CASCA PENTRU ÎNOT: CUM O ALEGI ȘI DE CE ESTE ESENȚIALĂ?

Casca pentru înot: cum se alege și de ce este esențială?

Află care sunt principalele criterii de alegere ale unei căști de înot și ce avantaje asigura achiziționarea unui astfel de produs din oferta Decathlon.ro!

Datorită numărului mare de beneficii, înotul se află printre cele mai populare activități fizice. Așadar, dacă ești în căutarea unui sport pe care să îl practici, află că ACUM l-ai descoperit pe cel potrivit. Iar dacă te antrenezi deja, felicitări! Se pare că ai făcut cea mai bună alegere. Ei bine, în continuare, este important să ții cont și de echipamentul necesar. Vei avea nevoie de un costum de baie, de o pereche de ochelari speciali și, obligatoriu, de o cască pentru înot. 

1.Cum se alege casca de înot?

La început, s-ar putea să ți se pară că toate căștile pentru înot arată la fel. Însă, oricât de asemănătoare ar fi acestea, află că sunt confecționate în funcție de nevoile fiecărei persoane și pot fi clasificate în funcție de următoarele criterii de alegere:

Alegerea căștii de înot în funcție de material

Cască pentru înot din material textil – este cea mai confortabilă și ușor de folosit. Însă, ține cont că,  nu asigura  etanșeitate și se poate deplasa în timpul înotului.

Cască pentru înot din silicon – este recomandată pentru toți înotătorii, indiferent de nivelul de practică, întrucât oferă o etanșeitate mai bună, este flexibilă și poate fi folosită atât de copii cât și de adulți. De asemenea, datorită formei sale, asigură și hidrodinamismul.

Cască pentru înot din silimesh – este o cască cu interiorul textil care asigură un confort mai mare față de cea de silicon, iar exteriorul din silicon. Nu oferă însă aceeași etanșeitate ca și cea de silicon.


Alegerea căștii de înot în funcție de utilizator

Cască de înot de mărime mare pentru femei – este concepută special pentru părul lung. Cu ajutorul acesteia, femeile își vor putea proteja întreaga podoabă capilară, iar la finalul antrenamentului se vor bucura de un păr uscat, fără urme de clor.

Alegerea căștii de înot în funcție de mărime
Este foarte important să alegi mărimea potrivită la cască, pentru a te bucura la maximum de beneficii. Una prea mare s-ar putea să nu îți protejeze foarte bine capul, iar una prea mică să fie incomodă și să îți creeze neplăceri în timpul antrenamentului.

Exista 3 dimensiuni:
-Mărimea baby - pentru copiii sub 4 ani
-Mărimea junior (S) - pentru copii/adulți cu circumferința capului mai mică
-Mărimea adult (L) - pentru adulți/copii cu circumferința capului mai mare
Cel mai indicat este să dai o fugă și până la cel mai apropiat magazin Decathlon, unde un specialist te poate ajuta să descoperi exact care ți se potrivește cel mai bine.

CASCA PENTRU ÎNOT: CUM O ALEGI ȘI DE CE ESTE ESENȚIALĂ?

Alegerea căștii de înot în funcție de nivelul de pregătire

Ești un înotător începător, mediu sau avansat? În funcție de nivelul de pregătire pe care îl ai, îți recomandăm să alegi o cască de înot specifică acestui criteriu, pentru a te bucura din plin de avantajele pe care un astfel de produs le poate oferi:

Cască de înot pentru începători. Dacă urmează să începi antrenamentele de înot și te afli în etapa de alcătuire a echipamentului pentru bazin, îți recomandăm un model de cască dintr-un material textil, ce oferă confort deplin și simplitate în utilizare.

Cască de înot pentru nivel intermediar. Practici înotul cu regularitate, adică cel puțin o dată pe săptămână? Alege o cască de înot din oferta noastră actualizată, prevăzută la interior cu material textil, iar la exterior, cu material din silicon.

Cască de înot pentru avansați. În cazul în care ai deja experiență în bazin și dorești acum să îți achiziționezi o cască de înot nouă, produsul ideal pe care ți-l recomandăm trebuie să fie ideal pentru antrenamentele săptămânale, sau chiar pentru competiții.

Așadar, caută acum pe site o cască de înot ce asigură niveluri ridicate de stabilitate și impermeabilitate, astfel încât să te bucuri de confort și libertate de mișcare, indiferent de stilul de înot pe care îl practici.

Mai mult decât atât, o cască de înot destinată profesioniștilor permite atingerea unor viteze de înot cât mai ridicate, deoarece materialul și forma acesteia permit reducerea rezistenței apei la deplasare.

