau SPF 50.
- Cremă de protecție solară
- Spary împotriva țânțarilor, dacă te apropii de zone umede (mlaștini, lacuri, râuri etc.)
- O pereche de bețe de drumeție, dacă folosești
- Un pachet de șervețele sau o rolă mică de hârtie igienică, poate fi întotdeauna utilă.

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

GÂNDEȘTE-TE LA PICNICURI ȘI LA HIDRATARE PE DURATA DRUMEȚIEI

Când pleci într-o drumeție de o zi, este esențial să te gândești la alimentație și la hidratare pentru a-ți menține nivelul de energie și pentru a preveni oboseala.


În timpul unei drumeții, consumi energie și pierzi lichide prin transpirație. Așadar, este important să iei gustări și să bei apă pentru a compensa aceste pierderi și pentru a-ți menține corpul hidratat.


Alimentele bogate în carbohidrați complecși, cum ar fi fructele uscate, batoanele energizante sau sandvișurile pot fi transportate cu ușurință în rucsac și îți oferă un impuls de energie. În ceea ce privește hidratarea, se recomandă să bei apă regulat pe tot parcursul drumeției, chiar dacă nu îți este neapărat sete.

Dacă este cald, o bună regulă de bază este să bei jumătate de litru de apă la fiecare oră. În concluzie, hidratarea și o alimentație corectă în timpul unei drumeții de o zi sunt esențiale pentru a-ți asigura confortul și siguranța, astfel încât să profiți la maximum de experiența ta în aer liber. Nu uita:
- să umpli bidoanele cu apă proaspătă (1 până la 2 litri de apă de persoană, în funcție de anotimp) înainte de a porni la drum.
- să pregătești ceva pentru un picnic și/sau câteva batoane de cereale sau fructe uscate pentru pauze sau pentru un impuls de energie. Poți chiar să îți faci propriile tale batoane de cereale înainte de a porni la drum!
- și, dacă este necesar, săpun care nu necesită apă sau gel hidroalcoolic pentru a te spăla pe mâini cu ușurință. Există, de asemenea, săpunuri lichide organice care nu dăunează mediului înconjurător.

Este posibil să fii desemnat sau să te oferi voluntar pentru a căra gustările pentru tot grupul (dacă nu cumva fiecare își ia gustările în propriul rucsac). În cazul în care transporți mâncarea tuturor, poți opta pentru un rucsac frigorific. Dacă fiecare persoană își cară propria gustare, există rucsacuri cu compartiment frigorific integrat !

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

CUM ÎȚI PREGĂTEȘTI RUCSACUL FĂRĂ A UITA DE SIGURANȚĂ ÎN DRUMEȚIE?

Este important să îți iei echipament de siguranță atunci când faci drumeții, din mai multe motive. În primul rând, drumețiile pot prezenta riscuri, cum ar fi căderi, rănire, epuizare, vreme rea sau chiar întâlniri cu animale sălbatice. Echipamentul de siguranță poate ajuta la prevenirea sau atenuarea acestor riscuri. De asemenea, te poți intersecta cu alte persoane aflate în dificultate.

Echipamentul de siguranță pe care îl iei cu tine într-o drumeție este adesea denumit ”fundul rucsacului”, deoarece este vorba de lucruri esențiale, dar (pentru binele tău) rar utilizate! Acestea sunt depozitate la fundul rucsacului.

Așadar, nu uita să adaugi la fundul rucsacului echipamentul de care ai nevoie pentru siguranța ta:
- Un telefon mobil încărcat și numere de urgență utile (pe munte, sună la 112 în caz de nevoie).
- O baterie externă pentru a-ți încărca telefonul, pentru orice eventualitate. De asemenea, poți adăuga panouri solare în zilele însorite pentru a-ți spori autonomia, în ceea ce privește electricitatea. Cu toate acestea, panourile solare sunt mai potrivite pentru drumeții de mai multe zile, decât pentru drumeții de o zi.
- O trusă de prim ajutor (pansament, spray dezinfectant, comprese, aspirină etc.)
- O lanternă obișnuită sau o lanternă frontală
- Un cuțit multifuncțional pentru camping
- O folie de supraviețuire
- Un fluier

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

ASIGURĂ-TE CĂ TE POȚI ORIENTA UȘOR

Rețeaua nu este întotdeauna optimă în timpul drumețiilor, așa că cel mai bine este să te asiguri că ai posibilitatea să te orientezi altfel, cum ar fi, de exemplu:
- O hartă a destinației drumeției tale
- O busolă și un altimetru
Avantajul busolei: dacă mergi în drumeție cu copii mici, este un obiect foarte amuzant, care îi va ajuta să învețe despre orientare, să înțeleagă magnetismul Pământului și să își facă niște amintiri frumoase!

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

CUM ÎȚI UMPLI RUCSACUL DACĂ MERGI ÎN DRUMEȚIE CU COPIII ?

Dacă pleci în drumeție cu copiii, capacitatea lor de a-și căra singuri lucrurile va depinde în mare măsură de vârsta lor (și de motivația lor, să recunoaștem).
Dacă mergi în drumeție cu un bebeluș, este clar: va trebui să cari atât bebelușul și toate lucrurile sale, cât și pe ale tale. Drumețiile cu bebelușii sunt adesea mai scurte decât cele cu copiii care pot merge, dar chiar și la o plimbare scurtă te poți supraîncărca rapid! Așadar, alege obiecte ușoare, care nu ocupă prea mult spațiu și, dacă este posibil, cu mai multe funcții, pentru a evita să te supraîncarci.
Va fi nevoie de doi adulți: unul care să poarte copilul și unul care să care toate lucrurile familiei. În funcție de modul în care vei purta bebelușul, în față sau în spate, persoana care îl poartă poate avea fie un rucsac mic, fie o borsetă cu lucrurile esențiale la îndemână, cum ar fi gustări sau apă.
Dacă mergi în drumeție cu bebelușul, adaugă în rucsac:
- Multă apă! Vei avea nevoie de ea pentru a-ți potoli setea ta și a bebelușului și pentru a-ți curăța mâinile și suzeta dacă aceasta cade etc.
- Mai multe gustări pentru bebelușul tău, mai ales pentru a-l face să mai aibă răbdare, dacă se prelungește întoarcerea acasă.
- 1 sau 2 scutece și o mică trusă de curățare: șervețele, o păturică din bumbac sau prosoape mici care se pot înmuia cu apă din sticlă.
- Acest lucru nu cântărește aproape nimic și poate fi foarte util: un fular subțire sau o eșarfă pentru a proteja bebelușul de soare, pentru a servi drept salteluță de schimb, pentru a se transforma într-un strat suplimentar de îmbrăcăminte dacă este răcoare, pentru prinderea suzetei, pentru prinderea jucăriei de pluș etc.
- O șapcă pentru bebeluș cu protecție pe ceafă sau o pălărie cu boruri largi, ochelari de soare cu nivel de protecție 3, cremă de protecție solară etc.
- O căciuliță, mănuși, un polar sau un combinezon umplut cu puf, în funcție de anotimp, pentru a-l proteja pe bebeluș de frig (vremea poate fi schimbătoare!)
- O jucărie de pluș și/sau o suzetă... care trebuie să fie bine prinse, altfel va trebui să te întorci din drum pentru a găsi obiectul pierdut!
Dacă pleci la drum cu copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, probabil că aceștia vor dori să îi imite pe cei mari și să aibă propriul lor rucsac! Cu toate acestea, nici nu se pune problema să îi încarci ca pe niște adulți (mai ales că la această vârstă mușchii și oasele lor sunt încă în dezvoltare și nu sunt încă capabili să care greutăți mari). Pentru a le da încredere acestor aventurieri în devenire, pune în rucsacul lor o gustare (cum ar fi batoanele cu cereale) și o sticlă mică de apă, jucăria lor de pluș și, de ce nu, o geacă impermeabilă compactă, dacă vremea se strică. Împachetează restul lucrurilor în rucsacul tău: polar, ochelari de soare, haine de schimb etc. Nu uita: 1 litru de apă = 1 kilogram. Așa că va trebui să cari tu o parte din apa copilului pentru a nu-i supraîncărca rucsacul și spatele.
Începând cu vârsta de 6-8 ani, poți începe să umpli rucsacul copilului puțin mai mult cu accesorii de drumeție, cum ar fi un binoclu sau haine de schimb. Atenție, însă, pentru că acesta nu este încă un rucsac complet!
De îndată ce copilul tău ajunge la vârsta de 10-11 ani (faimoșii preadolescenți), el sau ea va putea să-și facă singur rucsacul, la fel ca și adulții (dar verifică înainte de a pleca dacă totul este inclus). Verifică greutatea rucsacului înainte de a pleca: aceasta nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului. Aceasta este o vârstă la care este important pentru copii să înceapă să devină independenți și să facă lucruri pentru ei înșiși. Ei pot alege un rucsac frigorific pentru a-și transporta propriul prânz. De asemenea, ar trebui să le permiți să fie independenți când vine vorba de gustări. Niciun preadolescent sau adolescent nu vrea să fie nevoit să își întrebe părinții dacă poate mânca un baton de cereale sau un fruct.
În cele din urmă, ține cont întotdeauna de faptul că, atunci când mergi în drumeții cu copiii (în special cu cei mai mici), există o șansă de 50/50 ca până la final tu să fii cel care le va căra rucsacul! Așadar, cu cât rucsacurile întregului grup sunt mai puțin încărcate, cu atât mai ușor vei putea merge!