Alegerea căștii de înot în funcție de locul practicării

Știai că mediul în care înoți reprezintă un alt criteriu esențial pentru alegerea acestui tip de cască? Vezi cum te pot ajuta informațiile de mai jos să comanzi online cel mai bun model, în funcție de locul practicării acestui sport:

Cască pentru înotatul în piscină sau bazin. Este recomandat (dacă nu obligatoriu) să porți cască, atunci când practici înotul într-un astfel de mediu. Nu doar că firele de păr căzute de pe suprafața capului sunt inestetice și pot înfunda filtrele sistemului de purificare, însă trebuie să ții cont și de clorul din apă, substanță ce poate afecta sănătatea podoabei capilare. În aceste condiții, alege o cască dintr-un material ce asigură o fixare cât mai fermă pe cap.

Cască pentru înotatul în aer liber. Dacă apa din bazin poate avea o temperatură controlabilă, ideală pentru practicanții indoor a acestui sport, în ape precum cele din râuri, fluvii sau lacuri, este necesară o cască ce asigură o izolare termică foarte bună. Astfel, confortul resimțit este mai ridicat, pe baza menținerii unei temperaturi cât mai ridicate în zona capului.

Cască pentru înotatul în mări și oceane. Dacă înoți în proximitatea țărmului, alături de alți practicanți ai sporturilor de apă, este important să fii cât mai vizibil, mai ales în zilele cu valuri. Așadar, pentru înotul în mări sau oceane, îți recomandăm să porți o cască ce dispune de un model cât mai colorat, pentru a putea fi reperat cu ușurință în apa agitată.

CASCA PENTRU ÎNOT: CUM O ALEGI ȘI DE CE ESTE ESENȚIALĂ?

2.Cum se alege casca de înot pentru copii?

În cazul căștilor pentru copii, aceste produse din componența echipamentului pentru înot au dimensiuni mai mici decât cele dedicate adulților, asadar, se regăsesc în categoria de produse pentru înot dedicate acestei categorii de vârstă.

Mai mult decât atât, căștile de înot pentru copii au culori specifice celor mici, iar pe suprafața acestora se pot regăsi imprimeuri simpatice, cu animăluțe sau eroi din desenele animate preferate.  

De asemenea, sunt disponibile și căști cu un design cât mai jucăuș, cu urechiușe sau înotătoare, ale căror forme nu îngreunează practicarea înotului.

Siliconul este un material recomandat pentru căștile de înot dedicate copiilor, deoarece asigură o fixare foarte bună pe cap, împiedicând astfel alunecarea. Mai mult decât atât, stabilitatea unei căști de înot pentru copii din silicon garantează și un nivel ridicat de protecție, împotriva pătrunderii apei.

În cazul în care dorești să comanzi online o cască de înot pentru fete, trebuie să ții cont și de lungimea părului celei care va purta acest produs. Deoarece părul lung determină o creștere în volum a căștii de înot, un model realizat din silicon este ușor extensibil și mult mai rezistent la tensiune.

CASCA PENTRU ÎNOT: CUM O ALEGI ȘI DE CE ESTE ESENȚIALĂ?

3. Ce beneficii îți oferă o cască de înot?

„Accesul este interzis pentru persoanele care nu dețin cască de înot” – aceasta este una dintre regulile tuturor piscinelor și bazinelor. Deci, cu ea vei fi întâmpinat când vei ajunge la locație, pentru antrenamentul de înot. Însă privind mai departe de obligativitatea purtării sale în anumite cadre, află că și tu te vei bucura de o mulțime de beneficii:

-Casca pentru înot îți va proteja urechile
-Casca pentru înot te va feri de substanțele chimice din apă
-Casca pentru înot îți va menține temperatura optimă a capului
-Casca pentru înot te va ajuta să te deplasezi mai repede
-Casca pentru înot îți va ușura munca în timpul antrenamentelor
-Casca pentru înot îți va păstra părul uscat.

Ține cont de faptul că restul echipamentului pentru înot este la fel de important pentru obiectivele din bazin pe care ți le-ai propus. De exemplu, ochelarii îți vor proteja ochii de clorul și bacteriile existente în apă, ținând posibilele infecții la distanță, iar un costum de baie adecvat te va ajuta să te deplasezi mult mai repede și îți va oferi un grad ridicat de confort.

CASCA PENTRU ÎNOT: CUM O ALEGI ȘI DE CE ESTE ESENȚIALĂ?