CE AR TREBUI SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE DRUMEȚIE?

CUM ÎȚI ÎNCARCI RUCSACUL ȘI CUM OPTIMIZEZI DISTRIBUȚIA GREUTĂȚII?

Practicanții de drumeții știu prea bine: încărcarea rucsacului nu este o treabă ușoară!
După ce ai selectat cu atenție echipamentul pe care dorești să îl iei cu tine, este timpul să alegi cea mai bună modalitate de distribuire a greutății.
Pentru a face acest lucru este bine să te asiguri că încărcătura este echilibrată din față în spate și de la stânga la dreapta.
Dacă greutatea rucsacului este distribuită pe o singură parte, corpul tău va exercita o forță și o oboseală inutile pentru a compensa acest dezechilibru. De asemenea, crește riscul de cădere, atât la urcare, cât și la coborâre. Este la fel de important să obții o încărcătură compactă, astfel încât să nu ai zdruncinături sau răsturnări bruște care ar putea duce la o cădere.
Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți încarci mai bine rucsacul:

Așază obiectele grele aproape de spate: și da, obiectele grele nu se pun ”doar” la fundul rucsacului! Cele mai grele obiecte, cum ar fi alimentele, apa și echipamentul de bucătărie, trebuie așezate aproape de spate. Astfel, centrul de greutate al încărcăturii rămâne aproape de corpul tău, ceea ce face ca aceasta să fie mai ușor de cărat.
Așază obiectele ușoare în partea de sus: Obiectele ușoare, cum ar fi hainele de schimb, trusa de prim ajutor și accesoriile de drumeție, pot fi așezate în partea de sus a rucsacului. Astfel, greutatea rămâne aproape de corp și se optimizează spațiul.
Așază obiectele astfel încât să fie ușor accesibile: Așază obiectele pe care le folosești cel mai des, cum ar fi batoanele energizante și apa, în buzunare sau compartimente ușor accesibile din rucsac. În acest fel, dacă îți este sete sau foame, aceste lucruri mici vor fi la îndemână!
Atașează obiectele voluminoase la exterior: obiectele voluminoase sau cele care nu încap în rucsac pot fi atașate la exteriorul rucsacului, cum ar fi un cort sau o saltea de dormit. Asigură-te că le fixezi bine pentru a evita să pierzi obiectele sau să te rănești.
Este important să îți faci timp să îți organizezi bine rucsacul înainte de a porni în drumeție, pentru a evita să fii nevoit să îl reorganizezi de mai multe ori în timpul drumeției. De asemenea, evită să îți supraîncarci rucsacul cu obiecte de care nu ai cu adevărat nevoie, deoarece acest lucru poate face drumeția mai dificilă și mai obositoare.
Această listă de „lucruri de bază” poate fi, bineînțeles, adaptată în funcție de gradul de confort pe care îl cauți. Aceasta nu este exhaustivă, așa că nu ezita să o completezi cu alte elemente pentru a profita la maximum de drumeție: aparat foto, MP3 player, cărți de joc, ghid despre plante și animale etc. 

Drumeție plăcută!

Citește și:

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI RUCSACUL DE DRUMEȚIE

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI RUCSACUL DE DRUMEȚIE

Rucsac pentru bărbați sau pentru femei? Cum aleg corect rucsacul pentru drumeție? 20L, 30L, 40L, 50L sau o capacitate mai mare? Cum reglezi corect rucsacul pentru confort optim în timpul drumeției? Repartizarea corectă a greutății în rucsacul de drumeție

Checklist pentru echipamentul de camping

Checklist pentru echipamentul de camping

Indiferent de destinație, regăsești în acest checklist tot echipamentul de care ai nevoie pentru camping, astfel încât să nu uiți nimic înainte de a pleca cu cortul, alături de familie sau prieteni.